Campionatul European de Handbal / Am făcut pe Moș Crăciun când nu era cazul

  • După victoria entuziasmantă cu Norvegia, campioana europeană en titre, România s-a dezumflat în fața Olandei, căreia i-a făcut față doar în prima repriză. „Tricolorele” s-au aflat doar o singură dată în avantaj, în minutul 16 (scor 7-6), și au luat la țintă de șase ori barele adverse, ratând inclusiv cu poarta goală. Victoria Ungariei cu Germania ne avantajează, însă suntem obligate să depășim Spania, în partida programată marți seară, dacă nu vrem să ne luăm gândul de la semifinale.

 

 

Privindu-mă în oglindă, mi-am zis că România e condamnată să devină campioană europeană după victoria entuziasmantă cu Norvegia, din grupa preliminară. Și probabil că n-am fost singurul care a gândit întocmai, însă nivelul optimismului a scăzut substanțial după înfrângerea categorică cu Olanda, în primul meci al celor două din grupa principală 2, disputat duminică seară, la Nancy, într-o atmosferă românească, cu numeroși compatrioți în tribune. Știam că Olanda nu e neica nimeni în acest sport, ci chiar medaliata cu bronz la precedentul turneul final al Campionatului European și care a defilat în grupa preliminară de la actuala ediție, snopind Ungaria, Spania și Croația. Prin urmare, ne așteptam la o partidă cel puțin dificilă, împotriva unei naționale a Olandei care a atins nivelul formațiilor scandinave. Și nu cred că afirmația este o exagerare, întrucât nu mă refer la rezultate, cât mai ales exprimare. Or n-ar trebui să ne mire acest lucru, fiind antrenată de o daneză, în persoana cunoscutei Helle Thomsen, cea care cunoaște relativ bine handbalul românesc, având în vedere că a antrenat-o pe CSM București în sezonul 2017-2018, mai exact până pe 16 martie anul curent, când a fost demisă din cauza rezultatelor modeste. Dar perioada scurtă petrecută de Thomsen în România a constituit un avantaj, chiar dacă nu unul foarte mare, în disputa de duminică. Dispută care a stat sub semnul tacticizării și echilibrului până la un punct. Primul gol s-a marcat după trei minute, iar Olanda a condus cu 3-0. România a început să conteze pe tabelă abia din minutul 6, grație lui Geiger. După startul lansat, batavele nu au mai înscris preț de șapte minute, ceea ce a permis echipei noastre să egaleze la 3, în minutul 12. După care cele două echipe au mers cap la cap, finalul primei reprise găsind Olanda în avantaj minim, 11-10.

Principala marcatoare a României în prima parte a fost Cristina Neagu, cu trei goluri. Repriza secundă a fost de coșmar pentru „tricolore”, are s-au trezit conduse cu 11-15 în minutul 36. Diferența a crescut la opt goluri în minutul 44, scor 13-21. Numeroasele greșeli în ceea ce privește distribuirea paselor și lipsa de inspirație a echipei noastre, care a ratat inclusive cu poarta goală, coroborată cu jocul agresiv și în viteză al batavelor, a făcut ca România să înscrie doar trei goluri în 15 minute, toate prin Eliza Buceschi. Nu e mai puțin adevărat că România a avut și ghinion, ținând cont că a lovit de șase ori barele porții adverse, în care Tess Wester a avut 15 intervenții. Desele time-out-uri pe care le-a cerut Martin Ambros și indicațiile spaniolului n-au avut darul de a schimba soarta unui meci pe care România l-a pierdut în fața unui adversar care, cel puțin în meciul de duminică, ne-a fost superior la toate capitolele. S-a încheiat 29-24 și Olanda e în pole-position pentru un loc în semifinale. România a suferit primul eșec de la europeanul din Franța, dar încă poate ajunge în „careul de ași”, cu condiția să învingă Spania în meciul programat marți seară. Principalele marcatoare ale echipei noastre în eșecul cu Olanda au fost Eliza Buceschi (8 goluri), Laura Chipei și Cristina Neagu, cu câte 4 goluri. Să mai adăugăm că în grupa principală 2, Ungaria a învins Germania cu 26-25, rezultat care ne avantajează în condițiile înfrângerii cu Olanda. În caz contrar, Germania ar fi ajuns la 6 puncte.

 

Cristian FOCȘANU

Articole din aceeasi categorie