Biserica Ortodoxă îşi pune terenul din Piaţa “Avram Iancu’’ la dispoziţia primăriei clujene

După ce s-a judecată mai bine de trei ani cu Primăria Cluj-Napoca pentru a-şi păstra dreptul de proprietate asupra terenului din Piaţa ‘’Avram Iancu’’, Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului şi Clujului îşi dă acum acordul pentru instituirea dreptului de superficie în favoarea municipalităţii clujene pentru acest teren. Municipalitatea a solicitat să i se dea dreptul de a folosi terenul deţinut de arhiepiscopie pentru a putea realiza lucrări de reabilitare a întregii zone a Pieţei ‘’Avram Iancu’’. Primăria deţine în această zonă fântâna artizanală, ansamblurile sculpturale ‘’Avram Iancu’’ şi Glorie Ostaşului Român. Cum aceste construcţii sunt edificate pe terenul arhiepiscopiei clujene, pentru a le putea întreţine se impune constituirea acestui drept de superficie. Ovidiu Câmpean, directorul Direcţiei Dezvoltare Locală şi Management Proiecte a Primăriei Cluj-Napoca a declarat pentru Făclia că municipalitatea intenţionează să reamenajeze toată Piaţa ‘’Avram Iancu’’ în cadrul unui proiect cu finanţare europeană.Totodată, Ovidiu Câmpean a spus că la sfârşitul acestui an în faţa Catedralei Ortodoxe vor fi amplasate statuile mitropolitului Bartolomeu Anania şi a episcopului Nicolae Ivan.
Precizăm că terenul de 1,1 ha din Piaţa ‘’Avram Iancu’’ a făcut obiectul unui proces purtat mai bine de trei ani de Arhiepiscopie împotriva Primăriei Cluj-Napoca.
Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului a aflat, în 2014, în mod cu totul surprinzător, că nu mai este proprietara terenului după ce a solicitat un extras CF pentru acest teren şi din care reieşea că noul proprietar este Primăria Cluj-Napoca. Reprezentanţii Bisericii au rămas consternaţi de modificările apărute în Cartea Funciară, mai ales că dispuneau de toate documentele care certificau dreptul de proprietate asupra acestui teren. Imobilul de 11.313 mp din Piaţa ‘’Avram Iancu’’ a intrat în proprietatea Episcopiei Ortodoxe Române a Vadului, Feleacului şi Clujului în 1923 când oraşul Cluj a donat acest teren bisericii „pe veci şi irevocabil cu drept de proprietate nelimitată şi liber de orice sarcină”. Scopul acestei donaţii a fost ca Episcopia Ortodoxă să poată ridica pe acel teren o Catedrală.
În urma procesului intentat de Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului şi Clujului, în calitate de succesor al Episcopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului şi Clujului, instanţa a constatat că municipalitatea clujeană nu a avut niciun titlu care să-i permită trecerea celor două imobile în proprietate.
C.P.

Articole din aceeasi categorie