Atmosferă specială la Cluj-Napoca la 100 de ani de la Marea Unire

Aniversarea Centenarului Marii Unirii a fost marcată la Cluj-Napoca într-o atmosferă specială. Mii de clujeni au înfruntat frigul pentru a lua parte la manifestările organizate, sâmbătă, de Prefectura Cluj în colaborare cu Primăria Cluj-Napoca și Divizia 4 Infanterie „Gemina”.

Festivitățile au debutat la ora 9 cu depuneri de coroane și jerbe de flori la Statuia ecvestră Mihai Viteazul, prin acest ceremonial dorindu-se, totodată, să se marcheze și finalizarea lucrărilor de conservare, restaurare și reabilitare a monumentului primului unificator al românilor. La eveniment au luat parte parlamentari, reprezentanți ai Guvernului, ai autorităților locale și județene, ai asociaților cultural-patriotice, instituțiilor deconcentrate, precum și numeroși clujeni.

Festivitățile au continuat în Piața „Avram Iancu”, unde, începând cu ora 10,30, au fost susținute discursuri, a fost organizat un impresionat ceremonial militar iar la final cei prezenți au avut parte de un inedit spectacol de artificii de zi și de confetii.

Ioan Bolovan: Marea Unire s-a realizat prin democrație, demnitate și diplomație

În discursul susținut în fața clujenilor veniți să marcheze aniversarea Centenarului Marii Uniri, istoricul clujean Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române, a ținut să arate că lecția Marii Uniri este „să fim uniți, să fim demni, să fim responsabili și, înainte de toate, să fim patrioți”. Prorectorul UBB a arătat că Marea Unire s-a realizat prin democrație, demnitate și diplomație. „La Adunarea de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1918 au participat 1228 de deputați aleși în toate colțurile Transilvaniei. Aveau cu ei credenționalele și aveau sute de semnături. Iată deci că, aidoma referendumurilor de astăzi, unirea Transilvaniei cu România și încheierea formării statului național a fost rezultatul unui mecanism democratic. În dimineața zilei de 1 decembrie  1918, la ora 7, la finalul liturghiilor ce s-au săvârșit la cele două biserici românești din Alba Iulia, s-a cântat „Deșteaptă-te, române!”.  La ultimele versuri ale Imnului Național, toate brațele celor din biserică s-au ridicat cu pumnul strâns spre cer arătând determinarea și demnitatea națiunii române de a pieri mai bine în luptă decât în sclavie. Alături de reprezentanții celor două partide politice, biserica și-a îndeplinit cu cinste misiunea. În fața mulțimilor adunate pe Câmpul lui Horea s-au îmbrățișat simbolic episcopul Miron Cristea și episcopul Iuliu Hossu, arătând că idealul național se află pe prim plan. Lecția Marii Uniri este să fim uniți, să fim demni, să fim responsabili și, înainte de toate, să fim patrioți”, a precizat Bolovan.

Emil Boc: Unirea de la 1918 a fost rodul voinței românilor

Primarul Emil Boc a ținut să sublinieze că Unirea de la 1918 a fost rodul voinței românilor și nicidecum un cadou făcut de marile puteri.

„În 1918, Primul Război Mondial și evenimentele care au urmat au constituit ocazia realizării statului național unitar român. Unirea a făcut-o doar națiunea română, care de-a lungul timpului a reșit să reziste tuturor greutăților cu care s-a confruntat. Am reușit să rezistăm la granița confruntărilor marilor puteri și într-o mare slavă. Am reușit să ne păstrăm credința noastră creștină. Aceasta a reprezentat fibra noastră națională și îmbinând diplomația cu lupta armată am reușit să formăm statul național unitar român. Aș vrea să nu se înțeleagă că Marea Unire a fost un cadou al marilor puteri. În primul rând, în politică nimeni nu face cadouri. Dacă nu aveam conștiința națională și nu aveam dreptatea istorică, să nu credeți că tratatele de la Paris sau de la Trianon ar fi consfințit unirea tuturor românilor. A fost rodul voinței românilor de la acele vremuri. Suntem acum la 100 de ani de la Marea Unire și aș vrea să ne uităm la partea plină a paharului. Evident că puteau fi făcute mult mai multe lucruri mai bine, de la infratsructură la sănătate. În raport cu istoria, 100 de ani nu reprezintă foarte mult mai ales că din aceștia 50 de ani i-am petrecut sub dictatură. Și totuși am realizat foarte multe lucruri. Gândiți- vă că la 400 de kilometri se stă cu glonțul pe țeavă și este stare de război. România este astăzi în UE, în NATO și are parteneriatul cu SUA. Cu alte cuvinte, are cele mai mari garanții de securitate pe care le-a avut vreodată în istorie și cu drumul deschis spre prosperitate și o viață mai bună”, a remarcat Boc.

La rândul său, prefectul Ioan Aurel Cherecheș a menționat că Marea Unire este o mare lecție și e de datoria noastră să o recapitulăm la Centenar. „Ea ne învață că realizarea unui proiect grandios de țară nu este un accident meteoritic, nu se întâmplă „pur și simplu”, ci este rezultatul unui lung lanț al încercărilor, niciodată ușoare, de afirmare a identității de neam și de limbă. Astfel, Marea Unire nu e decât suma firească a tuturor eforturilor patriotice care au precedat-o, de la Unirea sub Mihai Voievod Viteazul în 1600, la evenimentele-cheie ale secolului al XIX-lea (Revoluția lui Tudor Vladimirescu din 1821, Revoluția de la 1848, Unirea Principatelor sub Alexandru Ioan Cuza în 1859, Războiul de Independență din 1877, Proclamarea Regatului României în 1881), pentru a numi doar câteva dintre momentele fundamentale ale luptelor politice. La acestea se adaugă, obligatoriu, o îndelungată luptă de emancipare culturală dusă cu abnegație începând cu primii noștri cronicari, continuând cu Școala Ardeleană, culminând cu luminoasa generație pașoptistă și prelunginduse fericit cu cea junimistă”, a spus Cherecheș.

 

Paradă militară spectaculoasă

După discursurile oficialităților, clujenii prezenți în Piața „Avram Iancu” au putut asista la o spectaculoasă paradă militară organizată de Divizia 4 Infanterie ‘’Gemina’’. Mii de clujeni  s-au strâns în zona dintre Cercul Militar și Palatul de Justiție pentru a-i vedea pe militarii Diviziei 4 Infanterie „Gemina” și tehnica din dotarea marii unități cu sediul la Cluj-Napoca. Parada a fost deschisă de trei elicoptere  IAR 330 și trei avioane MIG 21 LANCER, care au survolat Piața ”Avram Iancu”. A urmat defilarea cu trupe și tehnică de luptă. Comandantul paradei a fost colonelul Marian Lacotiti, șef al operaţiilor în comandamentul Diviziei 4 Infanterie  „Gemina”, care a defilat într-un Transportor Amfibiu Blindat de cercetare.  Ofițerul a participat la două misiuni în teatrul de operații din Afganistan în anii 2007 și 2011. A fost comandantul primului batalion de Rachete Antiaeriene operaţionalizat din Armata României.

Drapelul de luptă prezentat în cadrul ceremonialului de defilare a aparținut Batalionului 55 Comunicații și Informatică „Napoca” iar primul pluton din blocul de paradă a fost format din militari din cadrul Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu” din Floreşti, unitate specializată în apărarea antiaeriană. Aceştia au fost urmaţi de un detașament format din militari ai Regimentului 317 ISR „Vlădeasa”. Prin faţa miilor de clujeni au mai defilat militari ai Batalionului 811 Infanterie din Dej și ai Batalionului 7 Aruncatoare Proiectile Reactive „General Vasile Danacu”, unitate care reprezintă pumnul de foc al Diviziei 4 Infanteriei „Gemnia”.

Totodată, au putut fi văzuți militarii Batalionului 55 Comunicații și Informatică „Napoca”, după care au prezentat onorul elevii Școlii de Poliție „Septimiu Mureșan” și jandarmii din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi și ai Inspșectoratului Județean de Jandarmi.

Elevi jandarmi în ținută de epocă

Un moment special în cadrul paradei l-a constituit defilarea detaşamentului Școlii de Jandarmi „Petru Rareș”. Militarii purtau ţinute de epocă  pentru a reface, în mod simbolic, intrarea primilor soldaţi români din Regimentul 16 Dorobanţi Fălticeni în oraşul Cluj-Napoca. Aceștia au fost urmați de militari ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” și de angajați ai Poliției Locale. Cei care au încheiat defilarea detaşamentelor de militari au fost voluntarii Crucii Roșii.

 

Tehnica de luptă, atracția paradei

Atracția paradei militare de la Cluj-Napoca a constituit-o defilarea cu tehnică de luptă și cu mijloace de intervenție. Cei prezenți la manifestări au putut vedea două transportoare blindate de luptă, aflate în dotarea Batalionului 317 Vlădeasa. Acest vehicul dispune de tracţiune integrală 4×4 și de sistem amfibiu propulsat pe apă cu ajutorul unui hidrojet (având viteza maximă de 8 km/h pe apă). Vedeta paradei cu tehnică militară a fost instalația de luptă dotată cu rachete antiaeriene OSA-AKM, din cadrul Regimentului 50 Rachete Antiaeriene. Acesta este un mijloc autonom, autopropulsat şi este destinat cercetării spaţiului aerian, descoperirii ţintelor, combaterii şi nimicirii acestora. De asemenea, acesta descoperă ţinte până la 45 km şi le nimiceşte până la distanţe de 10 km. Au urmat alte trei instalații de aruncătoare proiectile reactive de 122 mm din dotarea Batalionului 7 Aruncătoare Proiectile Reactive „General Vasile Danacu”. Dispozitivul de defilare cu tehnică de luptă și de intervenție a fost încheiat cu cele mai performante vehicule aflate în dotarea pompierilor, jandarmilor şi poliţiştilor clujeni.

Inspectoratul Poliției Județene Cluj a prezentat de Ziua Națională, motocicletele BMW, autospecialele VW Polo, VW Passat, Nissan şi Dacia Logan MCV, echipate cu mijloace de comunicații și avertizare sonoră. Inspectoratul Județean de Jandarmi Cluj i-a suprins pe clujeni cu autospeciala Subaru Forester și cu Dacia Duster, utilizată la misiuni de patrulare și intervenție. De asemenea, au fost prezentate două autospeciale de tip ATV.

După parada militară, cei prezenți au avut parte de un superb spectacol de artificii de zi și de confeti în culorile drapelului românesc: roșu, galben și albastru. Clujenii care au asistat, joi, la parada de 1 Decembrie s-au arătat extrem de încântaţi de cele văzute.

Cosmin PURIȘ

Articole din aceeasi categorie