Atletism – Campionatul Mondial (Beijing): Marian Oprea s-a calificat în finală la triplusalt

• Reprezentantul nostru a fost al treilea în calificări, cu o săritură de 17,07 metri, şi va lupta pentru o medalie în finala programată astăzi.

foto Marian OpreaMarian Oprea este primul din cei 17 atleţi români prezenţi la mondialele de la Beijing care avansează în finala unei probe. Din păcate, clujeanca Bianca Răzor (legitimată la CSS Viitorul) a ratat calificarea în finala la 400 de metri feminin, deşi a alergat promiţător în seriile anterioare. Revenind la Marian Oprea, acesta a obţinut biletul pentru finală la triplusalt încă de la prima încercare. Acest 17,07 metri reprezintă cel  mai bun rezultat al românului în acest sezon. Lider în calificări a fost cubanezul Pedro Pablo Pichardo, cu o săritură de 17,43 metri. În cursa pentru medalii au rămas 12 sportivi. Ţinînd cont de rezultatele din calificări, dar şi de performanţele modeste ale acestui sezon, britanicul Jonathan Edwards, deţinătorul recordului mondial, cu fabulosul 18,29 metri, stabilit în 1995, la Goteborg (Suedia), poate sta liniştit. Încă nu s-a născut atletul care să-i ameninţe recordul. Dintre români, Mihai Donisan va intra în concurs vineri, 28 august, la săritura în înălţime.

Şi tot în aceeaşi zi este programată şi proba feminină de 20 kilometri marş, cu românca Claudia Ştef la start. Astăzi sînt programate calificările la săritură în lungime feminin, cu două românce încercînd să obţină biletul pentru finală, Alina Rotaru şi Florentina Marincu.

Kenya conduce în clasamentul pe medalii!

În mod surprinzător, la ora la care scriem aceste rînduri, Kenya cucerise deja nouă medalii la Campionatele Mondiale de atletism pentru seniori în aer liber de la Beijing (China). Mai mult decît americanii, care de regulă sînt protagoniştii acestor concursuri. În 2013, la mondialele de la Moscova, Kenya a cucerit în total 12 medalii, cifră pe care africanii au mari şanse să o depăşească la Beijing.

După ce au dominat copios proba de 3000 de metri masculin, ocupînd primele patru poziţii, kenyenii au dat lovitura în alte două probe masculin, pe distanţe mult mai scurte, 800, respectiv 400 de metri garduri, prin David Rudisha şi Nicholas Bett. Primul a confirmat calculele hîrtiei în proba de 800 de metri, al cărei record mondial îl şi deţine, stabilit în 2012, la Londra. Rudisha a dominat o finală cu doar trei europeni. Nici finala de la 400 de metri garduri n-a avut mai mulţi reprezentanţi ai Bătrînului Continent. Nicholas Bett, avînd al optulea timp în calificări, a cîştigat proba, contrar tuturor calculelor, care l-au dat favorit pe rusul Denis Kudriavţsev. Bett s-a aflat la o secundă de recordul mondial al probei, deţinut încă de americanul Kevin Young şi stabilit în 1992, la Jocurile Olimpice de la Barcelona.

Marea Britanie a obţinut a treia medalie de aur, prin Greg Rutherford, la săritura în lungime, al cărei campion olimpic este. Cea mai bună săritură a britanicului a măsurat 8,41 metri, departe de recordul mondial de 8,95 metri, deţinut de americanul Mike Powell, din 1991, stabilit tot în Asia, la Tokyo. China a avut trei reprezentanţi în această finală, dar numai unul s-a „lipit” de medalie. Este vorba de Wang Jianan, clasat al treilea. Marea Britanie mai mizează pe cel puţin două medalii de aur, prin Mo Farah, la 5000 de metri, respectiv Christine Ohuruogu, la 400 de metri. Britanicii şi-au egalat deja numărul medaliilor de aur cîştigate în 2013, la Moscova.

Cristian FOCŞANU

Articole din aceeasi categorie