Caravana PNDR 2020, condusă de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a oprit şi la Mociu

175Caravana simbolică a Programului Naţional de Dezvoltare Locală a mărşăluit două zile prin judeţul Cluj, avîndu-l la… cîrmă pe ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.

Însoţit de secretarul de stat George Turtoi şi alţi responsabili din cadrul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, precum şi conducerea serviciilor clujene subordonate MADR, ministrul Agriculturii a sosit la întîlnirea programată la Mociu cu o întîrziere de aproape două ore, motiv ce l-a determinat să-şi ceară scuze numeroşilor producători agricoli şi reprezentanţi ai administraţiilor publice locale din cele 14 comune asociate Grupului de Acţiune Locală ,,Cîmpia Transilvaniei’’.

Primit cu tradiţionala pîine şi sare în sala de spectacole a instituţiei de cultură, recent modernizată prin fonduri europene, Daniel Constantin a primit salutul oficial de bună revenire în această localitate de referinţă din cadrul GAL–ului din partea primarului comunei, Horvath Marton, care a mulţumit ministrului pentru sprijinul acordat în deschiderea serviciului APIA Mociu, adresîndu-i rugămintea de a mijloci demersurile administraţiei publice locale şi a celor 10 comune din zonă pentru reabilitarea şi deschiderea spitalului din Mociu.

Intrînd în desfăşurarea programului, ministrul Daniel Constantin a reiterat motivele ce au generat acest maraton în judele ţării, precum şi cele opt opriri în localităţi clujene, subliniind faptul că Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007 – 2013 a reprezentat o bună oportunitate pentru dezvoltarea satelor româneşti, măsurile lui fiind accesate de peste trei milioane de locuitori, de zeci de mii de fermieri, creîndu-se, totodată, aproape 40 de mii locuri de muncă.

Desigur, au fost nominalizate neregulile şi greşelile ce au obstrucţionat finalizarea multor proiecte ce trebuiau să beneficieze de avantajul fondurilor europene nerambursabile. În acest context, preşedintele GAL ‘’Cîmpia Transilvaniei’’, ing. Sorin Ranga, a prezentat statistica proiectelor depuse de această structură asociativă, ce numără 14 administraţii publice, 11 privaţi, trei unităţi de cult, 20 ONG–uri, un composesorat şi o persoană fizică autorizată, care, prin finanţările asigurate de programul LEADER, au urmărit ca priorităţi valorificarea produselor animale şi vegetale din teritoriu, valorificarea resurselor turistice, meşteşugăreşti şi culturale, îmbunătăţirea calităţii vieţii şi stimularea acţiunilor de cooperare. Ca rezultat, 96 la sută din fondurile comunitare alocate au fost accesate.

Referindu-se la Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020, ministrul Agriculturii a insistat pe derularea proiectelor de succes ce pot aduce profitabilitate prin investiţii comunitare, guvernamentale şi folosirea cu mare discernămînt a resurselor locale. De remarcat este faptul că la întîlnirea de la Mociu, omul politic Daniel Constantin a rămas în spatele… cortinei, în sală manifestîndu-se specialistul în agricultură Daniel Constantin, care a vorbit despre mediul rural românesc în context european; căile ce pot facilita obţinerea banilor europeni de către întreprinzătorii agricoli, dar şi de cei care dezvoltă activităţi neagricole, cu nominalizări de măsuri ce pot fi accesate în noul program pentru formarea profesională, modernizarea şi înfiinţarea de ferme, inclusiv pomicole şi viticole, sprijinirea tinerilor fermieri şi a grupurilor de producători, investiţii în exploataţii agricole asociative, procesarea şi vînzarea produselor agricole pe piaţa internă şi la export, accentuînd faptul că balanţa import – export, cu produse agricole în 2015, este favorabilă României.

Vorbind despre infrastructură, Daniel Constantin a insistat pe amenajarea de drumuri de acces în ferme, drumuri forestiere, inclusiv despre reţele de irigaţii necesare mai ales anilor secetoşi, precum 2015. Crearea cooperativelor să nu-i îngrijoreze pe deţinătorii terenurilor agricole, pentru că ele nu au nimic cu fostele CAP–uri, dar pot beneficia de sume investiţionale nerambursabile de pînă la 70 la sută prin noul program.

Ministrul Agriculturii şi-a rezervat timp pentru a răspunde la întrebările puse de jurnalişti, fermieri şi reprezentanţii administraţiilor publice locale. Despre stufoasa birocraţie şi întîrzierea decontării sumelor deschise finanţării proiectelor au prezentat nemulţumiri şi propuneri primarul comunei Căianu, Vasile Pop, omologii săi din Geaca şi Fizeş, Ioan Miron şi Ionel Mînecan. Răspunsurile au conţinut însă şi o anumită doză de nemulţumire datorită condiţiilor impuse de Comunitatea Europeană României, în această etapă.

Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie