Cioloş cere Guvernului să deblocheze proiectul de înfiinţare a fondului mutual agricol

Preşedintele fondator al Mişcării România Împreună (RO+), Dacian Cioloş, cere Guvernului să deblocheze de urgenţă proiectul de înfiinţare a fondului mutual agricol, din care să fie acoperite pierderile agricultorilor.
“Politica Agricolă Comună prevede acest mecanism şi finanţarea este posibilă cu fonduri UE, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. Din păcate, proiectul de înfiinţare a unui astfel de fond, demarat în 2016, s-a blocat pe circuitul administrativ şi nu este finalizat nici acum, după aproape doi ani”, spune Dacian Cioloş într-un comunicat publicat, miercuri, pe site-ul RO+, impreunapentruromania.ro.
Potrivit sursei citate, solicitarea este făcută în contextul în care specialiştii din cadrul Comunităţii Tematice Agricultură şi Dezvoltare Rurală a Platformei România 100 atrag atenţia că este inevitabilă, în lunile următoare, scumpirea produselor de panificaţie, a legumelor şi fructelor, a produselor din carne şi a lactatelor din cauza fenomenelor meteo din această vară şi a pestei porcine.
“Soluţia care poate veni în sprijinul agricultorilor este un fond mutual agricol, mecanism demarat printr-un proces legislativ în 2016 de către Cabinetul Cioloş, dar blocat de un an şi jumătate de guvernele PSD-ALDE”, se spune în comunicat.
Conform sursei citate, Guvernul promite că va da despăgubiri producătorilor agricoli ca urmare a pierderilor suferite de pe urma fenomenelor meteorologice nefavorabile, aşa cum a procedat şi în anul 2017.
“Acestea sunt acordate însă haotic, cu întârziere, fiind acoperite din bugetul de stat, în timp ce peste 42 de milioane de euro sunt puse la dispoziţie prin Programul de Dezvoltare Rurală şi nu sunt accesate din cauza blocajului legislativ. Asta înseamnă că aceste costuri sunt decontate indirect tot de cetăţeni. Modul în care Guvernul plăteşte despăgubirile acum este prin acte normative individuale, agricultorii fiind lipsiţi de un cadru legislativ predictibil, clar şi eficient. Pe de altă parte, agricultorii sunt direct afectaţi pe termen lung. Vor avea serioase probleme financiare pentru reluarea ciclurilor de producţie, iar faptul că despăgubirile sunt realizate cu întârziere nu îi ajută să se redreseze la timp”, se arată în comunicat.
Totodată, în comunicat sunt prezentate măsuri pe care Guvernul ar trebui “să le ia de urgenţă”, făcându-se referire la un proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat în 2016 de Cabinetul Cioloş privind organizarea şi funcţionarea fondurilor mutuale în agricultură. “Agricultorii au admis, la discuţiile purtate în anii anteriori, că nu pot organiza singuri un fond mutual agricol şi au nevoie de sprijinul şi de garantarea unei instituţii a statului că fondurile generate prin contribuţia fermierilor vor fi în siguranţă. Elaborarea legislaţiei şi înfiinţarea fondului mutual agricol sunt absolut necesare, în contextul schimbărilor climatice şi al apariţiei pestei porcine africane care afectează sectorul agricol din România”, se mai arată în comunicat.

Articole din aceeasi categorie