Bugetul rămâne tot blocat. Reacţiile politicienilor clujeni

Curtea Constituţională a decis ieri că Legea bugetului de stat pe anul 2019 este constituţională şi a respins astfel sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis.

CCR a admis însă obiecţia preşedintelui în legătură cu Legea de aprobare a plafoanelor, care prevede mărirea deficitului bugetar de la 2,55% la 2,76% din PIB, pentru a susţine financiar creşterea alocaţiilor pentru copii începând cu 1 martie. Judecătorii au motivat că nu a fost respectat parcursul legislativ.

La scurt timp după anunţul CCR, şeful statului a precizat că va retrimite Parlamentului “pentru corectură şi îmbunătăţire” Legea bugetului pe anul 2019.

Reacţiile politicienilor clujeni nu au întârziat să apară. În timp ce social democraţii au susţinut că şeful statului a blocat proiecte importante în tot acest timp, unii liberali au preferat să nu comenteze deciziile CCR. În acelaşi timp, UDMR a atras atenţia că deocamdată, prin deciziile Curţii, suntem “blocaţi”, pentru că fără Legea plafoanelor nu avem nici buget.

“Din păcate pentru ţară, preşedintele Klaus Iohannis s-a făcut din nou de râs după ce Curtea Constituţională a respins sesizarea pe legea bugetului. Prin această întârziere, preşedintele a adus prejudicii importante UAT-urilor, blocând numeroase proiecte. Au trecut aproape cinci ani de când a fost responsabilizat în funcţia de preşedinte, însă în continuare dă dovadă de imaturitate, prioritizând vendetele politice, proiectelor de ţară. Este cel mai slab preşedinte de după 1989!”, a declarat liderul PSD Cluj, deputatul Horia Nasra.

Pe de altă parte, deputatul PSD Cornel Itu consideră că decizia CCR demonstrează faptul că preşedintele Klaus Iohannis are doar interese electorale.

“Faptul că sesizarea privind Legea bugetului a fost respinsă de Curtea Constituțională dovedește că președintele Iohannis este mai preocupat de interesele sale electorale decât de binele acestei țări, cu tot ceea ce înseamnă acest lucru. Mai exact, Iohannis a fost dispus să blocheze investițiile în infrastructura României, în sănătate, în educație și nu i-a păsat nici de majorarea alocațiilor pentru copii. Tot ceea ce face președintele țării este pus în slujba unor interese politicianiste. Cred că românii, în urma deciziei Curții Constituționale, au încă o dată ocazia să se lămurească în privința lui Klaus Iohannis”, a declarat deputatul Cornel itu.

Deputatul PSD Cristina Burciu, consideră, la rândul său, că decizia CCR a fost un vot de blam pentru şeful statului.

“Cum era de așteptat, Curtea Constituțională a respins sesizarea președintelui privind Legea bugetului de stat pe 2019. Faptul că CCR a decis cu unanimitate de voturi constituționalitatea acestui act normativ fundamental pentru buna funcționare a României în acest an reprezintă un vot de blam pentru șeful statului. Consider că președintele a dovedit, prin sesizarea de neconstituționalitate a Legii bugetului, că este mai puțin preocupat de bunul mers al instituțiilor statului, precum și dezinteres față de viața românilor. Fie doar pentru faptul că majorarea alocațiilor copiilor depindea de promulgarea acestei legi, președintele s-a aflat, prin atacul la CCR, la limita prerogativelor sale constituționale. Mă bucur că magistrații Curții Constituționale au făcut dreptate în acest caz, și aștept ca președintele să promulge cât mai curând Legea bugetului”, a declarat şi deputatul PSD Cristina Burciu.

Opoziţia este însă mai reţinută când vine vorba de deciziile CCR.

“Deciziile Curţii Cosntituţionale sau ale instanţei nu trebuie comentate. Decizia este decizie, trebuie pusă în aplicare de Parlament, de orice instituţie, fie că ne convine sau nu. Am avut cazuri în care Curtea Constituţională ne-a dat dreptate şi atunci s-a respectat, la fel, decizia CCR”, a declarat deputatul PNL Sorin Moldovan.

Liderul UDMR Cluj, deputatul Csoma Botond consideră însă că deciziile CCR au fost politice. Rămâne de văzut ce se va întâmpla în cazul Legii plafoanelor, spune el.

“CCR a respins sesizarea preşedintelui privind Legea bugetului, dar a acceptat sesizarea privind Legea plafoanelor. Cred că e o decizie politică. E destul de interesant că au fost două sesizări, pe una a respins-o, pe alta a acceptat-o. Acest lucru ne blochează, pentru că fără Legea plafoanelor nu avem nici buget. Cele două legi sunt interconectate între ele. Ce urmează? Ori se va da o Ordonanţă de Urgenţă în locul Legii plafoanelor ori se va reveni în Parlament. Acestea sunt cele două soluţii”, spune deputatul clujean.

Anca M. Colibăşanu

Articole din aceeasi categorie