Buna Vestire, sărbătorită, duminică, de ortodocşi şi catolici

Credincioşii ortodocşi şi catolici sărbătoresc, duminică, Buna Vestire, amintind de ziua în care Arhanghelul Gavriil i-a vestit Fecioarei Maria că a fost aleasă să devină mama lui Iisus Hristos.

Buna Vestire sau Blagoveştenia este marcată, în fiecare an, pe 25 martie, cu nouă luni înainte de Crăciun, sărbătoarea fiind celebrată, în Răsărit, încă din anul 550, în timp ce la Roma s-a introdus în secolul al VII-lea.

Sărbătoarea inaugurează „plinirea timpului”, adică împlinirea făgăduinţelor şi pregătirilor venirii lui Hristos. Maria este chemată să îl zămislească pe Fiul lui Dumnezeu. Încuviinţînd, a devenit Născătoare de Dumnezeu. Şi, prin aceasta, este o ucenică desăvîrşită a Fiului ei, care, în ascultare faţă de Tatăl, îşi împlineşte libertatea şi tocmai astfel îşi exercită libertatea, ascultînd.

De Blagoveştenii, ca şi în Duminica Floriilor, este dezlegare la peşte. Potrivit tradiţiei, cine mănîncă peşte va fi sănătos tot anul. În credinţa populară se spune că de Blagoveştenii se dezleagă limba păsărilor cîntătoare, dar mai cu seamă a cucului. Acesta începe a cînta pînă la Sînziene sau la Sfîntul Petru, cînd se îneacă cu orz. Cucul, pasăre cu numeroase valenţe simbolice, cîntă de la echinocţiul de primăvară pînă la solstiţiul de vară.

În tradiţia populară, se spune că, de la Sînziene, cucul se preface în uliu pînă la Buna Vestire, cînd redevine cuc.

Articole din aceeasi categorie