Ce aşteaptă parlamentarii clujeni de la sesiunea din această toamnă

Senatorii și deputații se reunesc astăzi în cea de a doua sesiune ordinară din acest an. Președintele Senatului a convocat prima ședință de plen a sesiunii ordinare de toamnă a Camerei Superioare a Parlamentului pentru luni, la ora 16. Tot la aceeaşi oră este convocată şedinţa de plen Camerei Deputaţilor.

Printre cele mai importante acte normative care-și așteaptă votul final la una sau alta dintre cele două Camere ale Parlamentului, în sesiunea ce urmează să înceapă, se numără cel privind zilele libere pentru părinţi când se suspendă cursurile la şcoală, cel privind scutirea impozitului pe venit la jurnalişti, modificări la legislaţia adopţiilor şi legea vaccinării. Aleşii clujeni  îşi propun ca, înainte de a depune iniţiative legislative noi, să ducă la bun sfârşit “restanţele” din sesiunea parlamentară trecută.

Deputatul PSD Horia Nasra are în vedere, pentru această sesiune parlamentară, proiecte pentru clujeni şi proiecte la nivel naţional. “Prioritară este respectarea programului de guvernare şi aici mă refer, în special, la creşterea pensiilor şi investiţii în infrastructură. Când zic investiţii in infrastructură, mă refer la finalizarea acelor tronsoane de autostradă promise, în special în zona segmentelor Turda-Sebeş, Câmpia Turzii-Târgu Mureş şi restul autostrăzii Transilvania. Totodată voi sprijini modernizarea unor tronsoane de drumuri naţionale, precum DN 75, porţiunea din Cluj şi cea din Alba, cât şi DN1 R. De asemenea, eu sprijin şi investiţia din zona Dejului – Centura de ocolire a Dejului. În altă ordine de idei, şi celelalte proiecte la nivel naţional, macro, ar trebui sprijinite şi cred că în această sesiune, dar şi în perioada imediat următoare, Guvernul trebuie să se axeze total pe investiţii. Cât priveşte activitatea parlamentară, voi fi atent la toate necesităţile şi problemele Clujului şi le voi susţine cu tărie la Bucureşti”, a declarat Horia Nasra. 

Liberalul Adrian Oros susţine că, în opinia sa, se împune adoptarea unui act normativ care să interzică eliberarea condiţionată a criminalilor, violatorilor, pedofililor, tâlharilor şi corupţilor. Totodată, Adrian Oros crede  că e nevoie de o lege care să prevadă posibilitatea comercializării cartelelor prepay doar cu actul de identitate. Vicepreşedintele PNL spune că va acţiona pentru modificarea Legii 160/1998 privind organizarea şi exercitarea profesiei de medic veterinar şi corectarea modificărilor abuzive şi neconstituţionale prin care este pusă în pericol siguranţa alimentară şi sănătatea publică. De asemenea, Oros a declarat că va susţine proiectul de lege privind asigurarea condițiilor superioare de bunăstare a animalelor vii în timpul transportului de lungă durată în afara spațiului comunitar. „Principala prevedere se referă la faptul că transporturile de animale vii de lungă durată către țări terțe UE să fie asistate de un medic veterinar, contractat de operatorul economic ce efectuează exportul de animale vii”, a spus deputatul, care a precizat că acesta va avea nevoie de un certificat de avizare a competențelor emis de Colegiul Medicilor Veterinari.

Senatorul ALDE Marius Nicoară are în vedere să definitiveze iniţiativele la care a lucrat până acum şi să iniţieze altele noi. “O prioritate pentru mine este o inițiativă legislativă pentru modificarea și completarea Legii Educaţiei Naționale, care se referă la transformarea centrelor județene de excelență în unități conexe Ministerului Educației Naționale, astfel încât acestea să poată accesa fonduri europene independent de inspectoratele şcolare județene. Mai am în vedere o inițiativă pentru modificarea și completarea Legi 263 din decembrie 2010 privind sistemul unitar de pensii publice. De asemenea, mai am un proiect de lege la care țin foarte mult. Este vorba de iniţiativa privind reducerea săptămânii de lucru la patru zile, 10 ore pe zi. Ar fi un avantaj pentru dezvoltarea turismului sau pentru familiile tinere cu copii mici. În SUA, aproximativ 45% din companii au astfel de abordări, Iniţiativa a fost respinsă, dar am reluat”, a declarat Marius Nicoară.

De asemenea, parlamentarul clujean vrea să promoveze şi un proiect în domeniul financiar-bancar, în care să se prevadă ca băncile să nu poată aplica dobânzi excesive celor care au de plătit credite, astfel încât cetăţeanul să fie mai protejat.

La rândul său, senatorul USR Mihai Goţiu va susţine în această sesiune parlamentară iniţiative ale partidului din care face parte, dar şi câteva proiecte personale. Dintre cele ale USR, prioritară este transpunerea proiectului “Fără penali” în lege și iniţiativa privind alegerea primarilor în două tururi. “De asemenea, pentru mine, prioritară este şi o iniţiativă depusă deja, privind interzicerea vânătorii ciocârliilor și caprelor negre. Sunt, de fapt, două proiecte de lege separate, ma refer aici la introducerea lor pe lista speciilor protejate. Prioritară mai este, apoi, legea privind salvarea parcurilor naționale și interzicerea de tăieri de păduri în parcurile naționale. De asemenea, eu mai am în domeniul educației un proiect pe care vreau să îl depun, numit generic “Ghiozdane ușoare”. E vorba de un proiect pilot pentru dotarea școlilor cu dulăpioare pentru vestiare unde să își lase elevii cărțile și materialul didactic, să nu le poarte după ei, fiind grele. După aplicarea proiectului pilot, vom face un studiu de impact pentru a vedea dacă a avut efect, iar dacă a avut efect, îl vom extinde la nivel național”, a declarat Mihai Goţiu.

UDMR vrea Codul Administrativ

Senatorul UDMR Laszlo Attila are priorităţi în domeniul sănătăţii, fiind – de altfel – şi preşedinte al Comisiei de Sănătate din Camera superioară a Legislativului. “Pentru noi, cei din UDMR, o prioritate este finalizarea acelor iniţiative care sunt pe traseu deja. Nu am stabilit priorităţi deosebite pentru această sesiune, având în vedere că va fi una extrem de scurtă. La comisiile de Sănătate de la Senat şi Cameră a mai rămas o iniţiativă legislativă privind modificarea sistemului de rezidenţiat. În cealaltă sesiune a trecut iniţiativa privind cooptarea spitalelor judeţene şi municipale în procesul de formare a rezidenţilor şi atunci mai necesită nişte modificări ca ea să poată fi pusă în practică, pentru că ele trebuie acreditate ca centre de formare”, a declarat senatorul clujean. Laszlo Attila a mai precizat că reprezentanţii UDMR au discutat pe larg, în cadrul unei şedinţe, şi problema Codului Administrativ, o altă prioritate în această sesiune. “Este într-un continuu ping-pong, ba Preşedinţie-Parlament, ba Curtea Cosntituţională – Parlament şi trebuie clarificate anumite aspecte. Cred că ar trebui pus punct unei legi care a trecut de Senat, acum urmează Camera Deputaţilor privind posibilitatea intabulării terenurilor pentru cei care îl posedă. Este vorba de o iniţiativă legislativă pe care am semnat-o şi eu”, a mai spus Laszlo Attila.

Pentru deputatul UDMR Csoma Botond, cel mai important proiect este cel al Codului Administrativ. “Vom depune încă o dată în Parlament proiectul Codului Administrativ, este prioritatea Uniunii şi a mea, pentru că şi eu lucrez la acest proiect. Pe de altă parte, eu mai am în vedere o iniţiativă la care ar trebui să lucreze toate partidele, dar nu vor: ar fi nevoie de o nouă lege a siguranţei naţionale. E o iniţiativă pentru care nu avem susţinere din partea celorlalte partide”, a spus parlamentarul clujean.

Anca M. Colibăşanu

Articole din aceeasi categorie