Ce proiecte derulează municipalitatea clujeană cu ajutorul fondurilor europene

Ovidiu Câmpean, director al Direcţiei Dezvoltare Locală şi Management Proiecte a Primăriei Cluj-Napoca, vorbeşte într-un interviu acordat ziarului Faclia despre proiectele pe care le derulează, în prezent, municipalitatea clujeană cu ajutorul fondurilor europene şi despre măsurile luate astfel încât acestea să fie finalizate la timp, fără a se pierde bani europeni.

Rep: Care sunt oportunităţile financiare europene pentru Cluj-Napoca în acest exercițiu financiar?

Ovidiu Câmpean: Cluj-Napoca are alocate 45 de milioane de euro, prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Astfel, prin Axa 4 din POR, dedicată municipiilor reședință de județ, putem finanța proiecte pentru susținerea mobilității durabile, a transportului în comun, pentru reducerea emisiilor de carbon, crearea unor spații verzi sau pentru investiții în infrastructura educațională.

Există oportunități de finanțare și prin alte axe din cadrul POR, unde nu există o sumă prestabilită pentru fiecare oraș, iar apelurile sunt bazate pe competiția dintre proiecte. Un astfel de exemplu este Axa 3, prin care se finanțează

investiții în reabilitarea termică a blocurilor de locuințe sau măsuri pentru creșterea eficienței energetice în clădirile publice. În acest domeniu, am reușit să fim pe primul loc în țară în ceea ce privește numărul de proiecte depuse și sumele nerambursabile obținute. Astfel, vom finanța reabilitarea termică a 58 de blocuri, cu peste 2500 de apartamente, investiții în valoare de 13,5 milioane de euro, din care 60% fonduri europene, 15% contribuția municipalității, iar 25% contribuția asociațiilor de proprietari. Tot prin Axa 3, am reușit să semnăm un contract de finanțare de peste 5 milioane de euro pentru modernizarea Spitalului Municipal Clujana. Prin Axa 5, dedicată reabilitării monumentelor istorice, am reușit să semnăm un contract de finanțare de peste 2 mil. de euro pentru revitalizarea Turnului Pompierilor.

Alte oportunități de finanțare sunt acele apeluri de proiecte lansate direct de Comisia Europeană, prin organismele pe care le coordonează. Avem deja câștigate 4 proiecte finanțate direct de la Bruxelles, în valoare de peste 6,5 milioane de euro, prin programe de finanțare precum Orizont 2020, Urbact III sau Urban Innovative Actions.

Rep: Ce investiţii cu fonduri europene vizează municipalitatea în această perioadă?

Ovidiu Câmpean: În acest moment avem semnate 14 contracte de finanțare în valoare de peste 109 milioane de euro. Avem depuse alte 25 de cereri de finanțare pentru proiecte care insumează peste 110 milioane de euro. Până în luna martie vom mai depune încă 2 proiecte cu o valoare de peste 10 milioane de euro. Cred ca aceste cifre ne plasează, până în acest moment, pe primul loc în țară la atragerea fondurilor europene.

Prin proiectele pentru care avem deja semnate contractele de finanțare ne propunem modernizarea transportului în comun. Vom achiziționa încă 30 de autobuze electrice, 50 de troleibuze și 24 de tramvaie noi. De asemenea, am reușit recuperarea banilor investiți în reabilitarea Pieței Unirii și am asigurat finanțarea pentru modernizarea Spitalului Municipal Clujana sau pentru reabilitarea Turnului Pompierilor.

Proiectele depuse, care se află încă în diferite stadii de evaluare la Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest, se referă la modernizarea și reamenajarea unor străzi și piețe din oraș: Piața Lucian Blaga, străzile Petru Maior, Napoca, Emil Isac, Regele Ferdinand, Tipografiei, Emile Zola, Sextil Puscariu, bdul. 21 Decembrie, Molnar Piuariu. Proiectele își propun încurajarea mobilității durabile și reducerea emisiilor de dioxid de carbon prin extinderea spațiului pietonal, crearea unei rețele de piste de biciclete coerente, benzi dedicate pentru transportul public, plantarea de aliniamente de arbori, modernizarea iluminatului public cu tehnologie LED, amplasarea de mobilier urban modern, amplasarea de stații de încărcare pentru biciclete sau trotinete electrice. Sunt prevăzute stații de încărcare pentru mașini electrice, dar și amenajarea unor standuri pentru taxiuri electrice. Vor fi folosite și elemente de smart city: irigare automată a arborilor, stâlpi de iluminat cu wi-fi integrat (pentru internet în spațiul public), bănci cu dispozitive USB pentru încărcarea telefoanelor sau a tabletelor, camere video pentru monitorizarea traficului etc.

Un alt proiect important este Reamenajarea malurilor Someșului. Acest proiect a beneficiat de un concurs internațional de soluții, organizat în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România. Someșul va deveni un culoar verde, vor fi plantați peste 2000 de arbori, dar și un culoar de mobilitate sustenabilă (prin amenajarea de piste de biciclete și alei pietonale). Acest proiect prevede construirea a două poduri pietonale, reamenajarea platoului Sălii Sporturilor, pietonalizarea străzii Muzicescu și modernizarea Parcului Armătura.

Alte proiecte se referă la crearea celui mai mare parc din oraș pe o suprafață de peste 20 de hectare, în apropierea bulevardului Muncii. O altă suprafață degradată de peste un hectar, din cartierul Între Lacuri, va fi transformată în spațiu verde de tip parc.

În ceea ce privește infrastructura educațională, vom moderniza și extinde grădinițele Floare de Iris și Căsuța Poveștilor. Un alt proiect ambițios este cel de modernizare și extindere a Colegiului Tehnic Ana Aslan, unde vom construi și o sală de sport nouă.

Rep: Care este stadiul de implementare al acestor proiecte?

Ovidiu Câmpean: Unele dintre proiecte sunt deja în stadiu de implementare, iar pentru altele urmează procedurile pentru lansarea licitațiilor de proiectare și execuție. În acest an, vor fi livrate toate cele 30 de autobuze electrice, cele 50 de troleibuze și cel puțin 6 tramvaie noi. În vară, vor începe lucrările de modernizare a Pieței Lucian Blaga și a unor străzi din zona centrală. Lucrările la Turnul Pompierilor vor fi finalizate. De asemenea, vor demara lucrările de modernizare a Spitalului Municipal Clujana sau lucrările de reabilitare termică a blocurilor de locuințe.

Rep: În exercitiul financiar trecut, două dintre proiectele cu fonduri europene nu au fost finalizate la timp, care este situaţia lor în prezent?

Ovidiu Câmpean: Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative a fost finalizat, urmând ca din luna ianuarie să-și deschidă porțile pentru toți cei interesați. Parcul tehnologic și logistic TEAM se află în procedura de recepție la finalizarea lucrărilor.

Rep: Ce măsuri aţi luat astfel încât proiectele pe care le aveţi în vedere să fie finalizate la timp, astfel încât să nu se piardă bani europeni?

Ovidiu Câmpean: Am învățat foarte multe din experiența exercițiului financiar 2007-2013. Una dintre măsurile pe care le-am luat a fost lansarea licitațiilor pentru execuția lucrărilor fără a mai aștepta semnarea contractelor de finanțare. Acest lucru comportă un oarecare risc, însă am anticipat nevoia de proiecte europene la nivel național. Proiectele din actuala perioadă bugetară 2014-2020 beneficiază de regula N+3, aceasta insemnând că pot fi finalizate până în decembrie 2023.

O altă măsură bună a fost construirea unui parteneriat solid cu Ordinul Arhitecților din România, atât cu nivelul central, cât și cu filiala Transilvania. În baza acestui parteneriat, am lansat patru concursuri internaționale de soluții, care au avut ca rezultat semnarea unor contracte de proiectare cu arhitecți recunoscuți.

Un element important a fost și Centrul de Inovare și Imaginație Civică. Cu ajutorul acestui instrument, am prezentat o mare parte din proiecte clujenilor, în cadrul unor dezbateri publice, ceea ce a adus un plus în procesul de regândire a spațiului public.

Cred că este foarte important să ne pregătim încă de acum pentru următorul buget al Uniunii Europene, România având șanse mari să primească cea mai mare finanțare de la integrarea sa în UE. De aceea, vom demara noi proiecte astfel încât anul 2021 să ne gasească pregătiți.

Interviu realizat de Cosmin PURIŞ

Articole din aceeasi categorie