“Aviația Clujeană”

„Ziua Internaţională a Aviatiei Civile”, care se sărbătoreşte în fiecare an la 7 decembrie, va fi marcată la Cluj-Napoca printr-o serie de avenimente organizate de Asociația Română pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii – filiala Cluj împreună cu Radio România Cluj și Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj.
În acest context, joi 5 decembrie 2019, la sala de spectacole din sediul Radio România Cluj, str. Donath, nr. 160, va avea loc, începând cu ora 17, va avea loc lansarea cărţii “Aviatia Clujeană”. De asemenea, vineri 6 decembrie 2019, ora 14.00, la Aeroportul Internațional “Avram Iancu” Cluj va fi vernisată expoziția de fotografie și machete care suprind diverse etape din istoria aviaţiei clujene.
Cartea “Aviația Clujeană” cuprinde capitole dedicate instituțiilor: Aviația Militară, Aeroportul Cluj și Aeroclubul Cluj, precum și personalităților a căror destine au fost legate de această urbe: Marton Lajos – profesor și rector al Universității clujene, creator al unui aparat de zbor aflat la Muzeul Național al Transilvaniei – Cluj-Napoca, Matei Chiorean – constructor de avioane, Victor Precup – participant la “Zborul Marii Uniri”, Hermann Oberth, Emilia Ilie Goga-cea mai tânără femeie care a obținut brevetul de pilot profesionist, Smaranda Brăescu și eroul clujean Adj. av. Traian Dârjan.
Și-au anuntat participarea autorități locale, membrii ai societății academice clujene, studenți, elevi, cadre militare, membrii ai societăților clujene și ai A.R.P.I.A.
În fiecare an, la 7 decembrie, aeroporturile din întreaga lume celebrează la nivel mondial, Ziua Internațională a Aviației Civile. Această zi a fost stabilită ca dată aniversară în anul 1992, de către Adunarea Organizaţiei Internaţionale a Aviaţiei Civile (OACI/ ICAO) și a fost marcata prima dată la 7 decembrie 1994.
ICAO este o agenție specializată a Organizației Națiunilor Unite, creată în 7 decembrie 1944, pentru a promova dezvoltarea aviației civile în întreaga lume. Organizația stabilește standarde și reglementări necesare pentru siguranța si eficientizarea transporturilor aeriene internaționale și servește drept forum pentru cooperarea în toate domeniile aviației civile între cele 191 de state membre. România a devinit membră ICAO în anul 1965.
La 6 decembrie 1996, ICAO a cerut guvernelor, organizațiilor naționale, regionale și internaționale să ia măsurile necesare pentru sărbătorirea Zilei Internaționale a Aviației Civile (rezoluția 51/33). Scopul acestei zile este de a sărbători realizările obținute în domeniul aviației civile, dorința de progres și perfecționare în contextul economico-social actual.

Articole din aceeasi categorie