Bani de la UE şi Guvernul României pentru restaurarea şi reabilitarea Bisericii Sf. Mihail

Biserica romano-catolică Sfântul Mihail din centrul municipiului Cluj-Napoca va intra într-un amplu proces de restaurare şi reabilitare în cadrul unui proiect cu finanţare europeană şi naţională.

Potrivit Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest, lucrările ar urma să se realizeze pe parcursul a patru ani, valoarea proiectului fiind de 21.932.171,42 lei, din care 15.626.223,96 de la bugetul UE iar 2.389.893,08 din bugetul României.

Prin implementarea acestui proiect se doreşte creşterea numărului mediu anual de vizitatori în Biserica romano-catolică Sf. Mihail şi creşterea accesabilităţii locaşului de cult în rândul tuturor categoriilor de turişti. Mai exact se propune o creştere a numărului anual de vizitatori cu şase la sută. Lucrările vizează restaurarea componentelor artistice din piatră, amenajarea unui spaţiu expoziţional în turn, cu acces la terasa circulabilă, intervenţii asupra finisajelor interioare, realizarea unei fâşii perimetrale subterane pentru împiedicarea infiltraţiilor la baza zidăriei, înlocuirea tuturor elementelor sistemului de colectare a apelor pluviale (jgheaburi, burlane) şi a şorţurilor, revitalizarea învelitorii bisericii, reconstruirea unor platforme de întreţinerea în şarpantă, lucrări de consolidare structurală, consolidarea zidurilor longitudinale deasupra bolţilor, refacerea scărilor din turn pentru a asigura accesul in siguranţă a turiştilor în turn, înlocuirea/completarea instalaţiilor interioare – electrice şi termice şi introducerea/completarea instalaţiei anti foc, conforme cu normele în vigoare. Totodată, în spaţiile cu acces pentru persoane cu dizabilităţi, sistemul de aprindere a luminilor şi prizele se vor amplasa la o înălţime accesibilă pentru toţi vizitatorii. Se mai prevede realizarea unei descrieri istorice a bisericii romano-catolice Sf. Mihail cu scris Braille, pentru persoanele cu dizabilităţi de vedere. Astfel se va asigura accesul pentru persoane cu dizabilităţi la serviciile turistice oferite de biserică.

Pe parcursul lucrărilor, edificiul de cult va fi închis, redeschiderea pentru public urmând să se facă abia în toamna anului 2021. Cu toate acestea, se doreşte ca o dată pe lună să se asigure posibilitatea ca cei interesaţi să poată efectua vizite de lucru în locaşul de cult.

Construcţia bisericii gotice a început în a doua jumătate a secolului al XIV-lea şi s-a încheiat în prima jumătate a secolului al XV-lea. Actualul turn, în stil neogotic, a fost construit între 1837 şi 1859. În timpul ultimei intervenţii majore, cea din 1951, bolta barocă deteriorată a sanctuarului a fost demolată, fiind reconstruită bolta gotică originală din beton armat. Tot atunci au fost restaurate şi acele picturi, care sunt vizibile şi astăzi pe pereţii bisericii.

C.P.

Articole din aceeasi categorie