Cât mai stăm „în alertă”?

Mai sunt doar câteva zile până la expirarea stării de alertă, declarată în contextul pandemiei, iar autoritățile iau în calcul o prelungire. De altfel președintele Klaus Iohannis a precizat că o astfel de măsură se impune. Un vot în acest sens ar urma să fie dat peste aproximativ o săptămână.

Deși situația este sub control, totusi, nu trebuie să ne culcăm pe o ureche, atrag atenția unii parlamentari clujeni, pentru că pandemia nu a dispărut. Totuși, părerile sunt împărțite când vine vorba de o prelungire a stării de alertă.

„Pandemia nu a dispărut, se consideră că o relaxare totală se poate face atunci când pe zi apar, la fiecare milion de locuitori, maxim cinci cazuri. Cred că pentru sănătatea populației este bine să existe în continuare stare de alertă, dar cu alte grade de permisivitate, o stare care să permită Guvernului să poată interveni acolo unde sunt focare. Nu cred că se impune o relaxare totală, este prematur, tot noi am plăti-o până la urmă. Cred că Guvernul pregătește deja câteva măsuri de relaxare, dacă continuăm pe un trend descendent”, a declarat senatorul PNL Marius Nicoară.

Deputatul liberal Florin Stamatian este mai rezervat și trage un semnal de alarmă în ce privește responsabilitatea.

„Din păcate, poporul român, această generație de tineri mai ales, nu înțelege că trebuie să fie responsabilă. Trebuie făcută o analiză, în primul rând, să vedem exact cum evoluează situația la noi și totodată, trebuie urmărit ce se întâmplă și în alte țări. Deocamdată, nu mă pronunț pro sau contra prelungirii stării de alertă, trebuie să mai așteptăm încă o săptămână, să vedem cum evoluează lucrurile. Oricum votul pentru prelungire este după data de 15 iunie. Eu aș face o analiză pe județe, iar acolo unde nu a fost niciun caz, aș lăsa mai multă libertate, dar distanțarea și masca trebuie oricum păstrate”, a declarat deputatul PNL Florin Stamatian.

Și social democrații sunt mai rezervați, când vine vorba de o prelungire a stării de alertă. „E foarte important să vedem ce spune premierul, dar trebuie să acționăm cu responsabilitate, pentru că e o decizie importantă (n.red prelungirea su nu a stării de alertă). Pe de altă parte, să nu uităm că foarte mulți oameni de afaceri, muncitori, cetățeni au fost afectați în această perioadă, sunt multe locuri de muncă pierdute, deci această chestiune trebuie tratată cu foarte mult echilibru. Cei din Guvern trebuie să ia niște măsuri economice clare. Sunt rezervat în a mă pronunța până nu am mai multe date și mai este încă timp pentru dezbateri”, a declarat deputatul PSD Horia Nasra.

În schimb, cei de la ProRomânia se declară îngrijorați. „Există cel puțin trei aspecte ale problemei care trebuie luate în considerare – medical, social și economic. Nu cred că din punct de vedere politic putem să „învârtim” cele trei aspecte în funcție de propriul interes de moment. Boala este încă printre noi și sunt probleme pentru eradicarea ei. Trebuie să fim foarte atenți la aspectul medical, în primul rând. Referitor la starea de alertă, propunerea de a o prelungi sau nu, va veni cel mai probabil, în urma unui studiu al specialiștilor. În acest moment, nu aș vrea să vorbesc ca un politician, ci cu cifrele pe masă, trebuie să vedem ce spun specialiștii și mai este încă timp. Poziția mea va fi una care va ține seama de sfatul specialiștilor, voi vota în funcție de ce spun ei, în perioada următoare. Sunt foarte îngrijorat și nu numai eu sunt îngrijorat. Sigur că sunt foarte importante și aspectele economice, dar nu aș putea să spun că voi vota împotriva stării de alertă, nu e o atitudine responsabilă”, a declarat senatorul ProRomânia, Vasile Ilea.

„Dacă am avea niște date statistice foarte clare și o testare la nivel mai ridicat, atunci probabil că s-ar putea lua decizia de a se prelungi starea de alertă doar parțial. Deocamdată, eu consider că nu ar fi rău să prelungim starea de alertă la nivel național. Voi vota pentru, tind să mai menținem 30 de zile sau măcar o perioadă aceste reglementări. Riscul infectării persistă, eu deocamdată sunt pe această poziție, că ar fi bine să o prelungim, dar, în același timp, cu realocarea justă a locurilor și a pacienților care mai sunt activi, ca să dăm drumul cât mai repede la activitatea normală, curentă a tuturor instituțiilor medicale”, a declarat senatorul UDMR Laszlo Attila.

Alți politicieni sunt mai radicali.

„Nu cred că este necesară prelungirea stării de alertă, nu trebuia oprită activitatea economică și în niciun domeniu nu trebuia oprită activitatea, nici în timpul stării de urgență. Cred că trebuiau stabilite niște reguli de continuare a activității și de conviețuire în astfel de situații speciale. Nu se justifică nicio prelungire a stării de alertă, dar sigur trebuie să respectăm niște reguli. De altfel, s-a văzut că nici măcar membrii Guvernului nu respectă măsurile stabilite chiar de ei, prin starea de alertă”, a declarat, la rândul său, Sorin Naș, liderul Forței Naționale.

Anca M. Colibășanu

Articole din aceeasi categorie