Cercetaşii din Batalionul ‘’Vlădeasa’’ – oaspeţi ai elevilor de la Şcoala ‘’Iuliu Haţieganu’’

Elevii de la Şcoala Generală „Iuliu Haţieganu’’ din Cluj-Napoca au avut parte, ieri, de o experienţă cu totul specială alături de vînătorii de munte din cadrul Batalionului de Cercetare 317 ‘’Vlădeasa’’. Militarii i-au vizitat pe şcolari pentru a le vorbi despre cariera de militar şi despre ce înseamnă o unitate de elită a Armatei Române. Acţiunea, organizată la iniţiativă conducerii şcolii, s-a dorit a fi o surpriză inedită pentru elevi în contextul Zilei Naţionale a României.

IMG_1591Şcolarii s-au trezit de dimineaţă, fiind nerăbdători sa-i vadă pe cercetaşii clujeni care au luptat în cele mai dificile teatre de operaţiuni militare din lume: Irak, Afganistan şi Kosovo.

Cei 1.050 de elevi i-au întîmpinat de militari în sala de sport, unde au putut asista la un ceremonial militar organizat conform regulamentelor militare. Astfel, după intonarea Imnului de stat al României, a fost oficiată o slujbă religioasă, urmînd apoi parada militară. Dispozitivul de defilare a fost format din trei clase de elevi şi dintr-un pluton al Batalionului de Cercetare ‘’Vlădeasa’’. Chiar dacă în prealabil nu au trecut printr-un program de pregătire, şcolarii care au defilat au demonstrat că ştiu să ţină cadenţa şi să rămînă aliniaţi, uimindu-şi oaspeţii. După această ceremonie, elevii au descins pe platoul şcolii, unde au putut intra în contact direct cu armamentul şi tehnica de luptă din dotarea vînătorilor de munte. Ei au aflat date tehnico-tactice despre pistolul mitralieră – PM, puşca semiautomată cu lunetă-PSL, despre tehnica de comunicaţii şi informatică, tehnica de paraşutare şi zbor, cît şi despre modul în care se folosesc materialele de alpinism şi escaladă. Şcolarii au mai putut afla cîteva din tainele tehnicii de supravieţurie, despre modul în care se amenajează adăposturile improvizate şi cele din dotare, precum şi tipurile de focuri de tabără.

IMG_1595O altă atracţie deosbită pentru elevi a fost Transportorul Amfibiu Blindat(TAB) C 79, vehicul folosit în acţiunile de cercetare. Copiii au putut să urce în TAB ca să afle de la mecanicul conductor despre rolul acestui vehicul şi despre cum poate trece acesta plutind prin orice curs de apă. De asemenea, militarii le-au prezentat un film cu secvenţe dintr-o zi de instrucţie a vînătorilor de munte şi un altul în care este surprinsă o acţiune de paraşutare în munţi în condiţii de relief extrem de dificile.
Elevii s-au arătat foarte încîntaţi de cele văzute, spunînd că nu o să uite niciodată această experienţă. Ba, mai mult, unii dintre ei au spus ca ar fi interesaţi să urmeze o carieră militară în Armata Română.

Lt. col. Călin Bărbuş, adjunct al comandantului Batalionului de cercetarea ‘’Vlădeasa’’, s-a declarat încîntat de interesul pe care l-au manifestat elevii de la Şcoala Generală ‘’Iuliu Haţieganu’’ faţă de ceea ce înseamnă Armata Română. ‘’Impactul pe care l-a avut acţiunea noastră în şcoală m-a suprins. Noi ne-am propus să nu facem o expoziţie statică şi să avem o acţiune prin care elevii să trăiască sentimentele soldatului. Copiii sînt atraşi de haina militară. Aceasta este frumoasă, însă presupune multă responsabilitate’’, a spus Bărbuş. La rîndul său, directorul Şcolii Generale ‘’Iuliu Haţieganu’’, Gheorghe Berar a afirmat că este convins de faptul că elevii vor păstra în aminitire întîlnirea cu militarii. ‘’Ce putea fi mai frumos de 1 Decembrie decît întîlnirea cu militarii’’, a punctat Berar, care a ţinut, pe această cale, să le mulţumească reprezentanţilor Armatei pentru înţelegerea de care au dat dovadă.

C. PURIŞ

Articole din aceeasi categorie