Bisericile Ortodoxă și Greco-Catolică, din Cluj, împreună, la sărbătoarea Sfântului Andrei

La sărbătoarea Sfântului Andrei și la 100 de ani de la Marea Unire, vineri, 30 noiembrie 2018, statuile mitropolitului Bartolomeu Anania, episcopului Nicolae Ivan și cardinalului Iuliu Hossu au fost dezvelite în cadrul unor ceremonii impresionante desfășurate în fața Catedralei Mitropolitane, respectiv în fața Catedralei Episcopale, Greco-Calolice de Cluj-Gherla, de pe b-dul Eroilor, din Cluj-Napoca.

Prima ceremonie s-a desfășurat la Catedrala Mitropolitană, după Sfânta Liturghie, cu participarea cardinalului Francesco Monterisi, arhipreot emerit al Bazilicii papale San Paolo fuori le Mura, din Roma, a episcopului greco-catolic Florentin Crihălmeanu și a altor reprezentanți ai Bisericii Greco-Catolice, în prezența oficialităților și a sute de clujeni. De asemeni, a fost prezent mitropolitul ortodox al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, ÎPS Serafim. Aici s-au dezvelit și au fost sfințite statuile mitropolitului Bartolomeu și episcopului Nicolae, „rânduiți să fie (neamului) luminători în zile bune și povățuitori în zile grele” – după cum a arătat, în cuvântul său, mitropolitul Andrei al Clujului.

„Episcopul Nicolae Ivan a participat la Marea Adunare de la Alba Iulia. În anul următor a venit aici, la Cluj, până atunci noi, românii, neavând posibilitatea de a ridica monumente reprezentative. El este cel care a zidit această catedrală, lui îi datorăm acest centru eparhial în care funcționăm și acum. A întemeiat Facultatea de Teologie, a ridicat biserica de pe strada Horea (…). Pentru toate acestea se cuvine să nu-l uităm” – a spus ÎPS Andrei.

Referindu-se la mitropolitul Bartolomeu, ÎPS Andrei a amintit că acesta este cel care „a reîntemeiat Mitropolia Clujului”. „A fost un om de carte, un om deosebit și un pătimitor în închisorile comuniste. La vremeas cuvenită, Dumnezeu l-a ridicat până la rangul acesta, de mitropolit (…). De la el multe scrieri ne-au rămas, dar a fost o lucrare monumentală, la care zece ani de zile și-a pus toată energia: diortosirea Bibliei. Inaugurarea statuilor acestora se înscrie în șirul evenimentelor prin care noi cinstim cei 100 de ani de la Marea Unire. Și, uitându-ne la ei, ca înaintași, să le urmăm credința, loialitatea față de țară, duhul lor de pace și de armonie” – a spus mitropolitul Andrei.

Cele două statui au fost realizate de Alexandru Păsat și Septimiu Jugrestan, de la Universitatea de Arte și Design din Cluj-Napoca.

În cadrul ceremoniei de la Catedrala Mitropolitană, primarului Emil Boc i-a fost conferită cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului – Crucea Transilvană, pentru „rolul deosebit” în realizarea proiectului celor două statui. De asemeni, pr. Bogdan Ivanov a fost distins cu Ordinul „Mihai Vodă”. Aceeași distincție a fost acordată președintelui Filialei Cluj a Academiei Române, acad. Emil Burzo, care „a venit cu sugestia ridicării celor două statui”, dar și altor personalități care s-au implicat în acest proiect.

Invitat la cuvânt, primarul Emil Boc a amintit că existența milenară a poporului român „în acest spațiu binecuvântat de Dumnezeu”, „se datorează în primul rând credinței și limbii române”. ”Și limba română și credința au fost factori determinanți care au condus la clădirea conștiinței naționale, la formarea națiunii române și apoi la constituirea statului național unitar român. Credința ortodoxă, credința creștină a avut un rol fundamental ca națiunea română să poată ajunge la momentul ei astral, 1918, și să reușim să făurim, împreună, statul național unitar român. (…) Ce se întâmplă astăzi este un lucru care, iarăși, rămâne în istoria noastră. Bartolomeu Anania și Nicolae Ivan au fost aceia care au dus mai departe spiritul ortodox (…). Spunea, Bartolomeu Anania: «Dacă vrei să distrugi o țară, o distrugi din interior. Dacă vrei să distrugi România, începi prin a distruge Biserica Ortodoxă». Această lecție, pe care ne-a lăsat-o Bartolomeu Anania, trebuie să o avem în permanență în inimile noastre” – a spus primarul Emil Boc.

”Este, astăzi, pentru noi, toți, o mare plăcere și o mare onoare să vedem aici ambele Biserici, umăr la umăr. De fapt, este un lucru de normalitate, pe care ar trebui să-l vedem, probabil, mai des” – a spus prefectul Clujului, Ioan Aurel Cherecheș, referindu-se la participarea comună a reprezentanților Bisericilor Greco-Catolică și Ortodoxă la evenimentele de vineri. Acesta i-a felicitat pe toți aceia care au avut inițiativa și au contribuit la ridicarea celor trei statui.

De la Catedrala Mitropolitană, oficialitățile, dar și întreg soborul de preoți ortodocși și greco-catolici, cardinalul Francesco Monterisi, precum și numeroși credincioși s-au deplasat pe b-dul Eroilor, unde, în fața Catedralei Episcopale Greco-Catolice, a fost dezvelită statuia cardinalului Iuliu Hossu, realizată de sculptorul Ilarion Voinea.

„Eminentul arhiereu a înțeles și atunci că actul de la 1918 nu a fost un act săvârșit doar de popor, un act social, democratic, ci a fost un act dorit și binecuvântat de Dumnezeu, un act divin. De aceea, Dreptate și Adevăr, la fundamentul României Mari. (…) Actul de astăzi, pe care îl celebrăm acum, împlinește de fapt, putem afirma, o Dreptate și un Adevăr. Este un act de reparare adus Bisericii Greco-Catolice, un act de reînviere a unei memorii pierdute, a unui spirit care trebuie să renască în poporul nostru: spiritul cinstirii făuritorilor Marii Uniri, spiritul acelora care au păstorit acest neam în timpurile sale dificile” – a spus episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin.

La fel ca la ceremonia de la Catedrala Mitropolitană, un cuvânt de suflet a avut și primarul Emil Boc, acesta rezumând, în puține fraze, semnificația zilei de vineri, 30 noiembrie 2018, când, la Cluj, ierarhi ai Bisericilor Ortodoxă și Greco-Catolică s-au îmbrățișat și au fost împreună la două momente marcante pentru fiecare dintre Biserici.

„Trăim un moment de istorie. Astăzi, trei personalități uriașe ale neamului românesc sunt cinstite la Cluj-Napoca: cardinalul Iuliu Hossu, mitropolitul Bartolomeu Anania și episcopul Nicolae Ivan, oameni care s-au jertfit pentru destinul nostru național, oameni care au contribuit la unirea noastră de la 1918, oameni care au lăsat urme adânci în conștiința poporului român și în credința noastră. (…). Astăzi, la Cluj, suntem, de fapt, în Europa. Aici este locul unde Estul se întâlnește cu Vestul, unde Vestul se întâlnește cu Estul. Aici este locul unde turnurile gotice se împletesc cu cupolele bizantine, este locul, din Uniunea Europeană, singur, unde o universitate are patru facultăți de religie creștină – ortodoxă, greco-catolică, romano-catolică și protestantă, este locul unui ecumenism care dă forță și consistență acestui oraș. Iar faptul că, astăzi, ortodocși și greco-catolici suntem împreună pentru a ne cinsti eroii, arată unde este Clujul pe harta Europei” – a spus primarul Emil Boc.

Cele două ceremonii au durat un pic mai mult de două ore. Gerul, însă, nu i-a speriat pe clujeni, veniți cu sutele pentru a cinsti memoria celor trei ierarhi ai Bisericilor Ortodoxă și Greco-Catolică. Majoritatea au participat și la Sfintele Liturghii oficiate în cele două catedrale. La fel, mitropolitul Clujului, împreună cu alți reprezentanți ai Arhiepiscopiei Ortodoxe, a participat la slujba de la Catedrala Greco-Catolică pentru ca, mai apoi, cardinalul Francesco Monterisi, episcopul Florentin, împreună cu alți slujitori ai Bisericii Greco-Catolice de Cluj-Gherla, să participe la Sfânta Liturghie de la Catedrala Ortodoxă.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie