Bilanțul senatorilor clujeni la prima jumătate de mandat

Parlamentarii clujeni au parcurs prima jumătate din mandatul pe care l-au câştigat la alegerile din 2016. Ziarul Făclia vă prezintă o analiză a activităţii celor patru senatori aleşi de clujeni în decembrie 2016. În cei doi ani în care i-au reprezentat pe clujeni în forul legislativ, o parte dintre ei s-au remarcat prin diverse activităţii legate de procesul legislativ, în timp ce unii s-au mulțumit să-și pună semnătura, alături de alți colegi, pe câteva proiecte legislative.

Marius Nicoară a fost ales pe lista PNL la alegerile parlamentare de anul trecut, obţinând astfel al treilea mandat de senator. În luna iunie a anului trecut, Nicoară a anunțat însă că părăsește rândurile liberalilor și că se înscrie în ALDE. Parlamentarul clujean arăta că printre motivele care l-au determinat să facă acest gest se numără faptul că Partidul Naţional Liberal nu mai este exponentul luptei pentru o justiţie fără interferenţe exterioare şi nu mai este un simbol al democraţiei. În Senat, Marius Nicoară deţine funcţia de vicepreşedinte al Comisiei pentru Regulament şi mai face parte din Comisia pentru Constituționalitate și din Comisia pentru cercetarea abuzurilor.

În primii doi de activitate din actuala legislatură, senatorul clujean a reuşit să susţină 54 de declaraţii politice, a formulat 19 întrebări şi 45 de interpelări şi l-a interpelat de cinci ori pe primul ministru. Totodată, de la preluarea mandatului şi până în prezent, Nicoară şi-a pus semnătura pe 35 de iniţiative legislative. Unele dintre acestea sunt proiecte proprii iar la altele este coiniţiator.

Nicoară propune scoaterea de la cheltuielile de întreţinere a copiilor

Printre demersurile legislative ale senatorului clujean se numără repunerea legislativă privind transparenţa în domeniul lobby-ului şi al reprezentării intereselor

Potrivit proiectului, activitatea de lobby înseamnă orice contact organizat şi structurat cu reprezentanţi publici pentru exercitarea unei influenţe în interesul unui client, precum şi activităţile întreprinse în sprijinul sau susţinerea unor astfel de contacte. Contractul de lobby este un contract cu titlu oneros prin care un prestator se obligă să desfăşoare activităţi de lobby în intereseul unui client.

Tot Nicoară apare ca inițiator al proiectului de lege care prevede că asociaţiile de proprietari pot decide să excludă de la cheltuielile din întreţinere copiii cu vârsta sub şapte ani şi o să reducă la jumătate costurile pentru cei între 7 şi 14 ani. „Am considerat acest demers necesar pentru funcţionarea asociaţiilor de proprietari, mai ales în contextul în care unele dintre acestea funcţionează încă după principii şi cutume din perioada anilor ’80 – ’ 90. În continuarea unui demers iniţiat în anul 2015 şi care a devenit lege în 2016, am avut în vedere faptul că includerea minorilor care au sub 7 ani în numărul persoanelor pentru care se plătesc cheltuieile de întreţinere ale locuinţei şi cheltuielile asociaţiei de proprietari nu se justifică. Consumul realizat de aceşti copii minori se poate reflecta în contoarele de apă. În plus, în condiţiile în care animalele mici de companie (pisici, căţei, etc) nu sunt sau sunt incluse parţial în rândul cheltuielilor pe consumuri individuale (în funcţie de decizia conducerii asociaţilor de proprietari), consider că este puţin deplasat să contorizăm “cvasi-cheltuielile” copiilor mici”, arată Nicoară în expunerea de motive la inițiativa legislativă.

Senatorul clujean a mai depus un amendament la legea vaccinării prin care propune să se poată refuza vaccinarea din motive religioase sau de gândire. În plus, el vrea înființarea unei comisii care să verifice siguranța vaccinurilor.

Goțiu vrea lege privind parteneriatul civil

Mihai Goţiu se află la primul mandat de senator, fiind ales pe listele USR. Parlamentarul deţine funcţia de vicelider al grupului parlamentar al USR iar în primii doi ani de mandat s-a făcut cunoscut printr-o serie de acţiuni de protest pe care le-a iniţiat în Camera Superioară a Parlamentului. Tot Goţiu a intrat în atenţia opiniei publice după ce a fost surprins dormind în Parlament chiar în timpul în care se dezbătea proiectul de buget al României pentru 2017. Gestul său a fost catalogat ca fiind unul penibil şi chiar ofensator la adresa celor care l-au votat să-i reprezinte în Camera Superioară a Parlamentului. Și mai penibil a fost modul în care a încercat să-şi explice atitudinea pe care a avut-o la probleme atât de importante pentru ţară şi anume bugetul de stat. Activitatea sa în cadrul Senatului pe parcursul celor doi ani de mandat a constat în susţinerea a 76 de declaraţii politice, 105 de întrebări şi 47 de interpelări. Goţiu l-a mai interpelat de 23 ori pe primul ministru şi şi-a pus semnătura pe 82 de iniţiative legislative.

Printre demersurile legislative ale senatorului USR se numără cea privind completarea Legii nr.458/2002 privind calitatea apei potabile și propunerea legislativă pentru Programul Naţional Prima Lumină. Acesta din urmă prevede  instituirea unui sistem de vouchere dedicat familiilor ale căror locuințe nu au fost racordate niciodată la rețeaua electrică și care nu își permit să acopere costurile de conectare din cauza costurilor mult prea mari determinate de distanța mare față de cel mai apropiat punct de distribuție a energiei electrice sau din cauza faptului că familiile se încadrează în categoria consumatorilor vulnerabili. Tot Goțiu apare coinițiator al proiectului de lege privind parteneriatul civil.

Vasile Ilea susține reglementarea activităţile de transport alternativ

Senatorul Vasile Ilea a fost ales pe lista PSD, aflându-se şi el la primul mandat de parlamentar. Social democratul este secretar al Comisiei de Politică Externă din Senat şi membru al Comisiei economice şi industrii. Conform datelor prezentate pe site-ul Senatului, pe parcursul celor doi ani de activitate, Vasile Ilea a avut 12 interpelări și trei întrebări. Senatorul clujean şi-a mai pus semnătura pe 68 de iniţiative legislative şi a avut cinci intervenţii în plen.

Printre demersurile legislative ale senatorului social democrat clujean se numără proiectul pentru modificarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, propunerea pentru modificarea art.1 al Legii nr.49/1991 privind acordarea de indemnizaţii şi sporuri invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război. Tot Ilea figurează coinițiator al proiectului de lege privind activităţile de transport alternativ cu un vehicul cu şofer “VTS”. Proiectul de act normativ definește aceste servicii ca fiind “deplasarea împreună a persoanelor cu ajutorul unul vehicul, în baza unui contract de transport alternativ încheiat între pasager(i) și șoferul autovehiculului, care este facilitat de un operator conform prezentei legi, printr-o platformă/aplicație digital online”.

Laszlo Attila reprezintă UDMR în Senat şi se află la al doilea mandat de senator. Conform datelor prezentate pe site-ul Senatului, Laszlo Attila a avut cea mai slabă activitate dintre senatorii clujeni. Astfel, parlamentarul UDMR a reuşit în primul an din actuala legislatură să-şi pună semnătura pe doar 39 iniţiative legislative. La capitolul declaraţii politice bilanţul este zero. Tot zero apare şi la rubricile interpelări şi întrebări. Laszlo Attila a reuşit să aibă însă 52 de intervenţii în plen. Laszlo Attila face parte din Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi deţine funcţia de preşedinte al Comisiei de Sănătate Publică.

C.P.

Articole din aceeasi categorie