Campanie de investigaţii arheologice pentru identificarea rămăşiţelor pământeşti ale deţinuţilor politici decedaţi în penitenciarul Aiud

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) va desfăşura la Aiud o campanie de investigaţii arheologice în zona Rîpa Robilor, unde au fost înhumaţi o parte dintre deţinuţii decedaţi în închisoarea din localitate.

Cercetarea arheologică va începe în 2 iulie, cu scopul de a căuta, recupera şi deshuma osemintelor unor foşti deţinuţi politici, precum şi de a-i identifica pe cei găsiţi. Acţiunea de la Aiud are însă şi „o dimensiune de recuperare a memoriei”, „căutînd să cinstească amintirea celor care, pentru convingerile lor democratice, au fost eliminaţi în sistemul carceral al regimului comunist” – precizează IICCMER.

Datorită lucrărilor efectuate în zonă, investigaţiile se vor desfăşura doar într-un anumit sector din fosta parcelă de teren rezervată în trecut pentru cimitirul penitenciarului, pe o suprafaţă ce nu a fost afectată de respectivele lucrări – a anunţat IICCMER, printr-un comunicat remis, vineri, presei. Cercetarea arheologică va fi realizată de o echipă de arheologi coordonată de Marius Oprea, directorul departamentului de investigaţii din cadrul IICCMER. În teren, lucrările vor fi coordonate de Gheorghe Petrov, arheolog expert la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, alături de care se vor afla Paul Scrobotă (director al Muzeului de Istorie Aiud), Gabriel Rustoiu (director, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia) şi Horaţiu Groza (Muzeul de Istorie Turda). Forţa de muncă necesară pentru săpăturile arheologice va fi asigurată de Penitenciarul Aiud.

„Conform actelor nominale de deces aflate la Primăria Aiud, în perioada 1945- 1947, nu mai puţin de 149 de persoane au decedat în penitenciarul Aiud, jumătate dintre acestea fiind acuzate de delicte politice. În intervalul 1948–1964, aici au decedat 437 de persoane, însă după unele estimări neoficiale, cifra deceselor ar fi de circa 700” – se precizează în comunicatul IICCMER.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie