Centura Vâlcele-Apahida – în pericol din cauza alunecărilor de teren de la Pata Rât

Autorităţile clujene au intrat în alertă după ce la fosta rampă de gunoi de la Pata Rât s-au declanşat alunecări de teren care ar putea afecta centura de ocolire Vâlcele-Apahida. Prefectul judeţului Cluj, Aurel Cherecheş a convocat, ieri, Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă pentru a găsi soluţii în vederea stopării alunecărilor de teren şi pentru prevenirea erodării centurii de ocolire.

Alunecarea de teren de la fosta rampă de gunoi a municipiului Cluj-Napoca de la Pata Rât, în prezent închisă, s-a produs pe o lungime de 300 de metri, blocând albia unui pârâu. Totodată, potrivit autorităţilor, există pericolul erodării centurii de ocolire a municipiului pe relaţia Vâlcele – Apahida. În cadrul şedinţei de ieri a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Cluj, prefectul Aurel Cherecheş a avertizat că nivelul de levigat (lichid toxic rezultat din dizolvarea deşeurilor – n.a.) din fosta rampă deşeuri de la Pata Rât, nu este gestionat corect, fiind lăsat să curgă, debitul ajungând şi la 100 de litri pe secundă. Totodată, reprezentantul Guvernului în teritoriu a atras atenţia că în acest caz ar trebui să existe un impact minim al levigatului asupra pânzei freatice din zonă, dar nu este convins sută la sută că acest lucru se întâmplă.

„A fost o alunecare de teren în luna iulie, atât a pământului cu care s-au acoperit deşeurile de la rampa de gunoi neconformă de la Pata Rât, cât şi a deşeurilor, pe o lungime de 300 de metri, blocând pe 120 de metri albia pârâului Zăpodie, adiacent depozitului. Spre sfârşitul toamnei, când ploile se vor accentua, situaţia nu va rămâne la fel. Fiind blocată albia pârâului, dacă vor veni debite masive de apă pe albie, este o posibilitate să erodeze undeva în preajma centurii de ocolire a Clujului pe relaţia Vâlcele – Apahida. În plus, nivelul de levigat nu este gestionat corect, fiind lăsat să curgă, debitul ajungând şi la 100 de litri pe secundă. Beneficiarul, Consiliul Judeţean Cluj, stă şi nu face nimic corespunzător în rezolvarea acestei probleme”, a spus Cherecheş.

Aurel Cherecheş a afirmat că forul judeţean trebuie să ia măsuri pentru stoparea alunecării de teren, decolmatarea albiei pârâului Zăpodie şi stoparea scurgerii levigatului, care trebuie preluat şi dus la staţii de epurare, precizând că în cazul în care Consiliul Judeţean nu se va conforma vor fi chemate alte instituţii ale statului să rezolve problema.

Consiliul Judeţean Cluj a semnat în 2015 contractele de achiziţie publică pentru închiderea şi ecologizarea depozitelor neconforme de deşeuri urbane din judeţul Cluj.

Rampele de gunoi din judeţ au fost împărţite în două loturi: primul – Pata Rât de lângă Cluj-Napoca, Huedin, Gherla şi Turda, în vrene ce lotul doi include rampele de gunoi din Dej şi Câmpia Turzii. În urma procedurii de evaluare o ofetelor a fost declarată câştigătoare pentru lotul 1(în care a fost inclusă şi pata Rât-n.r.) Asocierea SC Nord Conforest SA – SC Interdevelopment SRL – SC Finara Consult SRL, cu o propunere financiară fără TVA de 27.267.933,79 de lei. După doi ani de la semnarea contractului, mai exact în ianuarie 2017, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj a semnat cererile pentru emiterea autorizaţiilor de construire în vederea executării lucrărilor de închidere a depozitelor neconforme de deşeuri Cluj-Napoca (Pata Rât), Gherla, Turda şi Huedin.

C.P.

Articole din aceeasi categorie