Aur, argint și bronz pentru elevii români la IMO 2018

O medalie de aur, o medalie de argint, două medalii de bronz și două mențiuni au obținut elevii români la Olimpiada Internațională de Matematică 2018, organizată de Cluj-Napoca.

Potrivit rezultatelor anunțate joi seara pe site-ul IMO 2018, medalia de aur a fost obținută de Ioan-Andrei Nicolae, de la  Liceul Teoretic Internațional de Informatică București, medalia de argint – de Ciprian-Mircea Bonciocat, de la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” București, medalii de bronz – Edis Memiș, de la  Liceul Teoretic Internațional de Informatică Constanța și Mihnea-Gabriel Doica, de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București, iar mențiuni – Antonie Ciocan și Radu-Alexandru Iacob, ambii de la același Liceu Teoretic Internațional de Informatică București.

Cu rezultatele de anul acesta, România se situează pe locul 33 (129 pct; la egalitate cu Franța), într-un clasament pe țări, pe primul loc fiind SUA (212 pct; 5 medalii de aur și o medalie de argint; un concurent cu punctaj maxim), pe locul 2 – Rusia (201 pct; 5 medalii de aur și o medalie de argint), pe locul 3 – China (199 pct; 4 medalii de aur și 2 de argint), pe locul 4 – Ucraina (196 pct; 4 medalii de aur și 2 de argint), pe locul 5 – Thailanda (183 pct; 3 medalii de aur și 3 de argint).

Este primul an, după 2015, când România obține din nou o medalie de aur la IMO. Cel mai mare număr de medalii de aur (5) a fost obținut de echipa României în 1987, iar cel mai mare punctaj (257 pct) în 1962 și în 1966.

Prof. dr. Cătălin Gherghe: Eu cred că merită să-i felicităm (necondiționat) pe copiii noștri!

„România a «luat» patru medalii. Ionuț Nicolae a luat aur. Un băiat minunat: excelent matematician (asta probabil că sunt toți), modest, tenace, serios, perseverent și cu foarte mult bun simț. Ciprian Bonciocat a luat (doar) argint. E bine de știut că a fost la un punct de aur, punct ce ar fi putut să fie cu plus și nu cu minus. Dar uneori spațiile în care încercăm să modelăm viața reală nu sunt cele mai potrivite. Ciprian a fost «leaderul» echipei noastre în ultimii ani. Să-i mulțumim pentru tot ce a făcut pentru România. A fost ultima lui olimpiadă. Bronz au luat Edis Memis și Mihnea Doica. Mihnea a luptat și el pentru ultima dată pentru echipa noastră, iar Edis este viitorul. Un băiat simpatic și (poate) copilăros, dar cu o forță matematică mare. Probabil că doar lipsa de experiență l-a făcut să nu o poată folosi așa cum trebuie. Antonie Ciocan și Radu Iacob au luat doar mențiuni. Antonie a fost și el unul dintre «ghinioniști», fiind la doar un punct de bronz. Până la urmă, într-o competiție poți avea și ghinionul să nu nimerești ziua cea mai bună. Poate că mulți se uită și spre locul ocupat de noi în clasamentul pe țări. Da, am putea spune că este unul slab. Se pot găsi scuze sau motive, dar care poate ar fi bine să fie analizate la rece, după ce se va fi terminat totul. Până la urmă, să ne bucurăm acum de ce avem «de bucurat». Eu cred că merită să-i felicităm (necondiționat) pe copiii noștri!” – este mesajul transmis de leaderul României la IMO 2018, prof. univ. dr. Cătălin Gherghe.

La ediția din acest an a Olimpiadei Internaționale de Matematică au participat 110 țări, cu un total de 615 concurenți. Patru țări au participat doar cu statut de observator.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie