Bătălia pentru cea mai mare comună din România. Radu Fărcaș, un economist cu know-how nemțesc, este candidatul PRO România la Primăria Florești

Pro România îl aruncă în cursa pentru primăria celei mai mari comune din țară pe economistul Radu Fărcaș. Într-un interviu acordat ziarului Făclia, Radu Fărcaș vorbește despre motivele care l-au determinat să intre în această competiție și prezintă soluții la câteva dintre problemele comunei.

Rep: Domnule Radu Fărcaş, Pro România a decis să intraţi în cursa pentru primăria celei mai mari comune din ţară, Floreşti. Ce vă determină să intraţi în această competiţie?

Radu Fărcaș: Am decis să candidez la funcția de primar al comunei Florești, după ce am acumulat în ultimii ani tot mai multe nemulțumiri văzând neputința actualei administrații de a ține pasul cu – nici nu mai vorbesc de a anticipa – evoluțiile de la nivelul societății și mai ales de la nivelul comunității noastre.

De 12 ani, de când locuiesc în Florești, populația a crescut de 8 ori, iar realitățile economice din regiune s-au schimbat radical. Cluj-Napoca, fiind un pol de dezvoltare al țării, a atras profesioniști în căutare de locuri de muncă, antreprenori, studenți și multe alte categorii sociale. Mare parte dintre aceștia au considerat comuna Florești o opțiune optimă pentru un trai decent. Dar odată cu trecerea timpului, aproape toți au constatat că această comună le oferă doar un dormitor, pentru care trebuie să suporte la schimb ore infernale în trafic, lipsa creșelor, a grădinițelor și chiar a unui liceu, lipsa serviciilor medicale corespunzătoare, lipsa parcurilor și în general, a unor opțiuni decente pentru a petrece timpul liber cu familia.

Astfel, am ajuns să mă gândesc, întâi singur, apoi să mă consult cu prieteni, apoi cu experți, să caut soluții pentru a rezolva o parte din aceste probleme. Și deja am expertiza și pârghiile necesare pentru a demara astfel de proiecte. După 20 de ani de muncă într-o companie germană, sunt determinat să transfer mai departe cunoștințele și know-how-ul acumulate către comunitatea în care trăiesc. Vreau să produc o schimbare în administrarea comunei noastre, pentru că la nivelul anului 2020 nu mai putem spera și aștepta să vină cineva să ne salveze. Trebuie să ne asumăm responsabilitatea, să ne implicăm și să producem noi schimbarea pe care o dorim.

Rep: De ce credeţi că Pro România v-a ales pe dumneavoastră ca variantă în competiţia pentru această comună?

Radu Fărcaș: A fost o tatonare reciprocă, eu mi-am dorit să mă asociez cu un partid cu o mentalitate modernă, adaptată vremurilor pe care le trăim, în care vorbim de revoluții digitale, de inteligență artificială, de robotizare ș.a.m.d. Eu, fiind economist de profesie, când am văzut că PRO România se branduiește ca un partid de tip start-up, cu viziune pro, focusat pe proiecte, care valorizează dezvoltarea economică și nu se irosește în critici politicianiste sterile, am considerat că voi găsi aici susținerea și echipa potrivită pentru a face treabă bună, pe drumul spre normalitate în Florești, prin muncă și inovație.

Iar echipa clujeană a PRO România m-a apreciat pentru energie, pentru responsabilitatea cu care îmi duc la bun sfârșit proiectele în care mă implic și pentru viziunea mea privind viitorul comunei Florești. Eu, lucrând de 20 de ani într-o companie germană, am preluat mentalitatea și abordarea lor – acolo există standarde și proceduri clare, ai un obiectiv stabilit și asumat, apoi implementezi o serie de acțiuni și măsuri specifice în cadrul unui plan de acțiune, prevăzând termene și persoane responsabile, astfel încât obiectivul să fie realizat și chiar depășit la termenul stabilit. Aceasta înseamnă management performant, pe care vreau să-l implementez și în cadrul administrației publice. În ziua de astăzi, în care singura constantă este schimbarea, tot ceea ce ai de făcut este să ieși din zona de confort și să inovezi și să anticipezi mereu. Un pilot bun spune că dacă pilotezi avionul fiind în cockpit ești mort, trebuie să fii cu cel puțin câteva mile bune în fața lui. Și asta este valabil și în viața noastră de zi cu zi, atât în profesie, cât și acasă.

Rep: Care ar fi, în opinia dumeavoastră, principalele probleme care trebuie rezolvate la Floreşti?

Radu Fărcaș: Eu am făcut încă un lucru nemțesc și aici. Evident, ca fiecare dintre locuitorii comunei, văd și cu ochiul liber care sunt problemele, dar am vrut mai mult de atât, am vrut o prioritizare din punctul de vedere al urgenței și importanței. Am vrut să văd cum gândește și o mamă, o bunică sau un tânăr student. Așa că am lansat o serie de sondaje online, să pot înțelege și mai bine ce-i doare cel mai tare pe floreșteni. Pentru că cetățenii trebuie ascultați, iar prioritizarea proiectelor tale, ca primar, se face în funcție de nevoile lor, nu de ambițiile tale politice. Pe agenda primarului, nevoile cetățenilor sunt priorități. Oamenii spun că un TOP 5 al principalelor nevoi ar fi: 1. Centura Sudului – care să le ofere o alternativă pentru transportul spre oraș; 2. Construirea de creșe și grădinițe cu program prelungit, astfel încât să nu fie nevoiți să apeleze la transportul zilnic al copiilor spre Cluj-Napoca, mai ales al celor mici; 3. Transportul public – care efectiv le mănâncă două ore pe zi din viață cetățenilor; 4. Atragerea de fonduri europene – pentru a dezvolta economic comuna și a-i rezolva problemele de infrastructură și zonele de agreement; 5. Rețelele de utilități – care sunt subdimensionate, învechite și trebuie schimbate înainte să se producă blocaje sau chiar tragedii, precum și pentru a putea răspunde optim dezvoltării viitoare a comunei.

Rep: Cum vedeţi soluţionarea problemei traficului în această comună?

Radu Fărcaș: Era bine să fie proiectate niște alternative pentru accesul în Cluj-Napoca de când s-a observat creșterea populației. Așa, în acest moment, a devenit extrem de costisitoare orice soluție și de aici și impasul, blocajul. De exemplu, pentru construirea Centurii Sudului, Primăria a propus niște sume pentru exproprieri, dar evident că prețul terenurilor din zonă a crescut odată cu dezvoltarea imobiliară și oamenii și-au câștigat drepturile în instanță, iar bugetul Primăriei pur și simplu nu e suficient pentru a acoperi aceste costuri. De asemenea, a fost un proces cu constructorul, firma Diferit, unde Primăria a pierdut, iar contractul a fost reziliat pe cale amiabilă. Ce putem înțelege din toate aceste rezultate? Că pur și simplu lipsește expertiza la nivelul Primăriei? Că nu au experți care să facă analize de timp, costuri, energie când se ia o decizie? Că nu au experți care să acceseze fonduri europene pentru infrastructură? Sau că pur și simplu specialiștii pe care îi au nu dețin cunoștințe relevante, adaptate realităților curente și de aici haosul continuu la care asistăm cu toții de 8 ani?

Să-mi explice cineva de ce Primăria Florești face un credit revolving la o bancă de 44 de milioane de lei ca să facă Centura Sudului, când are la dispoziție un model de succes, centura metropolitană, făcută cu fonduri europene.

Sper ca răspunsul la toate aceste întrebări pe care le formulez eu azi să vină la vot.

Mie mi se pare că e evident că în acest moment a rămas o unică soluție la dispoziția administrației din Florești: un parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca și Consiliul Județean și atragerea fondurilor europene pentru un astfel de proiect major de infrastructură, care influențează practic traficul din întreaga zonă metropolitană.

Rep: Una dintre problemele comunei e legată de infrastructura şcolară şi preşcolară. Ce soluţii ar fi în această zonă?

Radu Fărcaș: Da, așa este. Poate că, la nivel de liceu, mulți floreșteni ar prefera în continuare Cluj-Napoca, dar pentru creșe și grădinițe cu siguranță ar opta pentru ceva în apropierea locuinței. Este foarte greu să trezești copiii la ora 6.30 dimineața să ajungă la ora 8 în Cluj, mai ales când vorbim despre copii mici – chiar dacă știm că cine se trezește de dimineața ajunge departe. Trebuie să vedem ce terenuri mai are Primăria în proprietate sau chiar clădiri și, aplicând la fonduri europene, să fie efectiv amenajate sau construite, ridicate de la zero, creșe și grădinițe. E doar o chestiune de a stabili corect prioritățile – pentru ce aloci buget și pentru ce le spui oamenilor să scrie proiecte.

Rep: Cum vedeţi Floreştiul de mâine?

Radu Fărcaș: Cunoscând dorința mea și a multor cunoscuți – iar mai nou primesc și în online sugestii, propuneri, susțineri – de a ne implica, precum și responsabilitatea pe care o simțim față de mediul în care ne ducem traiul și de calitatea vieții de zi cu zi a copiilor noștri, eu sunt optimist că Floreștiul de mâine va fi unul decent. Un proiect important pentru administrația condusă de mine va fi elaborarea Agendei Strategice a Comunei Florești 2020-2040. E foarte mult de lucru în zonă, așa că nu mă pot hazarda să promit sau să visez că va fi cea mai înfloritoare comună a țării, chiar dacă este comuna cea mai educată din România, unde 30% din cetățeni au studii superioare. Cu siguranță pot fi stopate proiecte de construcție haotică, pot fi corectate deciziile greșite luate până acum la nivel de infrastructură și pot fi făcuți pași importanți pentru investiții în creșe, grădinițe, transport în comun, utilități. Cu bună credință, transparență și foarte multă muncă, da, se poate.

Articole din aceeasi categorie