Bişniţari şi roşii cu miros de urină, în piaţa din centrul Turzii

piata centru turdaProducătorii care îşi vînd marfa în piaţa agroalimentară din centrul Turzii sînt nemulţumiţi de felul în care se desfăşoară activitatea acolo.

Oameni din comunele aflate în apropierea Turzii, precum Mihai Viteazu sau Viişoara, care vînd în piaţă legume şi zarzavat, au reclamat faptul că, odată cu venirea oltenilor în piaţă, sectorul unde îşi comercializează marfa se umple de miros de urină şi fecale, deoarece „musafirii” din Oltenia, care rămîn în piaţă, pentru a-şi păzi marfa pe timpul nopţii, şi-ar face nevoile în sacii pentru colectarea frunzelor şi a legumelor stricate, amplasaţi la capătul rîndurilor de mese. Această stare de fapt are ca şi cauză închiderea wc-ului public din piaţă, pe timpul nopţii – cred producătorii care au reclamat acest aspect. Mai mult, din cauza demontării sau nefuncţionării camerelor de luat vederi cumpărate pe bani grei în anul 2010, pentru a asigura supravegherea pieţei, nu există niciun mijloc de identificare a persoanelor certate cu buna cuviinţă.

Administratorul pieţei, Mircea Bucur, infirmă sesizările producătorilor. „Oltenii au cheie de la wc. Îl pot folosi şi pe timpul nopţii. Camerele de luat vederi nu funcţionează, deoarece nu corespund cerinţelor Poliţiei, a explicat Mircea Bucur. Ba, mai mult, una s-a defectat anul trecut şi de atunci „stă” la reparat! Dar cînd le-au cumpărat, nu a întrebat nimeni la Poliţie ce condiţii trebuie să îndeplinească imaginile înregistrate de camerele video, pentru a putea constitui dovezi ale comiterii unor contravenţii sau infracţiuni şi pentru a ajuta la identificarea potenţialilor autori ale acestora? În ceea ce priveşte provenienţa mirosului de urină, ce se simte în sectorul de legume şi zarzavat al pieţei centrale din Turda, administratorul acesteia, Mircea Bucur, a spus că „roşiile oltenilor miros aşa!” Odată cu reporterul, au auzit acest răspuns şi consilierii Sorin Bichiş, respectiv Lucian Varo, membri ai forului deliberativ turdean, în a cărui subordine se află pieţele şi oborul din Turda.

Un alt of al producătorilor se referă la existenţa comercianţilor de legume cu „mîinile curate”. Oameni care, după aspectul mîinilor, demonstrează că nu au nimic în comun cu grădinăritul sau cu munca cîmpului, vînd din greu legume şi zarzavat. Aşa-numiţii „bişniţari” cumpără marfa en-gros, bunăoară de la Dezmir, şi o vînd pe piaţă, acoperiţi de certificate de producător, obţinute pe căi nu tocmai străvezii, de la primăriile unor comune. De regulă, „bişniţarii” au o palmă de teren pe undeva, dar o verificare simplă ar scoate la iveală faptul că de pe pămînturile acelea nu se poate obţine cantitatea de legume vîndută la piaţă de „comercianţii cu mîinile curate”.

Of-ul producătorilor faţă de aceştia constă în faptul că „bişniţarii” aduc, în fiecare zi, marfa ce se bucură de cea mai mare căutare, pe cînd grădinarii adevăraţi cultivă ceea ce cred ei că ar merge mai bine pe piaţă şi riscă să vină, de exemplu, cu ceapă la piaţă, cînd varza se vinde mai bine. Şi exemplele pot continua. „Comercianţii cu mîinile curate” nu se confruntă cu această problemă, deoarece „grădinile” de la Dezmir sau din alte părţi produc exact marfa de care au nevoie.

Deşi are răspuns la toate problemele, şeful pieţei, Mircea Bucur, care a menţionat că „bişniţarii” beneficiază de „complicitatea” chiar a unor producători, care le vînd acestora marfă fără a înregistra undeva datele tranzacţiei, consideră că existenţa unei hale ar contribui la rezolvarea, în mare măsură, a acestor probleme.

Dar hala, pentru care s-a întocmit studiu de fezabilitate, nu există decît pe hîrtie. „Doar cu desene, plătite cu bani grei din banul public nu se rezolvă problema” a remarcat consilierul Sorin Bichiş. Cei doi consilieri i-au atras atenţia lui Mircea Bucur să dea dovadă de mai mult respect în relaţiile cu producătorii. „Aveţi grijă cum vorbiţi cu aceşti oameni. Respectaţi-i, pentru că datorită lor vă luaţi salariul”, l-a sfătuit Sorin Bichiş pe administratorul pieţei agro-alimentare din centrul Turzii.

Administratorul pieţei, Mircea Bucur, a propus organizarea, de către autorităţile publice turdene, a unei întîlniri cu producătorii care îşi vînd marfa în pieţele din oraş, unde aceştia să prezinte, punctual, problemele cu care se confruntă, pentru a identifica împreună soluţii de rezolvare a acestora.

Emil HĂLĂŞTUAN

Articole din aceeasi categorie