Cel mai bun cor din lume a concertat la Cătina!

DSCF0589 În prima săptămînă a lui decembrie, locuitorii comunei Cătina au avut parte de cel mai mare şi valoros concert de colinde, muzică clasică şi folclorică, susţinut de cel mai bun cor din lume – „Corala Armonia” din Constanţa.

La invitaţia tînărului preot Gheorghe Ilovan, corul bărbătesc „Corala Armonia”, aflat sub oblăduirea Arhiepiscopiei Tomisului, a susţinut primul concert în Transilvania sub genericul „Noi umblăm şi colindăm”, întîmplare artistică fără precedent, găzduită de impunătoarea Biserică ortodoxă din Cătina.

Localnicii spun că acesta a fost spectacolul deceniului în această zonă a Cîmpiei Transilvane, dat fiind faptul că numărucor_Catinal spectatorilor a fost impresionant, la eveniment participînd şi Î.P.S. Andrei Andreicuţ, Arhiepiscop şi Mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului, care s-a arătat încîntat de reuşita preotului Ilovan, subliniind faptul că „trebuie să-l primim în cămara sufletului pe Domnul Iisus, iar postul pe bucate să fie însoţit de postul pe… răutate”.

Aşadar, joi seara, în Biserica ortodoxă din Cătina, au fost ascultate cele mai frumoase colinde, piese clasice şi prelucrări folclorice în interpretarea acestui valoros cor bărbătesc al Dobrogei, care excelează de cîţiva ani prin interpretarea muzicii religioase, ce emană spirit sacru, muzica populară românească avînd un timbru şi o autenticitate inconfundabile.

Dirijorul Aurelian Dumitru, teolog şi absolvent de Conservator, secţia Artă Sacră, a reunit în acest nucleu de mare valoare artistică clerici, studenţi şi absolvenţi de teologie, uniţi prin credinţă şi dragoste de muzică, ce-i face fericiţi pe ei şi pe iubitorii genurilor de muzică abordate, din care nu lipseşte muzica clasică şi medievală.

La cea mai recentă participare la Jocurile Corale Mondiale de la Riga (Letonia), corul constănţean a cucerit, la trei secţiuni, două medalii de aur şi marele premiu, lăsînd în urmă 500 de coruri concurente venite din 60 de ţări; în 2012, la Dobrici – Bulgaria, au obţinut Marele premiu. La competiţiile similare desfăşurate la Cincinnati – SUA şi Graz – Austria, marele premiu şi cîte două medalii de aur au revenit tot tenorilor, baritonilor şi başilor „Coralei Armonia”, care se bucură ca nişte prunci cînd îi premiază juriile şi întind tricolorul, care nu le lipseşte din recuzita artistică, alături de sutană, costum elegant şi port popular, costume pe care le îmbracă în funcţie de secţiunea la care concurează. Din ţinuta tradiţională nu lipsesc iţarii albi, opincile din piele, iile din in şi chimirul, veşminte pe care americanii le filmează, le pipăie şi le cer să-şi facă poze cu acestea. „De multe ori, spune dirijorul Aurelian Dumitru, publicul intră în rezonanţă cu repertoriul nostru, se fac fotografii de grup într-un splendid mesaj de pace şi prietenie, iar noi rupem o părticică din fiinţa şi sufletul nostru de români şi-l oferim auditoriului”.

Aşa au procedat şi la Cătina, unde în deschidere a colindat Asociaţia Tinerilor Ortodocşi din Gherla şi unde am auzit cele mai frenetice aplauze generate într-un lăcaş de cult. Fericită coincidenţă, aceasta se întîmpla în prima joi a lunii, zi în care administraţia publică de aici a semnat contractul de punere în funcţiune a investiţiei apă–canal la Cătina, care va îmbunătăţi substanţial confortul civic al localităţii.

Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie