Campanie în Bulgaria împotriva exploatării gazelor de şist în România

Agerpres

Activiştii ecologişti, care luptă împotriva exploatării gazelor de şist în Bulgaria, insistă pentru interzicerea acesteia şi pe teritoriul României.

Trebuie să atragem atenţiei vecinilor noştri din România asupra problemelor care afectează apele subterane comune, a declarat Borislav Sandov de la Iniţiativa cetăţenească pentru interzicerea extragerii gazelor de şist, citat de agenţia Cross. În cadrul unei conferinţe de presă, Sandov a anunţat că speră să convingă autorităţile de la Bucureşti să urmeze exemplul Bulgariei şi să impună un moratoriu asupra acestei activităţi.

Şi românii trebuie să vadă care sînt riscurile din această activitate, cred organizatorii mitingului. În opinia lui Borislav Sandov, nu este nicio îndoială că, în cazul unei poluări a apelor subterane din România, vor fi afectate şi apele din Bulgaria. Iniţiativa cetăţenească pentru interzicerea extragerii gazelor de şist a redactat o declaraţie care urmează să fie trimisă ambasadorului României la Sofia, precum şi miniştrilor bulgari ai afacerilor externe şi mediului.

Despre acţiunea de protest informează şi ziarul local Nova dobrugeanska tribuna (Nouă tribună a Dobrogei) care apare în oraşul Dobrici şi care a fost unul dintre centrele mari ale campaniei împotriva gazelor de şist în Bulgaria. Activista Pepa Anghelova declară pentru acest ziar că sub teritoriul Dobrogei se află un lac subteran comun pentru România şi Bulgaria, care ar putea fi poluat din fiecare dintre cele două ţări.

Vecinii ne poluează prin graniţă, titrează cotidianul sofiot Republica.

Publicaţia citează informaţii din presa română, potrivit cărora compania americană Chevron a primit autorizare pentru a efectua prospecţiuni pentru gaze de şist în Dobrogea, în zona localităţii Vama Veche, la doar 6-7 kilometri de graniţă. Alte trei companii vor prospecta pentru gaze de şist în apele române ale Mării Negre, în imediata apropiere de apele teritoriale Bulgariei.

Sub presiunea opiniei publice, parlamentul bulgar a adoptat o decizie ce interzice complet exploatarea gazelor de şist pentru o perioadă de timp nelimitată. Deputaţii au interzis exploatarea de gaze şi ţiţei efectuate prin fracturarea hidraulică a rocilor cu apă sau alte lichide cu presiune de peste 20 de bari. Decizia parlamentului de la Sofia precizează explicit că operaţiunile de prospectare şi extragere a gazelor de şist pe teritoriul ţării şi în zona bulgară a Mării Negre sînt interzise. Amenda pentru societăţile care vor încălca această prevedere se ridică la pînă la 50 milioane de euro.

Prin această decizie, Bulgaria a devenit a două ţară din Europa, după Franţa, în care extragerea gazelor de şist nu este permisă. Interdicţia completă a intervenit la o zi după ce guvernul de la Sofia a revizuit propria sa decizie din luna iunie 2011, prin care a acordat companiei americane Chevron dreptul de a prospecta zăcămintele de gaze de şist din nord-estul ţării. Compania va putea prospecta şi extrage numai gaze şi ţiţei convenţionale. Motivele pentru revizuirea deciziei sînt legate de lipsa de date suficiente în ceea ce priveşte impactul asupra mediului înconjurător al tehnologiei folosite, a precizat guvernul bulgar într-un comunicat.

Substanţele care sînt folosite în operaţiunile de prospectare şi de extragere a gazelor de şist prezintă un risc major de poluare a apelor subterane şi a solului din întreg nord-estul Bulgariei.

Articole din aceeasi categorie