Cătina: Grădiniță nouă la retragerea primarului

Învecinată cu ținuturile mureșene, Cătina bea apă potabilă de la poalele Apusenilor, o apă bună dar care … aleargă cca 75 de km până la robinetele gospodarilor din această liniștită comună din zona Câmpiei Transilvane, unde producția cerealieră a acestui an cunoaște cea mai mare vigoare a ultimilor ani.

Este adevărat că în mandatul de primar a dlui Alexandru Bota, pe raza comunei au fost efectuate importante lucrări de îmbunătățiri funciare pe mai bine de 250 ha care a îmbunătățit potențialul productiv al pământului de aici.

Am ținut să punctez aceste elemente de sorginte agricolă, deoarece în această comună încă nu a dispărut dragostea pentru rodul pământului muncit de primăvara până toamna, iar grâul, orzul, porumbul, floarea soarelui, cartofii și legumele, asigură din belșug consumul local, dar și disponibilități pentru necesarul pieței. Zootehnia fiind și ea un sector bine reprezentat prin porci, bovine și ovine.

Cătina, „unde era  mare tina”, își are, azi și doritul confort în infrastructură, adică drumuri pietruite și asfaltate, rețea de alimentare cu apă și rețea de canalizare în localitățile Valea Caldă și Cătina, străzi modernizate în Feldioara și Cătina, dar și proiecte în realizarea a încă 12 km de asfaltări străzi în Cătina și Valea Caldă. Tot în curs de realizare se află proiectele rețelei de apă la Feldioara, Hagău și Copru și spații de joacă pentru copii, ca să dăm doar câteva exemple.

Toate aceste proiecte au fost greu de realizat pentru o comună cu un buget sărac, ne mărturisește primarul Alexandru Bota, însă cu răbdare și chibzuință greutățile ce împovărau munca oamenilor au fost depășite de la an la an.

În 2020, când omul ales 20 de ani în fruntea comunității de la Cătina, își depune mandatul de primar în schimbul celui de pensionar, lasă o comună cu o Primărie extinsă și modernizată, o Școală gimnazială reabilitată, mansardată și bine dotată ce dispune și de un teren de sport sintetic, cu nocturnă, în a cărei vecinătate a fost ridicată și o plăcută clădire destinată unui nou Centru de Informare Turistică cu dotări din cele mai moderne.

Toate aceste investiții își au locația în centrul civic al comunei de unde se ajunge ușor la Baza Sportivă amenajată în parcul secular de pe liziera nordică a pădurii de foioase în al cărei areal se află și o rezervație de mistreți și cerbi, îngrijiți de împătimitul cinegetician, Emil Săvan.

Această cochetă bază sportivă, născută tot prin strădania bunului gospodar, Alexandru Bota, are grupuri sociale, vestiare, sală de conferințe și spații amenajate pentru urmărirea competițiilor sportive, dar și dotările cerute de organizarea unui picnic. Tot în această oază de agrement a fost ridicată și o scenă pentru spectacole în aer liber unde Primăria a adus rețeaua de apă și curent electric.

În această penultimă lună a mandatului său, care a durat vreo 7.300 de zile, Alexandru Bota a finalizat și construcția unei Grădinițe, cu fonduri europene, care dispune de săli de cursuri ale grupelor de copii, vestiare, grupuri sociale, camere de joacă, cabinet medical și toate dotările necesare, inclusiv un părculeț exterior dotat cu jocurile opționale vârstei.

Desigur, mulți cătineni o să-l caute pe listele de vot, însă responsabilitatea și hărnicia civică a longevivului gospodar Alexandru Bota, se încheie în 27 septembrie, dacă au loc alegerile locale, de numele și abilitățile lui organizatorice fiind rânduite o sumedenie de împliniri ce au primenit și dezvoltat confortul vieții sutelor de locuitori din cele cinci sate ale comunei.

Și chiar dacă austeritatea a împovărat multe proiecte ale dezvoltării comunei de lângă lacurile piscicole, edilul mulțumește locuitorilor pentru cele cinci mandate încredințate, dar și bunei colaborări permanente cu serviciile din Primărie și Consiliul local.

Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie