Bolnavi sau șmecheri?

• Statul alocă zeci de milioane de lei pentru concediile medicale ale clujenilor •

În anul 2019, aproape 250.000 de concedii medicale au fost eliberate în județul Cluj. În ultimii ani, numărul de cereri de concedii medicale a crescut considerabil, iar Casa Județeană de Asigurări de Sănătate a Județului Cluj trebuie să plătească sume enorme pentru concediile clujenilor care se îmbolnăvesc. Numai anul trecut au fost alocați 70,5 milioane lei pentru asistență socială în caz de boli. Se îmbolnăvesc clujenii atât de des sau medicii eliberează foarte ușor adeverințele pentru concedii medicale?

Datele Casei Județene de Asigurări de Sănătate a Județului Cluj arată că anul trecut au fost aprobate 249.411 concedii medicale, cu 3,88 mai mult față de 2018. Dintre acestea, 2.526 au fost concedii medicale solicitate cu cereri de recuperare, 842 concedii medicale eliberate autoasiguraților (persoane fizice autorizate care au încheiat contract pentru concedii și indemnizații cu CAS Cluj și persoane preluate în plata de către CAS Cluj). De asemenea, au fost eliberate 56 concedii medicale persoanelor beneficiare de servicii medicale în alte state membre în Uniunea Europeană și Spațiul Economic European. Alte 825 de concedii medicale au fost aprobate persoanelor fizice care au încheiat cu CAS Cluj contrate de asigurare pentru concedii și indemnizații.

Pentru asistența socială în caz de boli de care au beneficiat clujenii anul trecut, Casa de Asigurări de Sănătate a plătit aproximativ 70,5 milioane lei. Comparativ, în 2016 pentru concediile medicale ale clujenilor s-au plătit aproximativ 23 milioane de lei, cee ce înseamnă de trei ori mai puțin.

Toată lumea se „îmbolnăvește” în luna decembrie

Conform statisticilor Casei de Asigurări Cluj, cele mai multe certificate de concedii au fost eliberate în luna decembrie. Astfel, pentru asistența socială în caz de boli de care au beneficiat clujenii în luna decembrie 2019 s-au decontat aproximativ 23 de milioane de lei, asta înseamnă o treime din cât s-a cheltuit pentru întreg anul trecut cu concediile medicale.

Datele arată că și pe perioada verii clujenii se îmbolnăvesc destul de des. Astfel, pentru luna iunie s-au decontat 7,4 milioane de lei, pentru iulie 7,5 milioane lei iar pentru august 5,2 milioane lei.

Majoritatea concediilor medicale au fost acordate pentru boli obișnuite, care se compensează cu 75 la sută din baza de calcul. Urmează concediile pentru urgențe medico-chirurgicale, compensate cu 100 la sută, și concediile pentru sarcină și lehuzie, compensate cu 85 la sută din baza de calcul.

Nu toate concediile medicale au fost justificate

Verificările făcute de inspectorii Serviciului Control din cadrul Casei de Asigurări de Sănătate a Județului Cluj arată că nu toate concediile medicale au fost justificate. Astfel, în urma evaluării documentelor au fost aplicate șase sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea prevederilor legale privind eliberarea de certificate de concediu medical sau plata de către angajator a acestora conform prevederilor OUG nr. 158/2005, republicată cu completările și modificările ulterioare. De asemenea, au fost dispuse și implementate 53 măsuri administrative.

Cheltuieli pentru clujenii care se tratează în alte state

Anul trecut, CAS Cluj a mai trebuit să aloce din buget 3.691.160 lei pentru serviciile de urgenţă la domiciliu, reprezentând 0,21% din total cheltuieli cu serviciile medicale și medicamentele. Aceste deconturi au fost realizate în cadrul celor nouă contracte pe care CAS Cluj le-a avut pe parcursul anului 2019 pentru furnizare de servicii de urgenţă şi transport sanitar.

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Cluj a mai suportat anul trecut cheltuieli de 14.373.520 lei pentru prestaţiile medicale acordate clujenilor în statele din UE.

Cosmin PURIȘ

Articole din aceeasi categorie