Bîldea cere conducerii UBB să elimine taxa de intrare în Parcul Babeş

• „Parcul Babeş a devenit un parc exclusivist, în loc să fie un spaţiu public aşa cum a fost gîndit de către creatorul său” •

Consilierul local PNL, Ioan Bîldea, solicită conducerii Universităţii „Babeş-Bolyai” să renunţe la taxa de intrare în Parcul Sportiv Universitar „Dr. Iuliu Haţieganu”, mai cunoscut clujenilor sub denumirea de Ioan-Bildea-03Parcul Babeş. Într-o scrisoare adresată rectorului UBB, alesul local subliniază faptul că, iniţial, parcul a fost gîndit ca un spaţiu public, destinat clujenilor care vor să facă sport. „Aşa cum ştim, Clujul nu dispune de foarte multe spaţii verzi de dimensiuni considerabile. Parcul Babeş este un astfel de spaţiu, dar poate fi folosit de către clujeni doar contra unei taxe de 2 lei pe intrare. Iniţial, zona în care se află Parcul Central «Simion Bărnuţiu» şi Parcul Babeş a fost gîndită ca o zonă de relaxare aflată lîngă Someşul Mic, destinată clujenilor dornici de mişcare fizică. Astăzi, puţini clujeni merg în Parcul Babeş datorită acestei taxe de acces, numită «taxă de ecologizare». Parcul Central este supraaglomerat, mai ales în weekend, iar Parcul Babeş este aproape gol. Singurii vizitatori ai Parcului Babeş sînt studenţii, sportivii şi angajaţii universităţilor de stat din Cluj, care-l pot folosi în regim gratuit”, arată Bîldea în scrisoarea adresată rectorului UBB, Ioan-Aurel Pop.

„Deci Parcul Babeş a devenit un parc exclusivist, în loc să fie un spaţiu public destinat sportului şi mişcării în aer liber, aşa cum a fost gîndit de către creatorul său, dr. Iuliu Haţieganu”, subliniază alesul local.

Totodată, acesta avansează ideea ca în schimbul eliminării taxei de intrare în parc, cheltuielile de întreţinere a acestuia să fie preluate de municipalitate. „Ştiu că investiţiile făcute în parcul pe care-l administraţi au fost mari, ştiu că există cheltuieli lunare cu administrarea parcului; cu toate acestea, cred că ar fi normal să găsim o soluţie financiară de susţinere a acestora din bugetul municipiului şi să eliminăm această taxă, astfel încît clujenii să poată folosi parcul, sau măcar o parte a acestuia, gratuit”, propune Bîldea, exprimîndu-şi convingerea că ideea va fi susţinută şi de ceilalţi consilieri locali. „Pentru acest lucru nu ar fi nevoie decît de un calcul al cheltuielilor lunare, apoi de avansat această discuţie la nivelul Consiliului Local Cluj-Napoca, unde sînt convins că va exista deschidere şi susţinere faţă de o astfel de propunere. Eliminarea taxei, instituirea accesului liber pentru public şi înfiinţarea mai multor căi de acces ar fi bine primite de către toţi clujenii, mai ales de cei care locuiesc în cartierele Grigorescu şi Mănăştur. Pe de altă parte, sînt convins că bugetul local suportă o astfel de cheltuială. Drept urmare, vă rog să-mi comunicaţi care ar fi, cu aproximaţie, suma de care ar fi nevoie pentru a lăsa accesul liber în Parcul Babeş, sau ce ar trebui să facă municipalitatea astfel încît UBB să renunţe la această «taxă de ecologizare»”, încheie Bîldea scrisoarea adresată conducerii UBB.

A.S.

Articole din aceeasi categorie