Autospeciale de intervenție vechi și puține, la ISU Cluj

Inspectoratul pentru Situații de Urgență al Județului Cluj stă foarte bine în ce privește tehnica de intervenție privind acordarea primului ajutor medical, dar este deficitar în ce privește dotarea cu autospeciale de intervenție cu apă și spumă.

„La momentul actual, parcul de ambulanțe SMURD al ISU Cluj este nou sută la sută, atât în ceea ce privește ambulanțele de terapie intensivă mobilă, ambulanțele de tip C, cât și echipajele de prim ajutor medical. Anul trecut am primit ambulanțe de la București, de la IGSU, prin Programul operațional de infrastructură mare, am primit o ambulanță de la Primăria Florești, care a cumpărat o ambulanță nouă, o ambulanță de la Primăria Cluj-Napoca și două ambulanțe de la Asociația Beard Brothers. Dacă la tehnica de intervenție privind acordarea primului ajutor medical stăm cum foarte bine, pe cealaltă parte stăm foarte prost. Avem mașini vechi. Ultima mașină mare pentru stins incendii cu apă și spumă o avem de acum doi ani, restul sunt vechi, sunt uzate. Din cauza asta, dacă avem o intervenție mai dificilă și mai mare într-o zonă a județului, trebuie să facem manevre de forțe și mijloace ca să ne putem desfășura activitatea în condiții bune și să rezolvăm intervenția în mod corespunzător” – a declarat miercuri, într-o conferință de presă, comandantul ISU Cluj, general de brigadă Ion Moldovan.

Potrivit acestuia, cea mai veche mașină de intervenție cu apă și spumă este din 1980 și se află în dotarea Detașamentului de Pompieri din Huedin. „Mai noi” sunt patru sau cinci, de capacitate medie, dar și acestea au o vechime între 5 și 6 ani.

„Dacă Detașamentul Cluj La un moment dat avea șase – șapte mașini de intervenție cu apă și spumă, acum ne bazăm pe trei mașini. Este foarte, foarte greu. Detașamentul 1 Cluj-Napoca este cel mai solicitat, aici ar trebui să avem cele mai multe mașini și cele mai bune” – a declarat comandantul ISU Cluj.

În cursul anului 2019, ISU Cluj a desfășurat 17.307 intervenții, din care 14.501 au fost intervenții pentru acordarea primului ajutor medical, iar restul, de 2.806 au fost intervenții pentru situații de urgență pe toate celelalte paliere de lucru ale pompierilor.

Numărul intervențiilor a crescut cu cca 8,57% la sută, față de 2018, comandantul ISU Cluj apreciind că această creștere se datorează și posibilităților sporite de intervenție, odată cu dotarea Inspectoratului cu ambulanțe SMURD noi („în 2018 au fost foarte multe zile în care ambulanțele SMURD au fost defecte”).

Anul trecut, ISU Cluj a intervenit, în medie, la 48 de cazuri pe zi.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie