Bărbat cu coronavirus, internat la Cluj-Napoca

Un bărbat de 45 de ani din Maramureş, internat la Spitalul de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca, a fost depistat cu noul coronavirus, a anunţat, vineri, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Nelu Tătaru. El este din afara zonei de carantinaj şi s-a întors în țară în 25 februarie. Bărbatul a fost la doctor în Italia, a ajuns cu febră în România, fiind internat la Clinica de boli infecțioase din Maramureș iar apoi transferat la Cluj-Napoca.
Nelu Tătaru a mai precizat că un alt caz confirmat vineri cu coronavirus este o femeie de 38 de ani din Timișoara. „Cel de-al doilea caz este al unei femei de 38 de ani din Timişoara, care pe 17 februarie merge o zi la Bergamo, în afara zonei definiţiei de caz, se întoarce, iar pe 25 februarie prezintă un prim semn de sub-febrilitate cu o stare generală alterată. Stă acasă, se prezintă la spital pe 27 pentru o evaluare, neprezentând simptomatologie. I se face o testare, i se dă un tratament şi merge acasă în izolare. Astăzi şi testul dânsei este confirmat pozitiv”, a spus Tătaru.
Prefectul judeţului Cluj, Mircea Abrudean a declarat că starea generală de sănătate a pacientului din Maramureş este relativ bună, fără elemente de gravitate.
„Conform buletinului de analize medicale efectuate la Timişoara, se confirmă infecţia cu coronavirus. În cursul zilei de astăzi, se vor finaliza şi rezultatele analizelor efectuate la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca, acestea aflându-se în prezent în lucru”, a precizat prefectul Mircea Abrudean.
Mircea Abrudean a adăugat faptul că încă din momentul transferului de la Baia Mare s-a urmat cu stricteţe protocolul prevăzut în aceste situaţii, astfel că nu a existat contact cu cazul, cu excepţia echipei medicale special pregătite pentru transportul în siguranţă şi intervenţia specifică. De asemenea, persoana a fost internată în secţia clinică, pe circuitul separat de preluare.
„Diagnosticul pacientului este de pneumonie interstiţială, cu manifestări de astenie şi dificultăţi respiratorii uşoare la efort în cazul deplasării. Starea generală de sănătate este relativ bună, fără elemente de gravitate. În măsura în care vor exista elemente noi, le vom comunica în timp util”, a adăugat prefectul.
Mircea Abrudean a anunţat, vineri, că în judeţul Cluj sunt 521 de persoane autoizolate la domiciliu după ce au sosit din zonele afectate de coronavirus din Italia. Majoritatea persoanelor izolate la domiciliu s-au întors în România pe calea aerului, însă sunt şi cetăţeni care au venit cu mijloace de transport rutiere.
Aeronavele care ajung la Cluj din Bergamo și Treviso sunt garate separat la aeroportul din Cluj iar călătorii sunt dirijați către vechiul terminal al aeroportului unde sunt supuşi procedurilor prevăzute de lege în cazul persoanelor care vin din zone afectate de coronavirus. ”Aeronavele sunt garate separat, pasagerii sunt dirijați către terminalul vechi, amenajat inclusiv din punctul de vedere al filtrelor pentru Poliția de Frontieră, lucrurile se desfășoară în condiții decente, normale”, a adăugat prefectul, precizând că săptămânal sunt așteptați pe aeroportul din Cluj un număr de 1.200 de pasageri din Treviso și Bergamo.
Teste pentru coronavirus şi la Cluj-Napoca
Prefectul Mircea Abrudean a arătat că foarte importrant pentru această zonă a Transilvaniei este că la Spitalul de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca au ajuns chiturile de testare pentru coronavirus. „Este o veste bună pentru că de acum nu va mai trebui să trimitem probele la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti”, a spus prefectul, adăugând că în aceste zile nu mai puţin de 14 persoane au fost cu simptomatologie respiratorie.
Medicul Violeta Briciu din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase din Cluj a declarat, la rândul său, că unitatea medicală pe care o reprezintă este pregătită să preia pacienţii care se prezintă cu suspiciune de infecţie cu coronavirus din regiunile cu risc. „Suntem pregătiţi atât din punct de vedere al posibilităţii de diagnostic dar şi din punct de vedere al circuitelor pe care le-am realizat în spital. Astfel am separat întreg circuitul în care se prezintă pacienţii cu simptomatologie de circuitul în care avem pacienţi cu altă simptomatologie. Avem secţie clinică şi personal medical dedicat testării şi îngrijirii acestor pacienţi”, a spus Violeta Bricu. Medicul a dat asigurări că Spitalul de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca nu are probleme cu echipamentul de protecţie, stocul fiind asigurat cel puţin pentru următoaerele două luni.
Violeta Briciu susţine că orice persoană care se întoarce din zone cu risc şi prezintă simtomatologie uşoară de tip durere de gât, febră sau dificultăţi în respiraţie intră în suspiciunea de caz de coronavirsu şi necesită investigare în spitalul de boli infecţioase.

C.P.

Articole din aceeasi categorie