Buda vrea sprijin de la UE pentru fermierii români afectaţi de secetă

Eurodeputatul român Daniel Buda solicită Comisiei Europene să găsească soluţii pentru a veni în sprijinul fermerilor români afectaţi de secetă.

Deputatul european susţine că seceta a afectat mari zone agricole din Moldova, Dobrogea, Muntenia şi daniel-budaOltenia, precizînd că e nevoie de intervenţia UE pentru ca fermierii români să-şi poată continua activitatea şi anul viitor.

“Am adresat Comisiei Europene două întrebări cu solicitare de răspuns scris, în care am expus situaţia dramatică în care se află ţara noastră din cauza secetei. În prezent, seceta din România a afectat mai ales zona agricolă a Moldovei, Dobrogei şi parţial a Munteniei şi Olteniei. Din cauza lipsei precipitaţiilor şi a temperaturilor extrem de ridicate din România, în lunile aprilie şi mai, multe dintre culturi au fost compromise. Din acest motiv fermierii sînt extrem de îngrijoraţi în legătură cu producţia agricolă din acest an. Dacă nu reuşesc să ducă la bun sfîrşit anul agricol şi să scoată culturile chiar şi la o scară mai mică, pierderile vor fi considerabile atît pentru ei cît şi pentru bugetul general al României. Din păcate, previziunile meteorologice nu sînt îmbucurătoare astfel că viitorul multor culturi este incert. Pentru a ajuta fermierii să îşi poată continua activitatea şi în anul următor ar trebui să existe o producţie stabilă. Anul în curs ar putea fi similar cu anul 2001, unul dintre cei mai secetoşi din ultimul timp, moment în care a fost emisă Legea 381 pentru a acorda compensaţii agricultorilor. Legea a fost însă abrogată în 2010, pentru că încălca normele UE. Marea problemă este că nici majoritatea companiilor de asigurări nu vor să asigure împotriva secetei. Agricultorii au ajuns să se roage să vină grindina pentru că grindina este asigurată. Cauza principală a acestei situaţii este aceeaşi de ani de zile: lipsa unui sistem de irigaţii. Investiţia minimă pentru 1.000 de hectare este de circa 2 milioane de euro, bani care ar putea fi recuperaţi în 10 ani. Nicio bancă nu este dispusă să finanţeze aceste investiţii. În plus, este greu să faci investiţii cînd exploataţiile sînt atît de fragmentate din punct de vedere al proprietăţii: avem 3 milioane de proprietari în domeniul agricol. Dacă terenurile ar fi comasate, investiţiile ar fi mai uşor de realizat, dar fiind prea mulţi proprietari, nu se ajunge la un punct comun. Am solicitat aşadar Comisiei să îmi comunice prin ce măsuri ar putea fi ajutaţi sau despăgubiţi fermierii care au de suferit din cauza secetei, pentru ca aceştia să îşi poată relua activitatea în anul următor şi pentru a nu afecta şi alte sectoare ale economiei din ţara noastră’’, a arătat Buda.

El a mai menţionat că a solicitat şi punctul de vedere al Comisiei cu privire la faptul că în România culturile nu pot fi asigurate pentru secetă ci doar pentru grindină şi totodată să i se comunice care sînt instrumentele financiare pe care Comisia le are la dispoziţie, astfel încît România să poată beneficia de fonduri europene pentru a acoperi asigurările de secetă.

C.P.

Articole din aceeasi categorie