BĂIŞOARA – locul sufletului nostru

DSC01556Iată genericul celei de a patra ediţii a manifestărilor ce au înmănuncheat, duminică, 17 august 2014, frumoasa zi a comunei Băişoara, o aşezare de la poalele nord-estice ale Apusenilor, ce urcă pînă la 1500 m altitudine. Este, cum se ştie, o aşezare căutată în toate anotimpurile anului pentru splendorile naturale colorate în alb şi verde, unde au fost rostuite în ultimii ani peste 850 de case de vacanţă şi unde încă supravieţuiesc cîteva mori de apă lîngă talpa munţilor ce încă mai ascund în adîncuri zăcăminte valoroase, precum plumbul şi argintul. O comună care, prin relieful ei dantelat cu semeţe piscuri şi păduri de conifere, conferă an de an vigoare turismului montan, al cărui campus cuprinde Muntele Băişorii, Muntele Mare şi Cheile Zănoagei.

DSC01557Şi cum strigătul locului natal pulsează în fiecare din noi, duminică, băişorenii au onorat, cu mic, cu mare, invitaţia doamnei Minodora Luca, de a participa la întîlnirea anuală cu vatra străbună, unde amintirile nu mor, rămîn mereu frumoase precum versurile:

“Cînd simţi un dor, dar nu de un suflet,

Ci de un loc, de o poveste,

Închide ochii şi c-un zîmbet,

Ai să-ţi dai seama unde este.

Chiar dacă viaţa te desparte

De locul ăla unde-i bine,

Cu cît de el eşti mai departe,

Cu-atît îl ai mai mult în tine”.

Şi, apropo de depărtare, două surori, fetele primăriţei şi ale prof. Mircea Luca au sosit tocmai din nordul Americii pentru a se reîntîlni cu cei dragi şi cu spaţiul copilăriei.

DSC01544 Pe o vreme frumoasă, oameni buni şi credincioşi au umplut pînă la refuz Biserica ortodoxă cu hramul “Adormirea Maicii Domnului”, unde Sfînta Liturghie a fost săvîrşită de P.S. Vasile Someşanul înconjurat de un sobor de preoţi. De aici, mulţimea s-a regrupat în zona centrală a localităţii unde preoţii şi P.S. Vasile Someşanul au oficiat un parastas închinat eroilor căzuţi în cele două războaie mondiale. La Monumentul Eroilor, împrejmuit cu flori, au făcut de gardă militari din forţele armate ale MAN, o gardă militară a prezentat onorul în acordurile Fanfarei militare, înaintea defilării fiind depuse coroane de flori din partea Primăriei Băişoara, Primăriei Cluj-Napoca, de către primarul Emil Boc, PDL Cluj, PSD, PRM, Consiliul local Băişoara, primăriile Turda, Sînpaul şi Iara, Parohia Ortodoxă Băişoara şi Consiliul Judeţean Cluj.

DSC01561În cadrul acestui ceremonial, primăriţa comunei Băişoara, doamna Minodora Luca, a adresat un emoţionant cuvînt de bun venit fiilor satului, numeroaselor oficialităţi din structurile politice, administrative, parlamentari, prelaţi, ofiţeri şi generali de armată. Marea surpriză a fost oferită de prezenţa Ansamblului artistic “Româncuţa” din comuna dobrogeană Cumpăna, ansamblu însoţit de primăriţa localităţii, doamna Mariana Gîju, colegă cu şefa administraţiei publice de la Băişoara în Consiliul Comunelor şi Regiunilor de la Bruxelles.

Tot aici au fost decernate titlurile de Cetăţean de onoare al comunei Băişoara: domnului prof. emerit Mircea Luca, titlu ale cărui simboluri au fost oferite de ex-premierul Emil Boc, care a subliniat responsabilitatea şi meritele celui care a predat matematica timp de 46 de ani în învăţămîntul gimnazial, iar 38 de ani a fost director coordonator al şcolilor din care mulţi foşti elevi i-au devenit colegi de profesie;  un al doilea titlu l-a primit doamna Adriana Olivia Berar, care a vegheat timp de 46 de ani la menţinerea sănătăţii locuitorilor de aici, diploma şi placheta fiindu-i înmînate de primarul Turzii, Tudorel Ştefănie. Primăria şi Consiliul local au mai oferit Diplome de excelenţă doamnei Mariana Gîju, prim-vicepreşedinte al Asociaţiei Comunelor din România şi domnului Ovidiu Colcer, preşedinte al ACR – filiala Cluj. Şi ca ineditul să cunoască superlative, cu prilejul acestei mari sărbători a fiilor Băişorii a fost lansat Imnul comunei cu titlul: “Băişoară, locul sufletului meu”, muzica aparţinînd tandemului Danciu – Kalman, iar textul este semnat de poetul popular Gavril Grecu şi de Minodora Luca. O piesă muzicală cu veleităţi folclorice, bine ritmată şi în deplină consonanţă cu versurile autorilor.

DSC01562A fost o primă parte a Zilei comunei Băişoara, în care discursurile s-au pliat pe valori, programe, împliniri şi potenţial local cu reale perspective, pe toleranţă şi înţelepciune, lipsind mesajele cu iz politic şi electoral, deşi au fost destul de mulţi politicieni aici.

După ce Ansamblul “Româncuţa” a prezentat, pe asfaltul din vecinătatea monumentului , cîteva din cele mai frumoase jocuri populare dobrogene, aplaudate cu generozitate de sutele de spectatori, conducerea comunei a oferit o masă comună numeroşilor oaspeţi, dar şi fiilor satului, după care a demarat maratonul muzicii, dansului popular şi al premierilor pentru diferite componente ale vieţii comunităţii locale. Pe scena în aer liber, construită în grădina Primăriei, doamna Minodora Luca a dat frîu liber manifestărilor cultural-artistice, strecurînd între recitaluri înmînarea a numeroase diplome şi premii. Dintre cei mai buni care au urcat pe scenă s-au numărat tinerii întreprinzători Claudia Vlad, Gabriela Vlad şi Sebastian Burz, care au creat multe locuri de muncă pentru localnici; prof. Lucreţia Presecan a fost desemnată cea mai bună coordonatoare de proiecte şcolare; premiile proiectului “Prin noi înşine”  a fost  înmînat şefilor de echipe; aduşi din vacanţă au fost şi elevii Şcolii gimnaziale, care au fost cîştigătorii proiectului ROREC.

DSC01552Desigur, nu au fost uitate cele mai în vîrstă persoane din comună, Diploma de excelentă şi plicul revenind doamnei Minodora Cirebea de 93 de ani şi domnului Vasile Coroban, de aceeaşi vîrstă. În contrast, 11 copilaşi au primit premiile tinereţii, iar 13 cupluri din satele comunei, care au sărbătorit 50 de ani de convieţuire, au primit cuvenitele onoruri ale administraţiei publice Băişoara.

Şi, cum această unitate administrativ-teritorială are la timonă o femeie care iubeşte florile, curăţenia, ordinea şi disciplina în construcţii, aceasta a fost şi beneficiara unui premiu întîi cîştigat la întrecerea celor mai bine gospodărite comune din judeţ. Acest concurs s-a organizat în acest an şi la nivelul gospodăriilor din Băişoara, pentru care s-au atribuit nu mai puţin de 31 de premii.

De subliniat este faptul că succesul acestui colaj care a constat din muzică – dans – premii a fost asigurat de acurateţea artistică a repertoriilor prezentate de  formaţiile “Băişana”, “Seceleana”, “Datina Turdeană”, “Cununa Transilvană” şi de soliştii: Alex Florin Vaida, Ioana Şteţco, Ciprian Poenar, Marian Dascăl, Nicolae Turcu, Lucia Potra, Mariana Morcan, precum şi de cîştigătorul concursului “Tinerelor talente” ale comunei, Alexandru Blidar.

Focul de artificii a încheiat această zi minunată a băişorenilor, care par a cumpăni mai adînc la versurile lui Flick:

“Oriunde ai să fii în lume

Să nu uiţi tu, nici un moment,

«Acasă» nu-i un loc anume,

«Acasă» e… un sentiment”.

Pagină realizată de

Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie