Cât de afectat este Clujul de gripă şi cum ne ferim de această afecţiune

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Cluj (DSP) au declarat, joi, că săptămâna trecută, în judeţul nostru au fost 3.669 de infecţii acute de căi respiratorii, 533 de pneumonii şi 92 de cazuri de gripă diagnosticată clinic şi cu testul rapid. Cinci dintre acestea au fost diagnosticate şi în laborator, mai exact confirmate. De asemenea, la Cluj s-au înregistrat şi două decese.

Vestea bună este că în şcoli începe să scadă numărul virozelor acute respiratorii, pentru că potrivit reprezentanţilor DSP Cluj, “există un triaj mai eficient şi o atenţie mai sporită a părinţilor faţă de copii”.

În acelaşi timp, specialiştii în sănătate publică atrag atenţia că atât igiena, cât şi vaccinarea sunt deosebit de importante în prevenirea gripei. Dr. Dorina Duma, medic şef în cadrul DSP Cluj a făcut o listă a măsurilor pe care trebuie să le luăm pentru a ne feri de gripă şi alte afecţiuni ale sezonului rece.

“Măsurile care trebuie luate sunt în primul rând de limitare a cazurilor, începând de la igienă până la purtatul măştii de protecţie, dezinfecţiile, deosebit de important fiind şi felul în care tuşim şi strănutăm, mai ales când suntem înconjuraţi de multă lume. Este foarte important să nu strănutăm şi să nu tuşim pe cei din jurul nostru şi să oprim strănutul sau tusea, să îl limităm în mână, în cotul mâinii”, a explicat Dorina Duma.

Reprezentantul DSP Cluj a precizat totodată că instituţia pe care o reprezintă a primit 41.440 de doze de vaccin antigripal, iar lumea trebuie să înţeleagă importanţa prevenţiei.

“Cu toţii trebuie să ne facem prevenţia, să nu aşteptăm, pentru că fiecare dintre noi poate deveni un caz. Din acest punct de vedere protecţia cea mai sigură şi mai rapidă este vaccinarea în lunile septembrie, octombrie, noiembrie. Sigur, nu este foarte târziu să ne vaccinăm şi acum, adică aceia care nu s-au vaccinat şi care nu sunt bolnavi. Dacă sunt deja cu simptome de infecţii respiratorii acute nu se recomandă vaccinare”, a mai afirmat Dorina Duma.

Vă reamintim, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat, miercuri dimineaţă, că e declarată epidemie de gripă, deoarece au fost înregistrate trei săptămâni epidemice consecutiv.

Până în prezent, numărul deceselor cauzate de gripă a ajuns la 58, potrivit Institutului Naţional pentru Sănătate Publică (INSP).

Ce măsuri speciale se iau pentru mijloacele de transport

Măsuri speciale pentru prevenirea gripei se iau şi pe mijloacele de transport. Directorul Companiei de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca, Liviu Neag, a declarat că acestea constau într-o creştere a frecvenţei dezinfecţiei.

„Frecvenţa igienizării mijloacelor de transport în comun se va dubla, cu substanţe speciale de dezinfecţie, pentru a preveni apariţia cazurilor de gripă”, a spus Liviu Neag.

Anca M. Colibăşanu

Articole din aceeasi categorie