Ce şanse are “Fără penali în funcţii publice” să devină lege?

Iniţiativa “Fără penali în funcţii publice”, care la Cluj a strâns peste 33.000 de semnături, a primit, zilele trecute, undă verde de la CCR. Acum proiectul ar urma să ajungă la vot în Parlament, dacă, desigur, majoritatea PSD-ALDE nu va trage de timp şi va decide să îl pună pe ordinea de zi. Oricum, potrivit calculelor, iniţiativa are puţine şanse să treacă de votul celor de la putere, atrag atenţia cei din opoziţie. În acelaşi timp, reprezentanţii UDMR subliniază că iniţiativa “Fără penali în funcţii publice este populistă.
“Noi vom vota iniţiativa, până la urmă este vorba despre aproape un milion de semnături. Vom vota pentru că noi, PNL, avem la rândul nostru, două iniţiative depuse în Parlament de trei ani de zile în acest sens: una în care se specifică faptul că nimeni care a fost condamnat definitiv nu poate candida la funcţia de preşedinte şi cealaltă care spune că nimeni care a fost condamnat definitiv nu poate candida la funcţia de primar, deputat, senator. Sunt două iniţiative pe care Biroul Permanent al Camerei şi Senatului le ţine la sertar. Deci vom vota această iniţiativă, dar în primul rând nu ştim când o vor introduce (n.red-cei de la putere) pe circuitul legislativ, pentru că o pot ţine deoparte, la fel cum ţin şi cele două iniţiative ale noastre de trei ani de zile”, a declarat deputatul PNL de Cluj Adrian Oros.
În schimb, în opinia senatorului UDMR de Cluj Laszlo Attila, iniţiativa “Fără penali în funcţii publice” este populistă. El argumentează astfel: “este o chestiune populistă…pentru că legislaţia este foarte clară: atunci când ai o condamnare penală legată de activitatea administrativă, nu ai dreptul de a candida, nu ştiu ce ar mai trebui adăugat aici. Iar formularea aceasta care se tot foloseşte -că eşti penal şi atunci când eşti sub cercetare penală- mi se pare o aberaţie. Deci, atunci când ai o sentinţă definitivă, legea reglementează foarte clar care sunt drepturile şi posibilităţile tale în administraţie”.
Pe de altă parte, unii reprezentanţi ai PSD sunt reţinuţi în declaraţii, în privinţa votului. ”Nu comentez deciziile instituțiilor fundamentate ale statului, precum este Curtea Constituțională a României. Dacă s-a decis în acest mod, nu există comentarii în plus. În momentul în care inițiativa respectivă va ajunge în faza de a fi votată în Parlament, voi susține decizia grupurilor parlamentare ale PSD, așa cum este firesc la orice vot important”, a declarat deputatul PSD de Cluj Cristina Burciu. Senatorul USR de Cluj Mihai Goţiu a lansat un avertisment celor de la putere.
“Este una din zilele acelea în care simți cu adevărat că implicarea, sacrificiile și energia consumată în lupta pentru schimbarea României nu sunt în zadar. În ciuda numeroaselor obstacole și abuzuri ale celor de la PSD și ALDE, inițiativa ”Fără penali în funcții publice” a primit undă verde de la Curtea Constituțională să meargă mai departe. Să încerce doar Dragnea, Tăriceanu & Co s-o blocheze în Parlament!”, a comentat, la rândul său, senatorul Mihai Goţiu, pe Facebook. Vă reamintim, judecătorii Curții Constituționale a României au hotărât, marți, în unanimitate de voturi, că inițiativa legislativă de revizuire a Legii fundamentale, care aparține USR, intitulată „Fără penali în funcții publice”, este constituțională. În urma deciziei CCR, această iniţiativă va deveni proiect de lege care urmează să treacă prin dezbaterea parlamentului.
Prin iniţiativa „Fără penali în funcţii publice”, pentru care USR a strâns peste un milion de semnături, se propune ca la articolul 37 din Constituţie să fie adăugat următorul alineat: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor şi Senat şi în funcţia de preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

Anca M. Colibăşanu

Articole din aceeasi categorie