Ce implicaţii are la Cluj Ordonanţa care le permite aleşilor locali să schimbe partidul

Liderul PSD Cluj, Remus Lăpuşan, susţine că Ordonanţa de urgenţă care le permite aleşilor locali să-şi schimbe partidul deblochează activitatea deliberativului judeţean Cluj, dar şi a altor şapte consilii locale din judeţ. Lăpuşan susţine că, odată cu intrarea în vigoare a actului normativ, se va putea trece la validarea mandatului de consilier judeţean a lui Cristian Matei.

Social democratul trebuia validat consilier judeţean de mai bine de două luni, după ce liberalul Rareş Pop a renunţat Remus-Lapusanla mandat în contextul arestării sale într-un dosar de corupţie. Pentru validarea lui Matei era nevoie însă de consimţămîntul liderului PNL Cluj, Marius Nicoară. Însă acesta a tergiversat semnarea actului care îi permitea lui Matei să devină consilier judeţean, invocînd diverse motive. Social democraţii au încercat mai multe metode pentru a-l convinge pe Nicoară să respecte legea şi protocolul USL, apelînd chiar şi la executor judecătoresc. Cu toate acestea, Cristian Matei a rămas nevalidat, iar acum acesta aşteaptă ca ordonanţa adoptată joi de guvern să intre în vigoare, pentru a-şi putea prelua atribuţiile de consilier judeţean, fără a mai fi la mîna PNL Cluj.

Remus Lăpuşan a declarat pentru Făclia că situaţii similare ca a lui Cristian Matei mai sînt în alte şapte consilii locale din judeţ, precizînd că acestea vor fi rezolvate dacă ordonanţa de urgenţă care le permite aleşilor locali să-şi schimbe partidul va fi publicată în Monitorul Oficial. Lăpuşan a explicat că PSD Cluj nu şi-a fixat ca prioritate să profite de acest act normativ pentru a racola primari din judeţ. Liderul social democrat clujean a spus însă că probabil sînt primari în judeţ care pînă în 2004 au fost la PSD, iar acum ar dori să revină în rîndurile social democraţilor. „Să nu uităm că, după 2004, vreo 15 primari de la PSD au fost racolaţi de PNL şi PDL fără nicio ezitare. Probabil că unii dintre aceştia ar dori să revină la PSD şi să continue programul USL. Încă nu am avut discuţii cu nimeni în acest sens, însă, probabil, în perioada următoare, vom discuta şi aceste aspecte. Potrivit unor surse, ar fi vorba de trei primari care sînt deja pregătiţi să treacă la PSD, dar şi mai de mai mulţi consilieri locali.

Liderul PSD Cluj nu a confirmat aceste informaţii, dar a ţinut să le transmită pe această cale liderilor PNL şi PDL din Cluj să nu fie ”ipocriţi“, amintindu-le că, după 2004, au racoltat mai mulţi primari clujeni, fără nicio transparenţă.
Senatorul PDL de Cluj Alin Tişe susţine, în schimb, că OUG privind migraţia este un atac la adresa statului de drept şi a autonomiei locale.

„Argumentul pesedist al blocajului în administraţia locală de către PDL şi PNL, care au schimbat majorităţile locale după ruperea USL, e cea mai groasă minciună a lui Ponta”, a spus Tişe, arătînd că ACL va ataca OUG la toate instituţiile europene abilitate, CCR cît şi instanţa de judecată şi va cere restabilirea situaţiei anterioare acestui act abuziv.

La rîndul său, liderul PDL Cluj, Daniel Buda este de părere că prin adoptarea O.U.G., care permite migraţia politică, Victor Ponta şi miniştrii care au contrasemnat acest act normativ au intrat în zona ilicitului penal, săvîrşind infracţiunea de abuz în serviciu. „Suspendarea temporară a prevederilor unui act normativ contravine nu doar regulilor unei democraţii consolidate, dar şi oricărui principiu de drept penal”, a spus Buda, avertizînd că atragerea răspunderii penale pentru ceea ce au făcut astăzi este doar o chestiune de timp.

C.P.

Articole din aceeasi categorie