Campanie naţională împotriva traficului de persoane

Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) organizează, inclusiv în Cluj-Napoca, între 14 – 20 octombrie, evenimente dedicate Zilei Europene de Luptă Împotriva Traficului de Persoane – 18 octombrie, incluse în cadrul campaniei de informare şi prevenire „Săptămâna prevenirii traficului de persoane”.

Campania vizează informarea şi conştientizarea publicului privind riscurile şi implicaţiile traficului de persoane, precum şi abordarea ambelor dimensiuni ale traficului, respectiv cererea şi oferta care favorizează fenomenul. Activităţile constau din întâlniri cu grupuri ţintă, dezbateri, ateliere de lucru, diseminare de materiale informative.
Reamintim că pentru informaţii şi sfaturi în vederea evitării unei situaţii de trafic de persoane, puteti apela Telverde 0 800 800 678 (apel naţional gratuit) sau 004 021 313 31 00 (apelabil şi din străinătate) ori la Centrul Regional Cluj Napoca (Cluj-Napoca, B-dul 21 Decembrie 1989, nr. 58, tel: 0264.402.243,e-mail: anitp.clujnapoca@mai.gov.ro).
Din păcate, potrivit datelor oficiale, România se situează pe primul loc în Europa privind traficul de persoane. Numărul precis al victimelor nu poate fi cunoscut pentru că acestea fie nu se consideră victime, fie nu vor să admită acest lucru în acte oficiale.

Traficul de persoane esterecrutarea, transportul, transferul, adăpostirea sau primirea de persoane, inclusiv schimbul sau transferul de control asupra persoanelor în cauză, efectuate sub amenințare sau prin uz de forță sau prin alte forme de constrângere, prin răpire, fraudă, înșelăciune, abuz de putere sau profitând de starea de vulnerabilitate sau prin oferirea sau primirea de bani sau de alte foloase pentru a obține consimțământul unei persoane care deține controlul asupra alteia, în vederea exploatării. Traficul de persoane este o „industrie” de miliarde de dolari pe plan internațional și a doua ca profitabilitate după traficul de droguri. Spre deosebire de acesta, „produsul” poate fi revândut. În Europa, peste jumătate din victimee sunt exploatate în scopuri sexuale, bătute și violate în mod repetat, private de libertate și terorizate.

Ziua Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Persoane a fost instituită în 2007, pentru a atrage atenţia asupra acestei forme de crimă organizată şi pentru a influenţa deciziile şi acţiunile guvernelor, autorităţilor locale şi celorlalte instituţii privind sclavia modernă.

V.D.

Articole din aceeasi categorie