Bigamia politică la Cluj

Niciunul dintre cei treisprezece primari aleși în 2016 pe listele PSD și care în aceste zile și-au depus candidaturile la Biroul Electoral pentru un nou mandat pe listele PNL nu au renunțat la funcție, deși peste noapte au schimbat partidul. În această situație se află și consilierul județean Alin Popovici, ales pe listele PSD și care acum s-a înscris pentru un nou mandat de consilier pe listele PNL.
Potrivit articolului 204 din Ordonanța de Urgență 57 din 2019 consilierii județeni sau locai își pierd mandatul odată cu pierderea calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţilor naţionale pe a cărei listă a fost ales. În cazul primarului, articolul 160 din același act normativ arată că mandatul acestuia se pierde odată cu demisia din partidul pe a cărui listă a fost ales. În cazul celor 13 primari clujeni, chiar dacă nu și-au dat demisia din PSD printr-un act înregistrat la organizația din care au făcut parte, din moment ce s-au înscris într-un alt partid pentru a candida pentru un nou mandat se prezumă că au renunțat la calitatea de membru din partidul din care au făcut parte. Totodată, Legea partidelor politice nu permite unei persoane să facă parte din două formațiuni politice.
Liderul interimar al PSD Cluj, Alexandru Corodoș a declarat pentru Făclia că în cadrul Comitetului Executiv Județean al PSD ce va avea loc, joi, se va supune aprobării începerea demersurilor privind sesizarea prefectului cu privire la situația celor 13 primari și a consilierului județean Alin Popoviciu. „Vom cere prefectului să constate încetarea de drept a mandatelor celor 13 primari și a consilierului județean Popoviciu. Din moment ce s-au îsncris pe listele electorale ale unui alt partid și-au pierdut caliatea de membru PSD. Avem acum și proba că face parte din alt aprtid și vom cere prefectului să constate încetarea mandatelor celor 13 primari și a consilierului judeețan Popivici”, a spus Cordoș.
Primarii din județul Cluj care au fst aleși pe listele PSD iar acum au trecut la PNL sunt: Costan Morar(Dej), Liliana Moldovan(Ceanu Mare), Viorel Ghic(Mărișel), Călin Fărgaciu(Săndulești), Aurel Giurgiu(Luna), Ana Cighir(Așchileu), Dumitru Oltean(Mintiu Gherli), Ioan Mocea(Jichișu de Jos,) Tiberiu Zelenț(Mica), Nicolae Făgădar(Aiton) Casian Rus(Cuzdrioara), Gabriel Costea(Feleacu) și Ioan Fărtan(Sânmartin). De asemenea, Emil Pârțoc, primarul comunei Iclod, ales în 2016 pe istele PSD, va candida de data aceasta independent.
Și consilierul județean Alin Popovici, ales pe listele, PSD ar trebui să-și piardă mandatul după ce a trecut la PNL.
Contactat telefonic, Alin Popovici a declarat că nu a anunțat Consiliul Județean despre faptul că a trecut la o altă formațiune politică. Mai mult, spune consilierul, în 30 august, când aleșii județeni se vor reuni în ședință, va participa la dezbateri. „Am fost ales de cătățeni și vor participa la următoare ședință a Consiliului Județean Cluj”, a spus Popovici. El a precizat că știe că din moment ce te înscrii într-un alt partid își pierzi calitatea din partidul din acre ai făcut parte, arătând că, în opinia sa, PSD are dreptul de a-i retrage mandatul.
Alin Popovici spune că a trecut la formațiunea librală deoarece este un om de dreapta și dorește să facă mai mult pentru județ. ”În mandatul trecut nu am putut face prea multe pentru că eram în opoziție. Acum spre să reușesc să fac mai mult”, a spus Popovici.

C.P.

Articole din aceeasi categorie