Aurelia Cristea cere trecerea de la ‘’lighean la cadă’’

Deputatul PSD Aurelia Cristea a cerut Executivului să implementeze la nivel rural un program naţional de tip Prima Baie, respectiv acordarea unei subvenţii de 200 de euro pentru amenajarea unei băi în locuinţele care nu dispun de una.

Parlamentarul clujean susţine că prin acest program se propune dotarea minimală cu obiectele sanitare aurelia cristeanecesare unui procent semnificativ din cele peste 3.4 milioane de gospodării care, conform ultimului recensămînt, nu beneficiază de o baie funcţională.

‘’Mi-am propus să continui să aduc în atenţia legislativului şi Guvernului acele iniţiative provenite din societatea civilă şi care să respecte propriile criterii de “preselecţie”: să adreseze o nevoie reală, să aibă ca rezultat o îmbunătăţire clară a stilului de viaţă şi a nivelului de trai, să fie susţinute de date şi argumente concrete şi să beneficieze de o largă susţinere publică. Iniţiativa pe care doresc să o supun acum atenţiei publice, Prima Baie, îndeplineşte aceste criterii. Îmi doresc să putem extinde, astfel, modelul de democraţie participativă aplicat cu succes în cazul legii de interzicere a fumatului în spaţiile publice închise şi către alte idei şi propuneri de proiecte cu impact pozitiv în societatea românească”, a declarat Aurelia Cristea, adăugînd că multe gospodării din zona rurală sînt supuse unor riscuri uriaşe de sănătate cauzate de lipsa unei băi funcţionale în interiorul locuinţei şi implicit a igienei corespunzătoare.

Deputatul a menţionat că beneficiarii principali ai unei astfel de măsuri ar fi gospodăriile unde există apă curentă şi mai trebuie doar convertită o încăpere în baie. ‘’Este vorba de aproximativ 17% din gospodării, acest procent însemnînd aproximativ 186.000 de români, la o medie de 2,8 persoane/gospodărie. O estimare a costurilor minime de achiziţie pentru obiectele sanitare şi de igienă intimă necesare echipării unei băi funcţionale se situează între 190 şi 215 Euro. Ca atare, un program de tipul Prima Baie prin care să fie acordată o subvenţie de 200 Euro pentru astfel de achiziţii ar fi o abordare oportună şi cu rezultate concrete. Suma menţionată a luat în considerare bunurile care asigură funcţionalitatea unei băi’’, a explicat Cristea.

În opinia deputatului, programul ar putea fi etapizat pentru o acoperire optimă şi o încadrare corespunzătoare în constrîngerile bugetare, începînd cu anul 2017.

C.P.

Articole din aceeasi categorie