Ce-şi propun parlamentarii clujeni să facă în sesiunea din această primăvară

Senatorii şi deputaţii se vor reuni la începutul lunii februarie într-o nouă sesiune parlamentară, a cincea a legislaturii 2012-2016.

Sesiunea va începe cu alegerea noilor structuri de conducere ale grupurilor şi comisiilor parlamentare, cît şi ale Biroului Permanent al Senatului. Printre priorităţile legislative în această sesiune se numără elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale, care să permită tuturor cetăţenilor români să îşi exercite, fără niciun fel de probleme de ordin tehnic, dreptul fundamental de a vota. De asemenea, pe agenda Parlamentului ar putea fi o moţiune de cenzură anunţată deja de PNL.

Senatorul Alexandru Cordoş susţine că în această sesiune parlamentară e importantă abordarea revizuirii Legii acordosfundamentale şi adoptarea legislaţiei electorale. Social democratul a arătat că pentru legile electorale e nevoie de un consens al tuturor partidelor politice şi de încheierea unui acord pentru o nouă legislaţie electorală. ‘’Va trebui să clarificăm problema numărului de parlamentari, modul în care se va candida şi modul de vot. Va trebui să discutăm, de asemenea, ce se întîmplă cu votul celor din diasporă şi de pragul electoral. Toate aceste lucruri trebuie analizate şi cu toate partidele politice’’, a spus Cordoş.

Senatorul a mai arătat că o altă direcţie de acţiune în actuala sesiune va consta în continuarea reparaţiilor sociale şi înlăturarea nedrepăţilor sociale create în ultimii ani.

‘’Aici mă refer la modificarea Legii Dialogului Social, a Codului Muncii şi la Legea salarizării. Tot la nivel parlamentar trebuie să continuăm cu reducerea TVA-ului la produsele de bază şi să analizăm posibilitatea de a reduce în viitor TVA-ul de la 24 la sută’’, a spus Cordoş, precizînd că toate aceste măsuri trebuie gîndite din prisma creării de noi locuri de muncă.

Cordoş a mai adăugat că România trebuie să-şi îndrepte atenţia şi să acorde o mai mare importanţă reindustrializării şi susţinerii producţiei, arătînd că fără industrie nu se poate ajunge la o dezvoltare economică solidă. Tot la capitolul priorităţi, Cordoş include modificarea Legii Moţilor, în aşa fel încît locuitorii din Apuseni să aibă parte de locuri de muncă şi acces mai direct la facilităţile oferite de sectorul forestier. Totodată, Cordoş spune că va continua să lupte pentru realizarea proiectului Tarniţa-Lăpuşteşti.

Pentru liberalul Alin Tişe priorităţile sînt legate de profilul comisiilor parlamentare din care face parte: Comisia de Alin-TiseCod Electoral, unde este vicepreşedinte, Comisia de Revizuire a Constituţiei şi Comisia Juridică şi de Imunităţi. Senatorul clujean susţine că, în cadrul Comisiei de Cod Electoral, îşi doreşte să fie statuată o lege a alegerilor care să prevadă 300 de parlamentari şi un sistem de vot uninominal şi pe listă, după modelul german.

Totodată, Tişe mai doreşte ca legile electorale viitoare să prevadă alegerea primarilor şi a preşedinţilor de consilii judeţene în cadrul a două tururi de scrutin, dar şi votul prin corespondenţă. În cadrul activităţii în Comisia de Revizuire a Constituţiei, Tişe vrea să determine asigurarea cadrului necesar reorganizării administrativ-teritoriale a României. Senatorul spune că toate aceste obiective nu Marius-Nicoara-6pot fi realizate decît dacă PNL preia guvernarea, însă pentru aceasta, spune Tişe, e nevoie de o moţiune de cenzură, care să fie înaintată în această primăvară.

Şi pentru senatorul PNL, Marius Nicoară, legile electorale sînt o prioritate. El spune că, în opinia sa, trebuie schimbată modalitatea de vot, iar pentru a stimula participarea la vot, trebuie gîndită posibilitatea de a acorda o zi liberă celor care participă la scrutin.

Totodată, Nicoară susţine că se impune reducerea numărului de parlamentari şi implementarea unui sistem de vot mixt, format din alegerea pe liste şi prin sistem uninominal.

C.P.

Articole din aceeasi categorie