Castelul de la Arcalia, reabilitat de UBB din fonduri europene

Universitatea Babeș-Bolyai a anunțat, marți, că își va moderniza infrastructura educațională de la Arcalia (județul Bistrița-Năsăud) printr-un proiect finanțat din fonduri europene, în cadrul Programului Operațional Regional (POR).

Proiectul vizează extinderea spațiilor de învățământ modernizate cu peste 840 mp, precum și amenajarea unui spațiu corespunzător pentru desfășurarea activităților didactice universitare preponderent practice. Se estimează că până la finalul proiectului acest spațiu va avea o capacitate de 313 locuri care vor putea fi utilizate concomitent. Primii beneficiari direcți ai modernizării bazei UBB de la Arcalia sunt studenții Facultății de Știința și Ingineria Mediului și cei ai Facultății de Biologie și Geologie, care își desfășoară aici practica interdisciplinară.

Valoarea totală a proiectului este de 12,35 milioane de lei, din care peste 12,22 milioane de lei sunt cheltuieli nerambursabile oferite prin Programul Operațional Regional.

Arcalia este una dintre cele mai vechi localități ale județului Bistrița-Năsăud, atestată documentar în prima jumătate a secolului al XIV-lea. În 1673 Arcalia a intrat în posesia familiei nobiliare Bánffy, iar în următoarele două secole a fost moștenită de membrii familiei Bethlen. La începutul secolului al XIX-lea, domeniul de la Arcalia a fost supus unui proces de modernizare, aici amenajându-se unul dintre primele parcuri în stil englezesc din Transilvania. Castelul în stil mauro-bizantin, singurul de acest fel din Transilvania, a fost construit de Béla Bethlen.

Naționalizat în 1949 și transformat în magazin sătesc, stațiune de mașini agricole, apoi în tabără pentru pionieri, domeniul Arcalia a fost preluat în 1963 de Universitatea Babeș-Bolyai. Timp de trei decenii aici a funcționat Centrul de Cercetări Biologice și Geologice, constituind de asemenea o bază pentru practica de vară a studenților. În octombrie 1998, prin Ordin al Ministerului Educației Naționale, la Arcalia s-a înființat Centrul Regional al Francofoniei, sub egida Universității Babeș-Bolyai.

În prezent, suprafața totală a proprietății este de 16,5 ha și se compune dintr-un parc dendrologic și din trei corpuri de clădiri: castelul propriu-zis (în care se află sala de conferințe, sala de seminar, sala de lectură și biblioteca), dormitoarele, cantina și anexele acesteia.

M. T.

Articole din aceeasi categorie