Atenție la șarlatani!

În această perioadă de restricții impuse pe fondul pandemiei de coronavirus, mai multe persoane și organizații nonguvernamentale s-au arătat dispuse să sprijine persoanele în vârstă de peste 65 de ani care nu au nicio formă de ajutor. Și la Cluj-Napoca s-au anunțat voluntari dornici să dea o mână de ajutor celor care în această perioadă nu-și pot procura alimente sau medicamente. Sunt ingineri, avocați, IT-ișt, profesori, antreprenori, dar și tineri mânați de gândul de a face bine. Un gest mai mult decât lăudabil din partea celor care s-au gândit să dea o mână de sprijin în această perioadă critică.

Ce ne-a atras însă atenția este interesul unei organizații nonguvernamentale din București de a veni tocmai la Cluj-Napoca să sprijine „persoane cu afecțiuni specifice ori familii cu copii care nu trebuie sau nu pot să iasă din locuințe pentru cumpărături sau medicamente”. Este vorba de asociația „Voci pentru Democraţie şi Justiţie”, ce-și are sediul în Sectorul 3 din București. Din statutul organizației reiese că a fost înființată în 2015 cu scopul de a promova libertăți, de a întări democrația, să susțină statul de drept, buna guvernare, promovarea și apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. „Acest scop va fi realizat prin acțiuni civice, juridice, educative, culturale și sociale, adoptând poziții și reacții publice și desfășurând proiecte și programe specifice”, se arată în statutul asociației al cărei președinte este Lucian Checheriță. Nu apare însă în statut că asociația își propune să acorde servicii sociale. Dar să trecem peste acest aspect și să acceptăm că în această situație excepțională generată de pandemia de coronavirus, un ong poate să ofere și servicii sociale, chiar dacă nu are prevăzut acest lucru în statut. Ce este însă curios la această asociație din Sectorul 3 al Capitalei este de ce a ales tocmai municipiul Cluj-Napoca să ofere sprijin vârstnicilor care nu pot ieși din locuință, mai ales că este cunoscut faptul că aici rețeaua de organizații ce desfășoară activități sociale este destul de dezvoltată. De ce nu a făcut acest lucru la București, unde situația generată de pandemia de coronavirus este mult mai gravă, sau la Caracal, la Vatra Dornei, Constanța sau Suceava? A venit taman la Cluj-Napoca.

Ce știm însă că, mai mult ca sigur printre cei care doresc să „facă bine” în această perioadă se vor afla și șarlatani. Aceștia ar putea profita din plin de această posibilitate de a duce la domiciliu vârstnicilor alimente sau medicamente pentru a le câștiga încrederea și a-i transforma apoi în victime ale unor acțiuni de înșelăciune. Așa că mare atenție pe cine acceptați să vă ofere ajutor. Sfatul nostru este să manifestați prudenţă şi pe cât puteți să apelați la ajutorul prietenilor și cunoscuților și să nu lăsați să vă intre în casă tot felul de „oportuniști” ai crizei coronavirus.

C.P.

Articole din aceeasi categorie