Caz flagrant la Consiliul Județean Cluj

Ședința ordinară de luni a deliberativului județean este pusă sub semnul întrebării după ce la dezbateri și la vot a luat parte și consilierul Alin Popoviciu, ales pe listele PSD și care acum candidează pentru un nou mandat pe listele PNL.
Potrivit articolului 204 din Ordonanța de Urgență 57 din 2019 consilierii județeni sau locali își pierd mandatul odată cu pierderea calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţilor naţionale pe a cărei listă a fost ales. Totodată, Legea partidelor politice nu permite unei persoane să facă parte din două formațiuni politice. În cazul consilierului Popoviciu, mandatul acestuia trebuia să înceteze în momentul în carte s-a înscris pe listele PNL pentru Consiliul Județean pentru a candida la un nou mandat. Popoviciu nu și-a dat demisia și nici nu a notificat Consiliul Județean cu privire la faptul că s-a încris într-o altă formațiune politică și că nu mai este membru PSD, partid pe a cărui liste a candidat în 2016. Mai mult, proaspătul liberal a luat parte la ședința de luni, 31 august, a Consiliului Județean Cluj și a votat alături de membrii grupului PNL. De asemenea Popoviciu va primi și indemnizație pentru participarea la ședința de luni a deliberativului județean. Specialiști în drept administrativ susțin și chiar dacă votul lui Popoviciu nu a fost decisiv în adoptarea hotărârilor și nici pentru asigurarea cvorumului, actele adoptate de deliberativ ar putea fi lovite de nulitatate deoarece la ședință a participat și a votat o persoană care ar fi trebuit să nu mai aibă calitate de consilier. Reprezentanții Consiliului Județean Cluj au declarat pentru Făclia că din punctul lor de vedere nu e nicio problemă faptul că la ședință a participat Alin Popoviciu.
Pierderea mandatului ar trebui să se aplice și în cazul celor treisprezece primari clujeni aleși în 2016 pe listele PSD și care recent și-au depus candidaturile la Biroul Electoral pentru un nou mandat pe listele PNL.
Primarii din județul Cluj care au fost aleși pe listele PSD iar acum au trecut la PNL sunt: Costan Morar(Dej), Liliana Moldovan(Ceanu Mare), Viorel Ghic(Mărișel), Călin Fărgaciu(Săndulești), Aurel Giurgiu(Luna), Ana Cighir(Așchileu), Dumitru Oltean(Mintiu Gherli), Ioan Mocea(Jichișu de Jos,) Tiberiu Zelenț(Mica), Nicolae Făgădar(Aiton) Casian Rus(Cuzdrioara), Gabriel Costea(Feleacu) și Ioan Fărtan(Sânmartin). De asemenea, Emil Pârțoc, primarul comunei Iclod, ales în 2016 pe listele PSD, va candida de data aceasta independent.

C.P.

Articole din aceeasi categorie