Berzele de la Beliș, din nou în top

Berzele de la Beliș rămân și anul acesta în top. Datele publicate de Societatea Ornitologică Română (SOR), la finalizarea numărătorii berzelor albe, realizată cu ajutorul aplicației „Uite, Barza”, relevă că, și anul acesta, cuibul de berze situat la cea mai mare înălțime, din țara noastră, se află (tot) în satul Beliș, județul Cluj, la o diferență de altidudine de aproape 200 m de următorul, aflat în Moldova-Sulița, județul Suceava.

Recenzarea berzelor albe a avut loc în perioada 25 iunie – 31 iulie. Anul acesta au fost înregistrate 3.206 cuiburi, dar numai 2.788 au fost validate – a anunțat SOR.

Potrivit declarației lui Ovidiu Bufnilă, responsabil de comunicare al SOR, pentru a valida un cuib trebuie ca acesta să fie recenzat pe loc, nu din mașină. „Ne-am trezit cu cuiburi aflate la 5 kilometri distanță de locul unde fuseseră introduse, și așa am ajuns la cifra de 2.788 de cuiburi validate. Din acestea, multe au fost recenzate de două sau trei ori, de mai mulți utilizatori. După ce am suprapus intrările dublate sau chiar triplate, am rămas cu un număr de 1.901 cuiburi. Din acestea, 1.105 sunt amplasate pe stâlpii de electricitate, iar 626 de cuiburi de pe stâlpi au cuib artificial montat de furnizorii de energie electrică din România. Ca număr de păsări, avem un total de 6.580 de păsări, din care 3.044 sunt adulți”, spune Ovidiu Bufnilă.

Cele mai multe cuiburi de barză au fost numărate, anul acesta, în județul Suceava (230 cuiburi), urmat de Harghita (211 cuiburi), Călărași (162 cuiburi), Constanța (160 cuiburi), Tulcea (139 cuiburi), Botoșani (92 cuiburi), Timiș (71 cuiburi) și Ialomița (70 cuiburi). În județul Cluj au fost numărate doar 46 de cuiburi (asta neînsemnând, însă, că nu există mai multe!).

Într-un top al localităților cu berze, pe primul loc se situează Siculeni (HR), cu 42 cuiburi, urmat de: Luncavița (TL) – 38 cuiburi, Turcoaia (TL) – 38 cuiburi, Murighiol (TL) – 37 cuiburi, Isaccea (TL) – 35 cuiburi și Vicovu de Sus (SV) – 32 de cuiburi.

În ce privește cuiburile extreme: cel mai nordic cuib de barză numărat în 2019 se află în comuna Cotușca, județul Botoșani; cel mai sudic cuib de barză numărat în 2019 este în comuna Bujoru, județul Teleorman; cel mai estic cuib de barză numărat în 2019 se află la Sfântu Gheorghe, județul Tulcea; cel mai vestic cuib de barză numărat în 2019 se află la Nădlac, în județul Arad.

Cuibul situat la cea mai mică altitudine în 2019 – un metru peste nivelul mării – se află la Pardina, județul Tulcea. Cuibul situat la cea mai mare altitudine în 2019, 1.154 de metri (aplicația mea spune 1.157 m, cu plus/minus 3 m) se află la Beliș, județul Cluj. Al doilea (prezentat inițial, dintr-o eroare, ca fiind cel de la cea mai mare înălțime) este la 985 de metri peste nivelul mării și se află la Moldova-Sulița, județul Suceava.

„Numărătoarea berzelor albe a adus în 2019 un record absolut pentru un cuib de barză din România. Pentru prima oară, avem un cuib cu  șapte pui de barză albă. Cuibul se află în satul Horodnic de Sus, județul Suceava, iar numărul record de pui a fost înregistrat de biologul Lucian Fasolă Mătăsaru. Berzele pot avea între 1 și 7 pui, dar este foarte greu pentru un cuplu să îi crească pe toți cu succes, părinții trebuie să aibă la dispoziție resurse foarte bogate de hrană pentru a-i crește pe toți. Până acum, în baza de date a SOR au mai existat cuiburi cu șase pui, dar acesta este primul cuib în care părinții reușesc să crească șapte. Astfel de cazuri sunt extrem, extrem de rare” – precizează specialiștii SOR.

***

Berzele au venit la Beliș în 2017, la sfârșitul lunii mai, cu puțin timp înainte de Rusalii. Era ceva așa de neobișnuit, încât nici când au început să-și clădească cuibul pe un stâlp situat la intrarea dinspre Huedin, lângă intersecţia drumului care duce spre Primărie cu drumul spre Fântânele, oamenii n-au crezut că berzele o să rămână într-un sat în care iarna începe, uneori, spre sfârșitul lui octombrie și se termină cu puțin înainte de 1 mai. Dar au rămas! Au trudit toată vara la cuib și când acesta era aproape gata, a trebuit să plece spre „țările calde”. N-a crezut nimeni că vor veni înapoi. Chiar și faptul că stătuseră o vară în sat a fost privit ca o… eroare. O greșeală de traseu.

Când (tot) nimeni nu credea că le va mai vedea vreodată, în 2018, la începutul lunii aprilie, înainte de Paști, berzele s-au întors în sat. Au stat ascunse numai ele știu unde, în zilele în care a nins, apoi au venit la cuib, continuând construcția acestuia, începută în 2017. La puțin timp, o altă pereche de berze a încercat să le ocupe cuibul. A fost o desfășurare de aripi cum nu se mai văzuse în  sat și un clămpănit de ciocuri cum nu s-a mai auzit până atunci. Intrușii au fost alungați, însă.

În 2018, chiar de 1 iunie, în cuibul de pe stâlpul de la intersecție au venit pe lume primele berze … de Beliș. Patru pui, pentru care părinții au răbdat, pe perioada în care au clocit ouăle, zile lungi de frig, ploaie, lapoviță și grindină. Iar mai apoi, după ce au ieșit puii, ploaie și arșiță și iar ploaie și iar arșiță.

Din patru pui, au rămas în viață doar trei. La începutul lui august, cinci perechi de aripi – berzele și puii – se întreceau în zbor deasupra satului. Spre sfârșitul lunii, cele cinci berze au plecat spre Africa. Din nou, nimeni nu a crezut că se vor întoarce.

În iarnă, sub greutatea zăpezii s-au prăbușit garduri, acoperișuri de șuri și poieți și chiar acoperișuri mai vechi de case. Cuibul berzelor a rămas intact. Semn bun, au zis unii. Poate vor veni berzele înapoi.

Și chiar au venit. Pentru a treia oară. Și chiar mai devreme decât anul trecut.

Din nou, o altă pereche de berze au încercat să le fure cuibul. N-au reușit nici acestea, și nimeni nu știe unde s-au dus. Nimeni n-a semnalat mai apoi vreun alt cuib, pe aproape.

Berzele Belișului au avut de suportat încă o dată capriciile unui început târziu de primăvară. Și, pe ploaie, chiar ninsoare, lapoviță, grindină, vânt, au rămas și anul acesta nemișcate pe cuibul din care, în ultimele zile din mai, și-au ițit capetele cu ciocuri mari și negre, patru pui. „Câte un vestitor pentru fiecare zare”, după cum îmi spunea, anul trecut, un „povestitor”.

La mijlocul lunii august, din Beliș au plecat șase berze. Câte se vor întoarce, nu știe nimeni, fiindcă, așa cum spunea, în 2017, ornitologul Alexandru Stermin, faptul că două berze și-au făcut cuib în acest sat de munte, situat la peste 1200 m altitudine, poate fi considerat „unul de excepţie”, ţinând cont că barza albă cuibăreşte, în general, la altitudini de până la 700 de metri.

După trei ani de prezență la Beliș, localnicii cred că perechea inițială, măcar, se va întoarce. Nu de alta, dar berzele sunt singura „minune” care s-a întâmplat, în ultimii trei ani, în acest sat de munte.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie