CFR Cluj a încheiat o aventură, dar începe o alta

Campioana României și actualul lider al Ligii 1 a ratat calificarea în grupele Ligii Campionilor, după ce a fost învinsă, miercuri seară, de Slavia Praga, în manşa a doua a play-off-ului, dar se consolează cu prezența în grupele Europa League, o competiție mai aproape de valoarea actuală a feroviarilor. Echipa antrenată de Dan Petrescu își va afla adversarii astăzi, la tragerea la sorți, care va avea loc la Monaco, de la ora 14. Sevilla, Arsenal Londra, FC Porto, AS Roma, Manchester United, Sporting Lisabona și Lazio Roma sunt numele mari care pot ajunge să joace în Gruia.

Dan Petrescu și-a pregătit terenul în eventualitatea eliminării din Liga Campionilor, având același discurs laudativ la adresa oponentului, la care a apelat înaintea fiecărui meci din actuala ediție a competiției. Îmi aduc aminte că despre FC Astana, campioana Kazahstan-ului, a spus că este peste tot ce are campionatul României în acest moment, că este o multinațională, cu un buget colosal. Tehnicianul CFR-ului n-a fost zgârcit cu laudele nici la adresa campioanei Israelului, Maccabi Tel Aviv, iar înaintea dublei cu Celtic Glasgow a folosit cuvântul minune. Și despre Slavia Praga a afirmat că dacă sorții nu-i scoteau în cale Chelsea Londra în sezonul trecut al Ligii Europa, ar fi câștigat competiția, uitând probabil că în afară de marea dragoste mai era în competiție și Arsenal, net superioară cehilor.

Slavia a început returul de pe „Eden Park” la adăpostul victoriei din Gruia și cu mijlocaşul român Nicolae Stanciu pe teren din primul minut. Cehii și-au valorificat avantajul terenului propriu și s-au impus cu același scor, prin golul marcat de Jan Boril în minutul 66 şi au obţinut o calificare meritată.
Cehii nu au forţat, dar au făcut un joc la fel de solid şi i-au împiedicat pe clujeni să-și creeze prea multe situaţii periculoase. Amfitrionii și-au arătat colții imediat după start, prin Stanciu, al cărui șut din interiorul careului a fost reținut în doi timpi de lituanianul Arlauskis.

Așa cum a promis la conferința de presă premergătoare partidei, prin vocea lui Dan Petrescu, CFR a jucat curajos şi a dictat ritmul o perioadă, reuşind să-și treacă în cont două ocazii bune de gol, în minutele 11 și 17, prin Bordeianu, al cărui șut din lovitură liberă a fost respins cu dificultate de portarul Kolar, respectiv Rondon, care nu a ajuns la centrarea în forţă a lui Omrani.

Din păcate, oaspeții nu au putut menține presiunea, iar Slavia a ratat cea mai mare ocazie a partidei, în min.utul 28, când Masopust, autorul golului de la Cluj, lansat de Stanciu, a scăpat singur cu Arlauskis, dar a trimis un lob pe lângă poartă.
Cehii au rămas periculoși, iar Skoda le-a dat în alte două rânduri emoții feroviarilor, în minutele 33 și 37. Același jucător a deschis seria ocaziilor în partea a doua, însă șutul acestuia a fost respins de Arlauskis, portarul lituanian remarcându-se și la bomba lui Stanciu, din minutul 61. Balticul nu a mai putut interveni în minutul 66, la șutul-centrare a lui Boril. Obligată să înscrie de două ori, CFR și-a trecut în cont doar o singură oportunitate, în minutul 77, prin Păun, al cărui șut la colțul scurt n-a depășit zidul numit Kolar. Se putea termina 2-0, dar Susic a respins de pe linia porții mingea trimisă de Helal, acesta din urmă fiind primul fotbalist din Bahrain care joacă în cea mai importantă competiție inter-cluburi de pe Bătrânul Continent.

 

 

Anglia are patru echipe în faza grupelor

La fel ca și în sezonul trecut, Anglia aliniază la „masa bogaților” nu mai puțin de patru echipe, în vreme ce alții nu pot înghesui o echipă. Să nu uităm că englezii au dominat copios ediția precedentă a cupelor europene, câștigând ambele competiții, prin Liverpool și Chelsea Londra, or potrivit regulamentului UEFA, echipa care se impune în Liga Europa primește dreptul de a juca în grupele Champions League. Să mai adăugăm că trei din cele cinci reprezentante ale „Premier League” au fost repartizate în prima urnă la tragerea la sorți, care a avut loc joi, la Monaco, în „Grimaldi Forum”. Așadar, echipele calificate în ediția 2019/2020 a grupelor Ligii Campionilor sunt Liverpool, Chelsea Londra, FC Barcelona, Manchester City, Juventus Torino, Bayern Munchen, Paris Saint Germain, Zenit Sankt Petersburg, Real Madrid, Atletico Madrid, Borussia Dortmund, Napoli Calcio, Șahtior Donețk, Tottenham Hotspur, Ajax Amsterdam, Benfica Lisabona, Olympique Lyon, Bayer Leverkusen, Red Bull Salzburg, Olympiakos Atena, FC Brugge, CF Valencia, Internazionale Milano, Dinamo Zagreb, Lokomotiv Moscova, KRC Genk, Galatasaray Istanbul, RB Leipzig, Slavia Praga, Steaua Roșie Belgrad, Atalanta Bergamo și OSC Lille Metropole. Dintre aceste super-echipe, cel mai bun coeficient îl au Real Madrid, FC Barcelona și Atletico Madrid. La polul opus se află Lille.

 

România trimite patru jucători

Țara noastră nu are echipă în grupele competiției, dar cel puțin este reprezentată de jucători care evoluează la alte formații. Și mă refer la Nicolae Stanciu, Alex Băluță (legitimați la Slavia Praga), Ianis Hagi (KRC Genk) și Vlad Chiricheș (Napoli Calcio).

Cristian FOCȘANU

Articole din aceeasi categorie