Campionatul European de Handbal Feminin / O româncă în echipa ideală a turneului

  • Aceasta nu este vedeta României, Cristina Neagu, și nici golgetera „tricolorelor” la turneul final al Campionatului European, Eliza Buceschi. Rusia lui Trefilov a pierdut a doua finală continentală, iar Franța a oprit hegemonia Norvegiei pe…semicercul european. Pentru a doua oară în istoria Campionatului European de handbal feminin, nici o echipă nordică nu se află în primele patru. La ediția din 2000, găzduită de România, în top patru s-au aflat Ungaria, Ucraina, Rusia și România. Următoarea ediție a întrecerii continentale va avea loc în 2020, în Danemarca și Norvegia, care au mai găzduit în tandem Campionatul European din 2010.

 

A 13-a ediție a Campionatului European de handbal feminin s-a încheiat duminică, odată cu finala mare a competiției, care opus echipa țării gazdă, Franța, respectiv Rusia. Prima, campioana mondială en titre, și-a valorificat avantajul terenului propriu și s-a impus cu cu 24-21, după 13-12 la pauză. Franța deține atât titlul continental, cât și pe cel mondial, fiind echipa momentului în handbalul feminin. La ediția anterioară a europeanului, Franța s-a oprit în semifinale, dar a obținut medaliile de bronz, după 25-22 cu Danemarca. Rusia a ratat pentru a doua oară câștigarea Campionatului European, după finala disputată în 2006, contra Norvegiei. Rusoaicele mai au în palmares alte două medalii de bronz, adjudecate la edițiile din 2000 și 2008. Finala de duminică a stat sub semnul echilibrului în prima repriză, în care cele două echipe au mers cap la cap. Doar trei au fost situațiile în care gazdele au avut mai mult de un gol avantaj: 9-7 în minutul 19, 11-9 în minutul 25 și 12-10 în minutul 26. Rusia a condus de trei ori: 1-0, 6-5 și 7-6. Franța a fost mai bună în repriza secundă, chiar dacă a pierdut-o pe Allison Pineau, eliminată în minutul 36, după ce arbitri au considerat că franțuzoaica a lovit-o intenționat în zona capului pe Sedoykina, portărița Rusiei. Amfitrioancele s-au desprins pentru prima dată la trei goluri în minutul 39, scor 17-14, după golul lui Lacrabere. Rusia s-a apropiat la un singur gol, 16-17, în minutul 43, dar Zaadi și Houette au avut grijă ca Franța să dețină, din nou, un avantaj de trei goluri, 20-17 în minutul 43. Dealtfel, Rusia, în ciuda strădaniilor, n-a mai reușit să se apropie decât la două goluri. Finalul…finalei i-a aparținut lui Lacrabere, care a înscris de trei ori, fiind principala marcatoare a Franței, cu șase goluri.

 

Similitudini între ediția din acest an și cea din 2000

Ce asemănare există între europeanul din 2000, găzduit de România, și cel de anul acesta, care tocmai s-a încheiat? Nici o echipă nordică nu s-a aflat în top patru. Sunt singurele ediții la care reprezentantele Scandinaviei, cele care, trebuie să recunoaștem, dau ora exactă în handbalul feminin la nivel european, nu au ajuns în semifinale. Dacă anul acesta, în top patru au intrat Franța, Rusia, Olanda și România, în 2000, „final four”-ul a fost accesta de Ungaria, Ucraina, Rusia și România. Nu e mai puțin adevărat că de la ediția din 2000 a lipsit Suedia, însă au participat Norvegia și Danemarca.

 

S-a terminat hegemonia Norvegiei

Norvegia a trebuit să se mulțumească doar cu locul 5 la europeanul din acest an, după ce a disputat opt finale la rând, din care a câștigat șase, iar patru consecutive, între 2004 și 2010. Vikingele nu au fost creditate cu prima șansă la câștigarea aurului continental. Specialiștii în handbal consideră că Norvegia s-a prezentat în Franța cu cea mai slabă echipă din istoria acestei naționale. Acest lucru nu face mai puțin strălucitoare victoria pe care România a obținut-o în fața Norvegiei, în grupa preliminară.

 

 

Finalele all-time ale Campionatului European

1994: Danemarca – Germania   27-23

1996: Danemarca – Norvegia    25-23

1998: Norvegia – Danemarca    24-16

2000: Ungaria – Ucraina           32-30

2002: Danemarca – Norvegia    25-22

2004: Norvegia – Danemarca    27-25

2006: Norvegia – Rusia             27-24

2008: Norvegia – Spania           34-21

2010: Norvegia – Suedia           25-20

2012: Muntenegru – Norvegia   34-31

2014: Norvegia – Spania           28-25

2016: Norvegia – Olanda           30-29

2018: Franța – Rusia                  24-21

 

Olanda – la a doua medalie consecutivă, dar mai puțin strălucitoare

După cum bine se știe, în deschiderea marii finale a avut loc meciul pentru medaliile de bronz, între România și Olanda. În fapt, o reeditare a meciului din grupa principală 2, disputat pe 9 decembrie, la Nancy, și câștigat de batave cu 29-24. Olanda s-a impus și de data aceasta, dar la o diferență mai mică, scor 24-20. Este a doua medalie consecutivă pe care o obține Olanda la Campionatul European, chiar dacă bronzul din Franța nu este la fel de strălucitor ca argintul cucerit în urmă cu doi ani, în Suedia. Vă reamintim că Franța, Rusia, Olanda și România și-au asigurat prezența la Campionatul Mondial de handbal feminin, al cărui turneu final va avea loc anul viitor, în Japonia, în perioada 30 noiembrie – 15 decembrie. La aceeași competiție vor mai evolua Argentina, Brazilia, Australia, China, Kazahstan, Coreea de Sud, Angola, Congo și Senegal, cărora li se alătură Japonia, în calitate de gazdă. De asemenea, Franța, proaspătă campioană europeană, și-a securizat și locul la Jocurile Olimpice de vară din 2020, care vor avea loc la Tokyo, turneul de handbal fiind programat în perioada 24 iulie – 9 august. Până acum, la Olimpiadă mai sunt calificate Japonia și Angola.

 

An  (aproape) perfect pentru Franța din punct de vedere sportiv

Revenind la europeanul din Franța, în echipa ideală a fost inclusă și românca Crina Pintea, considerată cel mai bun pivot al competiției. În aceeași echipă se mai regăsesc Amandine Leynaud (Franța), Carmen Martin (Spania), Alicia Stolle (Germania), Stine Bredal Oftedal (Norvegia), Noemi Hafra (Ungaria), Majda Mehmedovic (Muntenegru) și Kelly Dulfer (Olanda). Jucătoarea turneului a fost desemnată Anna Viakireva (Rusia). În topul marcatoarelor, primul loc a fost ocupat de sârboaica Katarina Krpez Slezak, cu 50 de goluri. Pe locurile doi și trei s-au clasat româncele Eliza Buceschi și Cristina Neagu, cu 45, respectiv 44 de goluri. Cea mai bună portăriță a  turneului a fost desemnată norvegianca Silje Solberg. Românca Iulia Dumanska a fost a noua.

Franța a avut parte de un an 2018 senzațional în plan sportiv, câștigând Campionatul Mondial de fotbal, desfășurat în Rusia, acest titlu european la handbal feminin și a fost la un pas să triumfe și în Cupa Davis la tenis de câmp, însă a pierdut finala în fața Croației.

 

 

 

Clasamentul final al Campionatului European din acest an

  1. Franța
  2. Rusia
  3. Olanda
  4. România
  5. Norvegia
  6. Suedia
  7. Ungaria
  8. Danemarca
  9. Muntenegru
  10. Germania
  11. Serbia
  12. Spania
  13. Slovenia
  14. Polonia
  15. Cehia
  16. Croația

 

Cristian FOCȘANU

Articole din aceeasi categorie