Cercetătorul Radu Silaghi Dumitrescu(ALDE): Universităţile performante din România trebuie recompensate nu sancţionate

Măsura luată de Ministerului Educaţiei Naţionale cu privire la reducerea numărului de locuri la marile universităţi din România continuă să stârnească reacţii. Noul preşedinte al ALDE Cluj-Napoca, cercetătorul Radu Silaghi-Dumitrescu, a declarat, vineri, că susţine revenirea asupra măsurii reducerii locurilor bugetate în universităţile mari, cum este cazul UBB. Totodată, europarlamentarul Daniel Buda a anunţat că a solicitat comisarului european pentru Educaţie, Cultură, Tineret şi Sport, Tibor Navracsics, ca în virtutea prerogativelor pe care le are, să procedeze de îndată la evaluarea deciziei Ministrului Educaţiei din România, Valentin Popa, de a reduce locurile bugetate în rândul celor mai performante universităţi şi să intervină în limitele competenţelor pentru rezolvarea acestei probleme.

Cercetătorul Radu Silaghi-Dumitrescu, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută alături de preşedintele organizaţiei judeţene, deputatul Steluţa Cătăniciu, că susţine revenirea asupra măsurii reducerii locurilor bugetate în universităţile mari, cum este cazul UBB. “Susţinem şi noi fără rezerve demersul pentru corectarea de către Ministerul Educaţiei a acelei reduceri de locuri şi a eventualei implicite reduceri de buget. (…) Sunt şi măsuri bune (…), dar solicităm revenirea asupra acestei reduceri la universităţile mari”, a spus Radu Silaghi-Dumitrescu. Liderul ALDE Cluj-Napoca a menţionat că totalul locurilor bugetate de minister în mediul universitar creşte în 2018 însă această măsură este subminată de faptul că la unele dintre cele mai prestigioase universităţi din ţară, inclusiv UBB, numărul de locuri bugetate de către MEN a scăzut.

Cercetătorul clujean a arătat că regional, în clasamentul universităţilor din cele 13 ţări care au aderat la UE după anul 2000, România este prezentă prin 5 universităţi (cea mai bine clasată fiind UBB (locul 17), menţionând că aceste universităţi trebuie recompensate, nu sancţionate.

Liberal democratul clujean a mai explicat că România nu poate avea absolvenţi bine pregătiţi în domeniile prioritare ale strategiilor naţionale (bioeconomie, tehnologia informaţiilor şi a comunicaţiilor etc) fără contribuţia celor mai bine pregătiţi specialişti aflaţi la universităţile deja validate ca atare de clasamentele profesionale internaţionale.Cunoscutul cercetător clujean a anunţat că ALDE va prezenta Ministerului Educaţiei Naţionale o serie de propunerie de posibile soluţii pentru corectare, dar şi un pachet de propuneri de măsuri normative sau legislative pe termen mai lung.

Sesizare la comisarul european pentru Educaţie

La rândul său, eurodeputatul Daniel Buda a anunţat că în contextul reducerii locurilor bugetate la cele mai mari universităţi din România a cerut comisarului european pentru Educaţie, Cultură, Tineret şi Sport, Tibor Navracsics, ca în virtutea prerogativelor pe care le are, să procedeze de îndată la evaluarea deciziei Ministrului Educaţiei din România, Valentin Popa, şi să intervină în limitele competenţelor pentru rezolvarea acestei probleme.

“Am adresat Comisarului European pentru Educaţie, Cultură, Tineret şi Sport, domnului Tibor Navracsics, o scrisoare referitoare la decizia Ministrului Educaţiei din România, domnului Valentin Popa, de a reduce locurile bugetate în rândul celor mai performante universităţi. Comisia Europeană este un actor preocupat în mod constant de educaţie şi cercetare, drept urmare se impune o reacţie fermă şi de îndată din partea acestei instituţii. Ministrul Educaţiei din România, domnul Valentin Popa, uzând de prerogativele sale, a procedat la reducerea semnificativă a locurilor bugetate pentru universităţi precum: Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Bucureşti, SNSPA, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, Universitatea de Vest din Timişoara. Aceste instituţii de învăţământ superior sunt printre puţinele universităţi clasate în topurile internaţionale, datorită eforturilor lor constante de asigurare a unei educaţii de calitate pentru studenţii români şi cei internaţionali. În paralel cu aceste tăieri bugetare la universităţile de tradiţie, ministrul român al Educaţiei a menţinut sau chiar a crescut numărul locurilor bugetate pentru universităţi mai până ieri inexistente. Mediul academic a avut reacţii ferme de respingere faţă de această decizie, apreciind că o astfel de abordare reprezintă chiar un atentat la siguranţa naţională cu efecte negative pe termen mediu şi lung asupra societăţii”, a punctat Daniel Buda, anunţând că face public răspunsul comisarului european de îndată ce-l va primi.

C.P.

Articole din aceeasi categorie