Aurelia Cristea (USL): Mi-aş dori ca, după aceste alegeri, Parlamentul care va rezulta să fie unul format din profesionişti

Aurelia Cristea se numără printre noile figuri ale politicii clujene. După o carieră de mare succes în domeniul asigurărilor, Cristea a ales să se implice activ în Partidul Social Democrat. În această toamnă, Aurelia Cristea fost desemnată să candideze din partea USL în Colegiul 3 uninominal Cluj-Napoca. Într-un interviu acordat ziarului Făclia, expertul clujean în asigurări explică de ce a decis să urmeze o carieră politică şi ce o califică să devină parlamentar. Totodată, Cristea vorbeşte despre aşteptările sale de la noul Parlament cît şi despre priorităţile sale pe plan legislativ.

Rep: Consideraţi că, dumneavoastră ca şi candidat şi ca om politic, din perspectiva definiţiei acestuia, aveţi pregătirea şi profilul necesare pentru a fi parlamentar?
Aurelia Cristea: Sînteţi simpatic! Există o definiţie general acceptată a candidatului politic în vreun manual? Cred că de fapt dumneavoastră doriţi să mă întrebaţi altceva, şi anume, vă situaţi în zona aceea de care vorbea Andrei Pleşu zilele trecute într-un editorial. Adică vreţi să mă întrebaţi ce ştiu să fac. Eu vă spun doar atît: am crescut singură doua fete minunate şi în tot acest timp am reuşit să-mi construiesc o carieră profesională solidă în domeniul asigurărilor. Deci ştiu să fac şi mîncare şi afaceri. Ca să revenim, nu ştiu dacă mă încadrez în definiţia dumneavoastră de politician, dar ştiu că mă încadrez în cea de profesionist şi în cea de om bun. O să lăsăm alegătorii să deciă în ce definiţie au mai mare incredere.

Rep: Credeţi că pe plan profesional aţi ajuns la un nivel maxim astfel încît să vă orientaţi spre o carieră politică?
Aurelia Cristea: Experienţa profesională se updatează în decursul vieţii permanent. Nu cred că se poate vorbi de un ‘’moment zero’’ din punct de vedere profesional în care poţi fi considerat pregătit\ă pentru o carieră politică.
Am o experienţă de peste 15 ani în domeniul asigurărilor, perioadă pe parcursul căreia am învăţat foarte mult şi, în egală măsură, mi-am folosit experienţa şi cunoştinţele pentru dezvoltarea fiecărei companii sau instituţii în care am activat. Am fost onorată să fiu învestită cu încrederea managerilor internaţionali ai Vienna Insurance Group atunci cînd am trecut printr-un proces laborios de recrutare pentru a ajunge în poziţia de director de vînzări pe România al acestei companii. Totodată, am  avut ocazia să particip la activitatea de reglementare şi supraveghere a pieţei de asigurări din Romania, în perioada 2006-2010, fiind membru în cadrul Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor funcţie asimilată cu cea de secretar de stat. Recent, de doar cîteva luni, coordonez, din poziţia de director general, Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), un organism foarte important pentru noi toţi pentru că gestionează poliţele de asigurare împotriva dezastrelor naturale.
Aşadar, activitatea mea profesională de pînă acum a fost una intensă şi a ajuns la un nivel destul de înalt ca să îmi permită să cred că pot să fac mai mult în ceea ce priveşte schimbarea atît de necesară în sensul unei evoluţii generale a societăţii.

Rep: Ce ar putea aduce nou femeile în Parlamentul României?
Aurelia Cristea: Femeile sînt în Parlament încă din 1990, aşa încît ele au avut un aport şi pînă acum la schimbările prin care societatea noastră a trecut.
Nu cred că existe diferenţe majore între femei şi bărbaţi atunci cînd eşti un foarte bun profesionist. Mi-aş dori ca, după aceste alegeri, Parlamentul care va rezulta să fie unul format din profesionişti în domeniul lor de activitate care să aibă iniţiative clare şi bine fundamentate pe care să le promoveze şi pe baza cărora societatea să poată evolua.

Rep: Cum apreciaţi actualul sistem de vot? Credeţi că uninominalul e mai eficient decît votul pe liste ?
Aurelia Cristea: Cred că uninominalul a adus un beneficiu esenţial relaţiei candidat-alegător, şi anume o apropiere a celui care solicită un vot de omul pe care doreşte să îl reprezinte. În plus, candidatul este obligat să se intereseze în detaliu despre cetăţenii din colegiu, trebuie să afle cine sînt ei, ce probleme au, acum nu mai este loc de generalizări. E un pas înainte în sensul unei relaţii fireşti între candidat şi cetăţean, chiar dacă sistemul uninominal actual este, desigur, unul perfectibil.

Rep: Cum credeţi că îi puteţi reprezenta pe clujenii din Colegiul 3 în Parlament? Veţi avea suficiente pîrghii pentru a-i putea ajuta ?
Aurelia Cristea: Pe lîngă cîteva probleme specifice care ţin, multe dintre ele, de domeniul administraţiei locale, cea mai mare parte a problemelor clujenilor din Colegiul 3 sînt aceleaşi ca a majorităţii românilor. Însă, din punctul meu de vedere, fiecare om cu fiecare problemă este important, aşa încît, orice problemă a cărei soluţionare poate aduce o îmbunătăţire a unui sistem, a unei proceduri, va fi susţinută de mine în Parlament şi mă voi lupta pentru acel proiect.
Nu trebuie să uităm că odată ajuns în Parlament, orice candidat devine parlamentar care reprezintă interesele tuturor cetăţenilor României, fie că ei sînt din Cluj, Calafat sau Fălticeni, că sînt români, maghiari, germani, rromi ori străini care au devenit între timp cetăţeni români.

Rep: În opinia dumneavostră, care ar trebui să fie priorităţile legislative în perioada 2012-2016?
Aurelia Cristea: Formaţia mea profesională, ca şi statutul meu de mamă, mă obligă să vin în faţa Dumneavoastră cu cîteva proiecte concrete:
• Crearea unui cadru legislativ care să ofere stabilitate şi predictibilitate mediului de afaceri;
• Scăderea TVA la 9% atît la produsele alimentare de baza cît şi la serviciile turistice;
• Implementare şi completarea legislaţiei privind descentralizarea din sănătate, pentru a evita blocajele şi pentru a asigura finanţarea corespunzatoare;
• Asigurarea finanţării corespunzătoare a educaţiei;
• Generalizarea programului «Şcoală de după şcoală», în parteneriat cu autorităţile locale, părinţi, agenţi economici.
• Alături de aceste măsuri îmi propun să sprijin proiectele demarate la Cluj: transformarea Clujului într-un oraş deschis înaltei tehnologii, promovarea produselor locale şi încurajarea turismului, crearea de locuri de muncă bine plătite şi sigure.

Cosmin PURIŞ

Articole din aceeasi categorie