Cine va amenaja zona Cetăţuia?

Municipalitatea va anunţa la începutul săptămânii viitoare, rezultatele concursului internațional de soluții pentru ”Amenajarea Cetățuia Cluj-Napoca”.

În perioada 28 – 30 iunie 2019 va avea loc jurizarea proiectelor înscrise la Concursul Internațional de Soluții pentru amenajarea ansamblului urban „Cetățuia” din Cluj-Napoca, competiție lansată oficial pe data de 5 aprilie 2019. Concursul este organizat de Ordinul Arhitecților din România (OAR), la solicitarea Primăriei Municipiului Cluj-Napoca.

Concursul are ca scop găsirea celei mai bune soluții pentru amenajarea terenurilor din ansamblul urban „Cetățuia” aflate în proprietatea municipalității din Cluj-Napoca, ca început al valorizării întregului ansamblu urban și al integrării lui în sistemul mai larg de agrement al orașului.

Prin preluarea de către Primăria Cluj-Napoca a terenului care face obiectul acestui concurs, se trasează primii pași pentru integrarea Cetățuii în rândul spațiilor publice de mare interes din oraș. Dorința administrației locale, ca promotor al concursului este ca întreaga zonă să devină un spațiu public de o foarte bună calitate, un loc predilect pentru evenimente în aer liber, un loc reprezentativ cu un puternic caracter identitar pentru întregul oraș și folosit din plin de locuitori și vizitatori, totodată păstrând caracterul peisager al versantului sudic, atmosfera naturală a promontoriului stâncos și împădurit. Versantul sudic este considerat un spațiu emblematic al Clujului, cunoscut și ca „orașul de la poalele Cetățuii”.

Juriul este format din arhitecţii Miriam García, Köllő Miklós Eugen Pănescu, Iulia Stanciu, Ligia Subțirică şi peisagiştii Diana Culescu şi Hermann Georg Gunnlaugsson. ”Competiția se încadrează într-o strategie a administrației locale de a crea cadrul organizării unor concursuri de arhitectură, care a debutat în noiembrie 2016 cu ”Turnul Celor Trei Vârste”, urmat de concursul ”Ethno Park Cluj”, ”Rethinking Someș”, ”Parcul Feroviar”, concursul pentru ”Amenajarea urbană Kogălniceanu” și concursul pentru Noul Consiliu Județean Cluj. Concursurile de soluții sunt un instrument foarte potrivit pentru a asigura calitatea investițiilor publice și un instrument prin care împreună cu partenerii de la Ordinul arhitecților din România stimulăm creativitatea echipelor de arhitecți de la nivel local și chiar internațional. Mai mult, ele au avut la bază teme de concurs care au rezultat în urma unor procese participative, organizate sub egida Centrului de Inovare și Imaginație Civică Cluj”, a explicat Ovidiu Cîmpean director de dezvoltare în Primăria Cluj-Napoca.

A.M.C.

Articole din aceeasi categorie