Centenarul Curţii de Apel Cluj

Curtea de Apel Cluj va aniversa, vineri, 20 septembrie, 100 de la trecerea acestei instanţe sub autoritatea statului român.

Evenimentul va avea loc Palatul de justiţie din Cluj-Napoca şi va cuprinde mai multe activităţi menite să pună în lumină importanţa şi prestigiul instituţiei atât pentru oraşul Cluj-Napoca, cât şi pentru sistemul judiciar din România. În acest context, va fi prezentată semnificaţia istorică a evenimentului şi va fi vernisată expoziţia de fotografie cu titlul „Sine qua non” realizată sub coordonarea prof. univ. dr. Ştefan Dorel Găină de la Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca. Totodată, va fi prezentată expoziţia temporară de documente vechi şi expoziţia de carte ce conţine lucrări ale judecătorilor Curţii, ambele amenajate în holul principal al Palatului de Justiţie (Sala paşilor pierduţi). La eveniment sunt aşteptaţi să participe judecătorii care activează, precum şi cei care au activat în cadrul Curţii de Apel Cluj, personalităţi din mediul academic, universitar, specialişti în ştiinţele dreptului şi istorie, recunoscuţi pe plan naţional şi internaţional.

Publicul interesat va putea vizita expoziţiile de carte şi documente vechi în intervalul orar 900 – 1600.

De asemenea, în contextul aceleiaşi aniversări, în data de 27 septembrie 2019, va fi organizată conferinţa ştiinţifică: „Jurisprudenţa Curţii de Apel Cluj. Dezbateri şi soluţii practice” în colaborare cu Facultatea de Drept din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai”, Baroul Cluj, UNBR, UNIPIR Filiala Cluj şi Editura „Universul Juridic”. În cadrul conferinţei va avea loc lansarea Revistei Române de Jurisprudenţă nr. 2/2019, dedicată Curţii de Apel Cluj.

După unirea Transilvaniei cu România, Curtea de Apel Cluj a funcționat până în 1924 pe baza dispozițiilor normative ale Consiliului Dirigent, iar din 1924, în baza legii din 25 iunie 1924 privind Organizare Judecătorească a Regatului Român. În baza acestei legi Curtea de Apel Cluj cuprindea în sfera sa de competență tribunalele din 6 județe: Alba (interbelic), Cluj, (interbelic), Hunedoara (interbelic), Năsăud, judeţul Someş şi judeţul Turda.

În perioada 1940-1944, în urma Dictatului de la Viena, Curtea de Apel Cluj a funcționat la Sibiu, iar la Cluj a fost instituită Curtea de Apel Regală Ungară, până în anul 1944. După cel de Al Doilea Război Mondial, în anul 1945, Curtea de Apel a revenit la Cluj și a continuat să funcționeze până la reforma justiției din 19 iunie 1952, prin care curţile de apel au fost desființate. Concomitent a fost organizat Tribunalul Regional Cluj. Curtea de Apel Cluj a fost reînființată în baza legii nr. 92 din anul 1992.

Curtea de Apel Cluj funcţionează în baza L.304/2004 privind organizarea judiciară. Raza de activitate a Curţii de Apel Cluj cuprinde 4 judeţe: Cluj, Bistriţa-Năsăud, Maramureş şi Sălaj, acoperind 22.197 km2 cu 1.842,7 mii locuitori.

Reputaţia Curţii de Apel Cluj este una care o plasează la nivel naţional în categoria instanţelor semnificative, jurisprudenţa ei constituindu-se, în dese rânduri, într-una de reper.

Articole din aceeasi categorie