Cîinii vagabonzi din Turda şi din Cîmpia Turzii – salvaţi de englezi

Pe lîngă oameni, şi animalele pleacă din România. Cîinii vagabonzi din Turda şi din Cîmpia Turzii emigrează în Marea Britanie! De la începutul anului 2014 şi pînă la zi, din cei peste 300 de cîini ai străzii, mutaţi din curtea fabricii de bere din Turda într-un grajd părăsit din Viişoara, 175 au fost adoptaţi de familii din Marea Britanie, Germania şi Olanda.

Facebook-ul face preşedinţi şi cîini fericiţi

Rus Fodor Dora, preşedintele Asociaţiei „Amicii noştri”, ce şi-a asumat gestionarea problemei cîinilor caini 1vagabonzi din Turda şi din Cîmpia Turzii, a găsit „portiţa” de ieşire dintr-o situaţie ce părea că nu are leac. Fără fonduri suficiente pentru întreţinerea animalelor, fără bani pentru plata amenzilor ce curgeau cu nemiluita dinspre Direcţia Sanitar-Veterinară a judeţului Cluj, ce sancţiona astfel condiţiile în care erau ţinuţi cîinii în adăpostul de la Viişoara, dar încăpăţînată, aşa cum îi stă bine unui nativ din zodia Taur, Rus Fodor Dora nu „a depus armele” în faţa greutăţilor.

Graţie reţelelor de socializare de pe internet şi, în special, facebook-ului, preşedintele asociaţiei „Amicii noştri” a reuşit să capteze atenţia unor persoane, mai ales din Marea Britanie, preocupate de ocrotirea animalelor. Mulţumită acestora, problemele adăpostului de cîini de la Viişoara au ajuns în atenţia Europei. De la începutul anului 2014, cam din trei în trei luni, grupuri de cîte 10-15 persoane, din Marea Britanie, vin la cîinii comunitari adăpostiţi la Viişoara.

Cum vă place? Englezii muncesc, englezii plătesc
caini 8

Britanicii, care muncesc la adăpost cîte o săptămînă, nu sosesc la Turda cu mîna goală. Aduc bani şi alte ajutoare materiale, pentru a contribui astfel la asigurarea funcţionării în continuare a adăpostului, în care acum mai trăiesc 166 de cîini, după cum aprecizat Ann Pursey, iniţiatoarea mişcării de sprijinire a adăpostului, sosită de luni, 11 mai, la Turda, împreună cu alte 12 persoane.

„În această săptămînă (n.r: 11 – 16 mai) noi, cei 13 voluntari din Marea Britanie, am muncit la adăpostul de la Viişoara. Colegii mei au venit să înţeleagă mai bine situaţia în care se află animalele comunitare din Turda şi din Cîmpia Turzii, pentru a convinge şi alţi compatrioţi de-ai noştri să adopte cîini de aici” a declarat Ann Pursey.

Debora Mowt, care a venit din Marea Britanie împreună cu fiica sa, Rachel Cartwright, pentru a munci, ca voluntare, la adăpostul de la Viişoara, a precizat că grupul susţinătorilor din străinătate a asociaţiei „Amicii noştri” şi-a propus să contribuie, prin acţiunile iniţiate, la reducerea numărului de cîini fără stăpîn, ce trăiesc pe străzile Turzii şi ale Cîmpiei Turzii. De asemenea, cele două femei au adăugat că grupul susţinătorilor asociaţiei turdene „Amicii noştri” militează şi pentru suprimarea cruzimii cu care sînt tratate animalele în România.

Cine a vrut să le convingă pe englezoaice că „românii sînt ce-au fost, ba mai mult decît atît”?
caini 13

Oaspeţii britanici au întîlnit un asemenea caz chiar în timpul vizitei de acum. Şoferul autoturismului care a asigurat transportul voluntarilor pe tot timpul şederii acestora la Cîmpia Turzii a povestit cum, într-o seară, undeva în apropierea pensiunii Milexim, unde au fost cazate, cîteva dintre femeile din grupul britanic au văzut un cîine care zăcea întins pe stradă. Femeile s-au apropiat de animal, să vadă în ce stare se află. Deşi cîinele a muşcat-o pe una dintre femei, acestea l-au recuperat din stradă şi l-au transportat la un medic veterinar din Turda. De acolo, cîinele, care avea cîteva fracturi, a juns la o clinică pentru animale din Cluj-Napoca. Medicii de acolo au descoperit două bucăţi de sîrmă ce au pătruns adînc în spatele animalului. După ce au scos sîrmele, doctorii l-au operat pe cîinele bătut şi torturat într-un mod barbar şi apoi aruncat, se presupune că dintr-o căruţă, direct în stradă, în apropierea pensiunii Milexim din Cîmpia Turzii.

Educaţie cu dobîndă, educaţie dobîndită

Susţinătorii străini ai animalelor fără stăpîn din zona Turzii şi a Cîmpiei Turzii şi-au mai propus să contribuie la educarea copiilor, care, încă de pe băncile şcolii, trebuie să înveţe cum să se comporte cu animalele. Debora Mowt speră că acest tip de activităţi se va putea desfăşura şi la noul adăpost pentru cîini, ce urmează să se construiască la Turda. Pe parcursul vizitei, oaspeţii din Marea Britanie ai asociaţiei „Amicii noştri” s-au întîlnit cu primarul Tudor Ştefănie, care a promis că va sprijini demersurile iubitorilor de animale, pentru reducerea numărului de cîini vagabonzi din Turda.

Emil HĂLĂŞTUAN

Articole din aceeasi categorie