Azi se dă startul la cea de a VIII-a ediţie a Zilelor Clujului

Cea de a VIII-a ediţie a Zilelor Clujului debutează astăzi cu conferinţa Personalităţi şi momente marcante ale Marii Uniri, eveniment programat să aibă loc începând cu ora 10.30, în Sala de consiliu a Primăriei Municipiului Cluj-Napoca.

Printre vorbitori se numără academicianul Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române şi rectorul Universităţii Babeş-Bolyai şi academicianul Emil Burzo, preşedintele Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române. De la ora 13, în Piaţa Unirii este programat evenimentul „Studenţii dau culoare Clujului 2.0”. În cadrul acestei acţiuni, studenţii vor transforma Piaţa Unirii cu ajutorul pudrelor colorate într-un mozaic viu, oferind un start energic festivalului de suflet al oraşului. Studenţii clujeni se reunesc joi, 17 mai 2018, de la ora 11.30 pe platoul Sălii Polivalente, pentru a lua parte la Parada Studenţilor, eveniment care marchează încheierea anului universitar. Începând cu ora 21,00, Piaţa Unirii va găzdui Seara de teatru a Zilelor Clujului. Pe scena principală a festivalului va avea loc spectacolul concert pe muzica Adei Milea, după peripeţiile Bravului Soldat Švejk, scris de Jaroslav Hasek, tradus de Jean Grosu şi pus în scenă de Teatrul Naţional Cluj-Napoca.

Cel mai mare concert din lume pentru orchestră şi tuburi de percuţie
Zilele Clujului continuă vineri cu numeroase activităţi culturale, de divertisment dar şi sportive. Astfel, clujenii sunt aşteptaţi, începând cu ora 18, tot în Piaţa Unirii, să ia parte la o experienţă muzicală desăvârşită alături de 1000 de elevi din Cluj-Napoca. Este vorba de „Rapsodia copiilor”, cel mai mare concert din lume pentru orchestră şi tuburi de percuţie, în care elevii, alături de orchestra simfonică „Young Famous Orchestra”, sub bagheta dirijorului Vlad Agaghi, vor oferi un spectacol inedit dedicat Centenarului. Seara de vineri va continua cu concertele artiştilor Antonia, Compact, The Motans şi Voltaj. Un impresionant spectacol de video mapping va încheia, de la ora 22,45, a doua zi a festivalului.
Strada Mihail Kogălniceanu este o altă zonă ce va găzdui evenimente. Aici sunt programate să aibă loc Promenada cărţilor, Festivalul multiculturalităţii, Festivalul Culinar Internaţional, Târguri ale meşterilor populari şi ale comunităţilor internaţionale, dar şi concerte de muzică folclorică, folk, latino şi orientală.
Piaţa Muzeului va fi pe parcursul a trei zile transformată de iluminatul arhitectural special. De asemenea, spectacolele şi concertele vor completa atmosfera boemă a locului. Pe durata Zilelor Clujului, strada Potaissa se transformă într-o veritabilă scenă istorică. Taberele antice, medievale şi istorico-militare vor oferi şi anul acesta publicului şansa de a lua parte la diverse ateliere şi demonstraţii militare, care pun în scenă stiluri de viaţă de mult apuse.
În Parcul Central „Simion Bărnuţiu” sunt programate activităţi pentru copii, precum piese de teatru şi aventuri pline de adrenalină.

C.P.

Articole din aceeasi categorie