CJ Cluj a început demersurile pentru extinderea şi revitalizarea Parcului Etnografic “Romulus Vuia”

Consiliul Judeţean Cluj a început demersurile în vederea extinderii şi revitalizării Parcului Etnografic ‘’Romulus Vuia’’ în cadrul unui proiect cu finanţare norvegiană. În acest sens, forul judeţean a lansat deja un concurs internaţional de soluţii, urmând ca în urma acestei competiţii să selecteze cel mai bun proiect de amenajare şi extindere a acestei zone şi totodată de valorificare a patrimoniului cultural al muzeului din zona Hoia. Acest demers vine practic în continuarea proiectului de restaurare şi conservare a bisericilor din lemn din Petrindu şi Cizer, finalizat anul trecut.

Realizat în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, cu Asociaţia Nordică de Design Urban (NUDA) din Norvegia, organizaţie care a şi elaborat Masterplanul de conţinut al proiectului şi cu sprijinul Ordinului Arhitecţilor din România, concursul de arhitectură ale cărui premii totale sunt în cuantum de 72.000 de lei, urmăreşte identificarea celor mai bune idei pentru amenajarea şi extinderea Parcului Etnografic „Romulus Vuia”. În mod concret, arhitecţii români şi străini interesaţi de acest proiect vor trebui să propună mai multe funcţiuni integrate într-un întreg unitar şi coerent, facilităţi care sunt structurate pe două direcţii principale, respectiv cea de edificare a unui centru administrativ, a unui centru pentru promovarea moştenirii satului românesc şi a unei scene în aer liber, dar şi o extindere a actualului Parc Etnografic înspre pădurea Hoia şi amenajarea zonei, în vederea creşterii potenţialului său turistic şi, în acelaşi timp, a gradului de atractivitate a acestei zone.

„Ceea ce va rezulta la finalul acestui concurs va fi, în principal, transformarea zonei Parcului Etnografic din Hoia într-un nou pol de interes, precum şi o conectare a acesteia la celelalte obiective de interes turistic ale municipiului, respectiv un circuit turistic ce va lega centrul istoric al oraşului, Parcul Central, Cluj Arena şi Cetăţuia”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe.

Coordonatorul proiectului Daniela Furcovici a explicat că prin concursul lansat de forul judeţean se urmăreşte realizarea a două obiective. “Primul obiectiv vizează amenajarea unui centru administrativ, a unui centru de promovare a moştenirii satului românesc şi a unei scene în aer liber pentru desfăşurarea unor evenmimente culturale. Celălat obiectiv vizează extinderea parcului spre Pădurea Hoia în vederea creşterii potenţiualului turistic şi a gradului de atractivitate a judeţului Cluj’’, a spus Furcovici, adăugând că în cadrul concursului se vor acorda 3 premii, premiul I – 31.500 de lei, premiul II – 22.500 de lei, premiul III – 18.000 de lei. Furcovici a mai precizat că forul judeţean va negocia cu câştigătorul concursului  un contract de proiectare.

La rândul său, arhitectul şef al judeţului Cluj, Claudiu Salanţă a arătat că lansarea concursului de soluţii vine ca o necesitate de furnizare a unor spaţii publice în zona municipiului Cluj-Napoca. “Cel mai mare parc pe care-l are municipiul Cluj-Napoca este parcul central iar această zonă poate să suplinească această necesitate”, a spus Salanţă.

Directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Tudor Sălăjan, a menţionat că proiectul lansat recent va duce la extinderea parcului de la 15 hactare la 42 de hectare.  „Practic, avem de a face cu o extindere a muzeului până la suprafaţa de aproximativ 42 de hectare, iar noua zonă va fi o zonă interactivă, o zonă în care vor fi create facilităţi pentru public, dar şi facilităţi foarte necesare pentru patrimoniul muzeului. Nu este normal ca un muzeu cu o asemenea vechime şi cu o asemenea istorie şi un asemenea patrimoniu, să nu dispună în apropierea acestor obiective foarte importante, de spaţii pentru depozitare, spaţii pentru restaurare şi printre altele, aceste facilităţi se vor regăsi în zona de extindere. De asemenea, avem în vedere organizarea de activităţi interactive, publicul va putea să aibă condiţiile să experimenteze practic etnografia, prin intermediul specialiştilor şi a ceea ce se va găsi în această zonă de extindere, şi de asemenea activităţile sportive. Va fi utilizată atât pădurea ca atare, cât şi zonele de păşune din apropierea acesteia”, a declarat Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj au arătat că marea provocare a concursului este aceea ca parcul în aer liber, care la acest moment este o zonă închisă, cu reguli stricte specifice unui muzeu, să se conecteze în mod armonios cu viitoarea zonă deschisă pe care o va reprezenta actuala păşune şi pădurea Hoia. „Ceea ce este cu adevărat important e că la finalul proiectului vom readuce la viaţă şi vom reda clujenilor Pădurea Hoia, pe care mi-o doresc a fi cât mai deschisă şi mai primitoare. În acest fel, răspundem inclusiv unei nevoi majore a comunităţii, aceea de a compensa deficitul actual de spaţii publice prin oferirea pentru accesul liber a unei mari zone verzi”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Vákár István.

C.P

Articole din aceeasi categorie